Tamil
Etymology
Cognate with Kannada ಎರಗು (eragu), Malayalam ഇറക്ക് (iṟakkŭ). Causative of இறங்கு (iṟaṅku).
Pronunciation
- IPA(key): /ɪrɐkːʊ/, [ɪrɐkːɯ]
Verb
இறக்கு • (iṟakku)
- (transitive) to lower
- Synonym: தாழ்த்து (tāḻttu)
- to reduce, bring down
- Synonym: அடக்கு (aṭakku)
Conjugation
Conjugation of இறக்கு (iṟakku)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
இறக்குகிறேன் iṟakkukiṟēṉ
|
இறக்குகிறாய் iṟakkukiṟāy
|
இறக்குகிறான் iṟakkukiṟāṉ
|
இறக்குகிறாள் iṟakkukiṟāḷ
|
இறக்குகிறார் iṟakkukiṟār
|
இறக்குகிறது iṟakkukiṟatu
|
| past
|
இறக்கினேன் iṟakkiṉēṉ
|
இறக்கினாய் iṟakkiṉāy
|
இறக்கினான் iṟakkiṉāṉ
|
இறக்கினாள் iṟakkiṉāḷ
|
இறக்கினார் iṟakkiṉār
|
இறக்கியது iṟakkiyatu
|
| future
|
இறக்குவேன் iṟakkuvēṉ
|
இறக்குவாய் iṟakkuvāy
|
இறக்குவான் iṟakkuvāṉ
|
இறக்குவாள் iṟakkuvāḷ
|
இறக்குவார் iṟakkuvār
|
இறக்கும் iṟakkum
|
| future negative
|
இறக்கமாட்டேன் iṟakkamāṭṭēṉ
|
இறக்கமாட்டாய் iṟakkamāṭṭāy
|
இறக்கமாட்டான் iṟakkamāṭṭāṉ
|
இறக்கமாட்டாள் iṟakkamāṭṭāḷ
|
இறக்கமாட்டார் iṟakkamāṭṭār
|
இறக்காது iṟakkātu
|
| negative
|
இறக்கவில்லை iṟakkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
இறக்குகிறோம் iṟakkukiṟōm
|
இறக்குகிறீர்கள் iṟakkukiṟīrkaḷ
|
இறக்குகிறார்கள் iṟakkukiṟārkaḷ
|
இறக்குகின்றன iṟakkukiṉṟaṉa
|
| past
|
இறக்கினோம் iṟakkiṉōm
|
இறக்கினீர்கள் iṟakkiṉīrkaḷ
|
இறக்கினார்கள் iṟakkiṉārkaḷ
|
இறக்கின iṟakkiṉa
|
| future
|
இறக்குவோம் iṟakkuvōm
|
இறக்குவீர்கள் iṟakkuvīrkaḷ
|
இறக்குவார்கள் iṟakkuvārkaḷ
|
இறக்குவன iṟakkuvaṉa
|
| future negative
|
இறக்கமாட்டோம் iṟakkamāṭṭōm
|
இறக்கமாட்டீர்கள் iṟakkamāṭṭīrkaḷ
|
இறக்கமாட்டார்கள் iṟakkamāṭṭārkaḷ
|
இறக்கா iṟakkā
|
| negative
|
இறக்கவில்லை iṟakkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
iṟakku
|
இறக்குங்கள் iṟakkuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
இறக்காதே iṟakkātē
|
இறக்காதீர்கள் iṟakkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of இறக்கிவிடு (iṟakkiviṭu)
|
past of இறக்கிவிட்டிரு (iṟakkiviṭṭiru)
|
future of இறக்கிவிடு (iṟakkiviṭu)
|
| progressive
|
இறக்கிக்கொண்டிரு iṟakkikkoṇṭiru
|
| effective
|
இறக்கப்படு iṟakkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
இறக்க iṟakka
|
இறக்காமல் இருக்க iṟakkāmal irukka
|
| potential
|
இறக்கலாம் iṟakkalām
|
இறக்காமல் இருக்கலாம் iṟakkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
இறக்கட்டும் iṟakkaṭṭum
|
இறக்காமல் இருக்கட்டும் iṟakkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
இறக்குவதால் iṟakkuvatāl
|
இறக்காததால் iṟakkātatāl
|
| conditional
|
இறக்கினால் iṟakkiṉāl
|
இறக்காவிட்டால் iṟakkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
இறக்கி iṟakki
|
இறக்காமல் iṟakkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
இறக்குகிற iṟakkukiṟa
|
இறக்கிய iṟakkiya
|
இறக்கும் iṟakkum
|
இறக்காத iṟakkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
இறக்குகிறவன் iṟakkukiṟavaṉ
|
இறக்குகிறவள் iṟakkukiṟavaḷ
|
இறக்குகிறவர் iṟakkukiṟavar
|
இறக்குகிறது iṟakkukiṟatu
|
இறக்குகிறவர்கள் iṟakkukiṟavarkaḷ
|
இறக்குகிறவை iṟakkukiṟavai
|
| past
|
இறக்கியவன் iṟakkiyavaṉ
|
இறக்கியவள் iṟakkiyavaḷ
|
இறக்கியவர் iṟakkiyavar
|
இறக்கியது iṟakkiyatu
|
இறக்கியவர்கள் iṟakkiyavarkaḷ
|
இறக்கியவை iṟakkiyavai
|
| future
|
இறக்குபவன் iṟakkupavaṉ
|
இறக்குபவள் iṟakkupavaḷ
|
இறக்குபவர் iṟakkupavar
|
இறக்குவது iṟakkuvatu
|
இறக்குபவர்கள் iṟakkupavarkaḷ
|
இறக்குபவை iṟakkupavai
|
| negative
|
இறக்காதவன் iṟakkātavaṉ
|
இறக்காதவள் iṟakkātavaḷ
|
இறக்காதவர் iṟakkātavar
|
இறக்காதது iṟakkātatu
|
இறக்காதவர்கள் iṟakkātavarkaḷ
|
இறக்காதவை iṟakkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
இறக்குவது iṟakkuvatu
|
இறக்குதல் iṟakkutal
|
இறக்கல் iṟakkal
|
See also
References
- Johann Philipp Fabricius (1972) “இறக்கு”, in Tamil and English Dictionary, Tranquebar: Evangelical Lutheran Mission Pub. House
- University of Madras (1924–1936) “இறக்கு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press