இளைப்பாறு
Tamil
Etymology
From இளைப்பு (iḷaippu) + ஆறு (āṟu).
Pronunciation
- IPA(key): /iɭaipːaːrɯ/
Audio: (file)
Verb
இளைப்பாறு • (iḷaippāṟu) (intransitive)
- to allay fatigue by resting, to rest after fatiguing work
- to retire from active work, as a pensioner
Conjugation
Conjugation of இளைப்பாறு (iḷaippāṟu)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | இளைப்பாறுகிறேன் iḷaippāṟukiṟēṉ |
இளைப்பாறுகிறாய் iḷaippāṟukiṟāy |
இளைப்பாறுகிறான் iḷaippāṟukiṟāṉ |
இளைப்பாறுகிறாள் iḷaippāṟukiṟāḷ |
இளைப்பாறுகிறார் iḷaippāṟukiṟār |
இளைப்பாறுகிறது iḷaippāṟukiṟatu | |
| past | இளைப்பாறினேன் iḷaippāṟiṉēṉ |
இளைப்பாறினாய் iḷaippāṟiṉāy |
இளைப்பாறினான் iḷaippāṟiṉāṉ |
இளைப்பாறினாள் iḷaippāṟiṉāḷ |
இளைப்பாறினார் iḷaippāṟiṉār |
இளைப்பாறியது iḷaippāṟiyatu | |
| future | இளைப்பாறுவேன் iḷaippāṟuvēṉ |
இளைப்பாறுவாய் iḷaippāṟuvāy |
இளைப்பாறுவான் iḷaippāṟuvāṉ |
இளைப்பாறுவாள் iḷaippāṟuvāḷ |
இளைப்பாறுவார் iḷaippāṟuvār |
இளைப்பாறும் iḷaippāṟum | |
| future negative | இளைப்பாறமாட்டேன் iḷaippāṟamāṭṭēṉ |
இளைப்பாறமாட்டாய் iḷaippāṟamāṭṭāy |
இளைப்பாறமாட்டான் iḷaippāṟamāṭṭāṉ |
இளைப்பாறமாட்டாள் iḷaippāṟamāṭṭāḷ |
இளைப்பாறமாட்டார் iḷaippāṟamāṭṭār |
இளைப்பாறாது iḷaippāṟātu | |
| negative | இளைப்பாறவில்லை iḷaippāṟavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | இளைப்பாறுகிறோம் iḷaippāṟukiṟōm |
இளைப்பாறுகிறீர்கள் iḷaippāṟukiṟīrkaḷ |
இளைப்பாறுகிறார்கள் iḷaippāṟukiṟārkaḷ |
இளைப்பாறுகின்றன iḷaippāṟukiṉṟaṉa | |||
| past | இளைப்பாறினோம் iḷaippāṟiṉōm |
இளைப்பாறினீர்கள் iḷaippāṟiṉīrkaḷ |
இளைப்பாறினார்கள் iḷaippāṟiṉārkaḷ |
இளைப்பாறின iḷaippāṟiṉa | |||
| future | இளைப்பாறுவோம் iḷaippāṟuvōm |
இளைப்பாறுவீர்கள் iḷaippāṟuvīrkaḷ |
இளைப்பாறுவார்கள் iḷaippāṟuvārkaḷ |
இளைப்பாறுவன iḷaippāṟuvaṉa | |||
| future negative | இளைப்பாறமாட்டோம் iḷaippāṟamāṭṭōm |
இளைப்பாறமாட்டீர்கள் iḷaippāṟamāṭṭīrkaḷ |
இளைப்பாறமாட்டார்கள் iḷaippāṟamāṭṭārkaḷ |
இளைப்பாறா iḷaippāṟā | |||
| negative | இளைப்பாறவில்லை iḷaippāṟavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| iḷaippāṟu |
இளைப்பாறுங்கள் iḷaippāṟuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| இளைப்பாறாதே iḷaippāṟātē |
இளைப்பாறாதீர்கள் iḷaippāṟātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of இளைப்பாறிவிடு (iḷaippāṟiviṭu) | past of இளைப்பாறிவிட்டிரு (iḷaippāṟiviṭṭiru) | future of இளைப்பாறிவிடு (iḷaippāṟiviṭu) | |||||
| progressive | இளைப்பாறிக்கொண்டிரு iḷaippāṟikkoṇṭiru | ||||||
| effective | இளைப்பாறப்படு iḷaippāṟappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | இளைப்பாற iḷaippāṟa |
இளைப்பாறாமல் இருக்க iḷaippāṟāmal irukka | |||||
| potential | இளைப்பாறலாம் iḷaippāṟalām |
இளைப்பாறாமல் இருக்கலாம் iḷaippāṟāmal irukkalām | |||||
| cohortative | இளைப்பாறட்டும் iḷaippāṟaṭṭum |
இளைப்பாறாமல் இருக்கட்டும் iḷaippāṟāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | இளைப்பாறுவதால் iḷaippāṟuvatāl |
இளைப்பாறாததால் iḷaippāṟātatāl | |||||
| conditional | இளைப்பாறினால் iḷaippāṟiṉāl |
இளைப்பாறாவிட்டால் iḷaippāṟāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | இளைப்பாறி iḷaippāṟi |
இளைப்பாறாமல் iḷaippāṟāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| இளைப்பாறுகிற iḷaippāṟukiṟa |
இளைப்பாறிய iḷaippāṟiya |
இளைப்பாறும் iḷaippāṟum |
இளைப்பாறாத iḷaippāṟāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | இளைப்பாறுகிறவன் iḷaippāṟukiṟavaṉ |
இளைப்பாறுகிறவள் iḷaippāṟukiṟavaḷ |
இளைப்பாறுகிறவர் iḷaippāṟukiṟavar |
இளைப்பாறுகிறது iḷaippāṟukiṟatu |
இளைப்பாறுகிறவர்கள் iḷaippāṟukiṟavarkaḷ |
இளைப்பாறுகிறவை iḷaippāṟukiṟavai | |
| past | இளைப்பாறியவன் iḷaippāṟiyavaṉ |
இளைப்பாறியவள் iḷaippāṟiyavaḷ |
இளைப்பாறியவர் iḷaippāṟiyavar |
இளைப்பாறியது iḷaippāṟiyatu |
இளைப்பாறியவர்கள் iḷaippāṟiyavarkaḷ |
இளைப்பாறியவை iḷaippāṟiyavai | |
| future | இளைப்பாறுபவன் iḷaippāṟupavaṉ |
இளைப்பாறுபவள் iḷaippāṟupavaḷ |
இளைப்பாறுபவர் iḷaippāṟupavar |
இளைப்பாறுவது iḷaippāṟuvatu |
இளைப்பாறுபவர்கள் iḷaippāṟupavarkaḷ |
இளைப்பாறுபவை iḷaippāṟupavai | |
| negative | இளைப்பாறாதவன் iḷaippāṟātavaṉ |
இளைப்பாறாதவள் iḷaippāṟātavaḷ |
இளைப்பாறாதவர் iḷaippāṟātavar |
இளைப்பாறாதது iḷaippāṟātatu |
இளைப்பாறாதவர்கள் iḷaippāṟātavarkaḷ |
இளைப்பாறாதவை iḷaippāṟātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| இளைப்பாறுவது iḷaippāṟuvatu |
இளைப்பாறுதல் iḷaippāṟutal |
இளைப்பாறல் iḷaippāṟal | |||||
See also
- இளைப்பாற்று (iḷaippāṟṟu) (causative)
References
- University of Madras (1924–1936) “இளைப்பாறு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.