ગુલ

Gujarati

Pronunciation

Etymology 1

    Borrowed from Classical Persian گُل (gul).

    Noun

    ગુલ • (gulm

    1. flower
      Synonyms: ફૂલ (phūl), પુષ્પ (puṣp), કુસુમ (kusum), સુમન (suman)
    2. rose
      Synonym: ગુલાબ (gulāb)
    Derived terms
    • ગુલ કરવો (gul karvo)
    • ગુલ ખાવો (gul khāvo)
    • ગુલ ખીલવો (gul khīlvo)
    • ગુલ થવો (gul thavo)
    • ગુલ દેવો (gul devo)
    • ગુલ ફૂલવો (gul phūlvo)
    • ગુલ બાંધવો (gul bā̃dhvo)
    • ગુલકંદ (gulkand)
    • ગુલછડી (gulchaḍī)
    • ગુલજાર (guljār)
    • ગુલતરાશ (gultarāś)
    • ગુલતોરો (gultoro)
    • ગુલદસ્ત (guldast)
    • ગુલદાન (guldān)
    • ગુલદાવરી (guldāvrī)
    • ગુલનાર (gulnār)
    • ગુલબાસ (gulbās)
    • ગુલમોર (gulmor)
    • ગુલશન (gulśan)

    Etymology 2

    Learned borrowing from Sanskrit ગુલ (gula).

    Noun

    ગુલ • (gulm

    1. raw or unrefined sugar, molasses, jaggery
      Synonyms: ગુડ (guḍ), ગોળ (goḷ)

    Further reading