ஆட்டி

Tamil

Pronunciation

  • IPA(key): /aːʈːɪ/, [aːʈːi]

Etymology 1

From ஆட் (āṭ, to rule) +‎ -இ (-i).

Noun

ஆட்டி • (āṭṭi)

  1. woman, lady
    Synonym: பெண் (peṇ)
  2. wife
  3. woman of rank
Declension
i-stem declension of ஆட்டி (āṭṭi)
singular plural
nominative
āṭṭi
ஆட்டிகள்
āṭṭikaḷ
vocative ஆட்டியே
āṭṭiyē
ஆட்டிகளே
āṭṭikaḷē
accusative ஆட்டியை
āṭṭiyai
ஆட்டிகளை
āṭṭikaḷai
dative ஆட்டிக்கு
āṭṭikku
ஆட்டிகளுக்கு
āṭṭikaḷukku
benefactive ஆட்டிக்காக
āṭṭikkāka
ஆட்டிகளுக்காக
āṭṭikaḷukkāka
genitive 1 ஆட்டியுடைய
āṭṭiyuṭaiya
ஆட்டிகளுடைய
āṭṭikaḷuṭaiya
genitive 2 ஆட்டியின்
āṭṭiyiṉ
ஆட்டிகளின்
āṭṭikaḷiṉ
locative 1 ஆட்டியில்
āṭṭiyil
ஆட்டிகளில்
āṭṭikaḷil
locative 2 ஆட்டியிடம்
āṭṭiyiṭam
ஆட்டிகளிடம்
āṭṭikaḷiṭam
sociative 1 ஆட்டியோடு
āṭṭiyōṭu
ஆட்டிகளோடு
āṭṭikaḷōṭu
sociative 2 ஆட்டியுடன்
āṭṭiyuṭaṉ
ஆட்டிகளுடன்
āṭṭikaḷuṭaṉ
instrumental ஆட்டியால்
āṭṭiyāl
ஆட்டிகளால்
āṭṭikaḷāl
ablative ஆட்டியிலிருந்து
āṭṭiyiliruntu
ஆட்டிகளிலிருந்து
āṭṭikaḷiliruntu

Etymology 2

From ஆட்டு (āṭṭu) +‎ -இ (-i).

Noun

ஆட்டி • (āṭṭi)

  1. One who makes to dance, as the cobra or the monkey. (used only in compounds)
    e.g., பாம்பு (pāmpu, snake) + ‎ஆட்டி (āṭṭi) → ‎பாம்பாட்டி (pāmpāṭṭi).

Derived terms

  • அடியாட்டி (aṭiyāṭṭi)
  • அணங்குடையாட்டி (aṇaṅkuṭaiyāṭṭi)
  • அம்மாட்டி (ammāṭṭi)
  • இறைமையாட்டி (iṟaimaiyāṭṭi)
  • ஈராட்டி (īrāṭṭi)
  • எசமாட்டி (ecamāṭṭi)
  • எம்பிராட்டி (empirāṭṭi)
  • கடவுட்பொறையாட்டி (kaṭavuṭpoṟaiyāṭṭi)
  • கண்ணொடையாட்டி (kaṇṇoṭaiyāṭṭi)
  • கம்மனாட்டி (kammaṉāṭṭi)
  • கம்மாட்டி (kammāṭṭi)
  • கற்புடையாட்டி (kaṟpuṭaiyāṭṭi)
  • கள்விலையாட்டி (kaḷvilaiyāṭṭi)
  • காமாட்டி (kāmāṭṭi)
  • குரங்காட்டி (kuraṅkāṭṭi)
  • கோமாட்டி (kōmāṭṭi)
  • சீமாட்டி (cīmāṭṭi)
  • சூத்தாட்டி (cūttāṭṭi)
  • சூராட்டி (cūrāṭṭi)
  • தமியாட்டி (tamiyāṭṭi)
  • தம்பிராட்டி (tampirāṭṭi)
  • தலையாட்டி (talaiyāṭṭi)
  • தாட்டி (tāṭṭi)
  • தேவராட்டி (tēvarāṭṭi)
  • நம்பிராட்டி (nampirāṭṭi)
  • பசியாட்டி (paciyāṭṭi)
  • பிராட்டி (pirāṭṭi)
  • பூமிப்பிராட்டி (pūmippirāṭṭi)
  • பெண்டாட்டி (peṇṭāṭṭi)
  • பெரியபிராட்டி (periyapirāṭṭi)
  • பெருமாட்டி (perumāṭṭi)
  • பேயாட்டி (pēyāṭṭi)
  • பேராட்டி (pērāṭṭi)
  • பொம்மனாட்டி (pommaṉāṭṭi)
  • பொருள்விலையாட்டி (poruḷvilaiyāṭṭi)
  • பொறையாட்டி (poṟaiyāṭṭi)
  • மனையாட்டி (maṉaiyāṭṭi)
  • மயிர்மாட்டி (mayirmāṭṭi)
  • மருமாட்டி (marumāṭṭi)
  • மலையாட்டி (malaiyāṭṭi)
  • மூதாட்டி (mūtāṭṭi)
  • வடமொழியாட்டி (vaṭamoḻiyāṭṭi)
  • வராட்டி (varāṭṭi)
  • வாசகதாட்டி (vācakatāṭṭi)
  • வினையாட்டி (viṉaiyāṭṭi)
  • விலையாட்டி (vilaiyāṭṭi)
  • வெள்ளாட்டி (veḷḷāṭṭi)
  • வேளாட்டி (vēḷāṭṭi)
  • வைப்பாட்டி (vaippāṭṭi)

Etymology 3

See the etymology of the corresponding lemma form.

Participle

ஆட்டி • (āṭṭi)

  1. adverbial participle of ஆட்டு (āṭṭu).

References

  • University of Madras (1924–1936) “ஆட்டி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press