Tamil
Pronunciation
Etymology 1
From கண் (kaṇ) + ஆ (ā, “to be”).
Noun
கண்ணா • (kaṇṇā) (endearing)
- a term of endearment, specifically used on those younger than oneself; literally, “one who's precious (as the one's own eye)”
Declension
ā-stem declension of கண்ணா (kaṇṇā) (singular only)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
kaṇṇā
|
-
|
| vocative
|
கண்ணாவே kaṇṇāvē
|
-
|
| accusative
|
கண்ணாவை kaṇṇāvai
|
-
|
| dative
|
கண்ணாக்கு kaṇṇākku
|
-
|
| benefactive
|
கண்ணாக்காக kaṇṇākkāka
|
-
|
| genitive 1
|
கண்ணாவுடைய kaṇṇāvuṭaiya
|
-
|
| genitive 2
|
கண்ணாவின் kaṇṇāviṉ
|
-
|
| locative 1
|
கண்ணாவில் kaṇṇāvil
|
-
|
| locative 2
|
கண்ணாவிடம் kaṇṇāviṭam
|
-
|
| sociative 1
|
கண்ணாவோடு kaṇṇāvōṭu
|
-
|
| sociative 2
|
கண்ணாவுடன் kaṇṇāvuṭaṉ
|
-
|
| instrumental
|
கண்ணாவால் kaṇṇāvāl
|
-
|
| ablative
|
கண்ணாவிலிருந்து kaṇṇāviliruntu
|
-
|
Verb
கண்ணா • (kaṇṇā) (intransitive)
- to be intently bent upon, mindful; be keen on
- to be as precious as one's eye
Conjugation
Conjugation of கண்ணா (kaṇṇā)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
கண்ணாகிறேன் kaṇṇākiṟēṉ
|
கண்ணாகிறாய் kaṇṇākiṟāy
|
கண்ணாகிறான் kaṇṇākiṟāṉ
|
கண்ணாகிறாள் kaṇṇākiṟāḷ
|
கண்ணாகிறார் kaṇṇākiṟār
|
கண்ணாகிறது kaṇṇākiṟatu
|
| past
|
கண்ணானேன் kaṇṇāṉēṉ
|
கண்ணானாய் kaṇṇāṉāy
|
கண்ணானான் kaṇṇāṉāṉ
|
கண்ணானாள் kaṇṇāṉāḷ
|
கண்ணானார் kaṇṇāṉār
|
கண்ணானது kaṇṇāṉatu
|
| future
|
கண்ணாவேன் kaṇṇāvēṉ
|
கண்ணாவாய் kaṇṇāvāy
|
கண்ணாவான் kaṇṇāvāṉ
|
கண்ணாவாள் kaṇṇāvāḷ
|
கண்ணாவார் kaṇṇāvār
|
கண்ணாகும் kaṇṇākum
|
| future negative
|
கண்ணாகமாட்டேன் kaṇṇākamāṭṭēṉ
|
கண்ணாகமாட்டாய் kaṇṇākamāṭṭāy
|
கண்ணாகமாட்டான் kaṇṇākamāṭṭāṉ
|
கண்ணாகமாட்டாள் kaṇṇākamāṭṭāḷ
|
கண்ணாகமாட்டார் kaṇṇākamāṭṭār
|
கண்ணாகாது kaṇṇākātu
|
| negative
|
கண்ணாகவில்லை kaṇṇākavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
கண்ணாகிறோம் kaṇṇākiṟōm
|
கண்ணாகிறீர்கள் kaṇṇākiṟīrkaḷ
|
கண்ணாகிறார்கள் kaṇṇākiṟārkaḷ
|
கண்ணாகின்றன kaṇṇākiṉṟaṉa
|
| past
|
கண்ணானோம் kaṇṇāṉōm
|
கண்ணானீர்கள் kaṇṇāṉīrkaḷ
|
கண்ணானார்கள் kaṇṇāṉārkaḷ
|
கண்ணானன kaṇṇāṉaṉa
|
| future
|
கண்ணாவோம் kaṇṇāvōm
|
கண்ணாவீர்கள் kaṇṇāvīrkaḷ
|
கண்ணாவார்கள் kaṇṇāvārkaḷ
|
கண்ணாவன kaṇṇāvaṉa
|
| future negative
|
கண்ணாகமாட்டோம் kaṇṇākamāṭṭōm
|
கண்ணாகமாட்டீர்கள் kaṇṇākamāṭṭīrkaḷ
|
கண்ணாகமாட்டார்கள் kaṇṇākamāṭṭārkaḷ
|
கண்ணாகா kaṇṇākā
|
| negative
|
கண்ணாகவில்லை kaṇṇākavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கண்ணாகு kaṇṇāku
|
கண்ணாகுங்கள் kaṇṇākuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கண்ணாகாதே kaṇṇākātē
|
கண்ணாகாதீர்கள் kaṇṇākātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of கண்ணாகிவிடு (kaṇṇākiviṭu)
|
past of கண்ணாகிவிட்டிரு (kaṇṇākiviṭṭiru)
|
future of கண்ணாகிவிடு (kaṇṇākiviṭu)
|
| progressive
|
கண்ணாகிக்கொண்டிரு kaṇṇākikkoṇṭiru
|
| effective
|
கண்ணாகப்படு kaṇṇākappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
கண்ணாக kaṇṇāka
|
கண்ணாகாமல் இருக்க kaṇṇākāmal irukka
|
| potential
|
கண்ணாகலாம் kaṇṇākalām
|
கண்ணாகாமல் இருக்கலாம் kaṇṇākāmal irukkalām
|
| cohortative
|
கண்ணாகட்டும் kaṇṇākaṭṭum
|
கண்ணாகாமல் இருக்கட்டும் kaṇṇākāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
கண்ணாவதால் kaṇṇāvatāl
|
கண்ணாகாததால் kaṇṇākātatāl
|
| conditional
|
கண்ணானால் kaṇṇāṉāl
|
கண்ணாகாவிட்டால் kaṇṇākāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
கண்ணாகி kaṇṇāki
|
கண்ணாகாமல் kaṇṇākāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கண்ணாகிற kaṇṇākiṟa
|
கண்ணான kaṇṇāṉa
|
கண்ணாகும் kaṇṇākum
|
கண்ணாகாத kaṇṇākāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
கண்ணாகிறவன் kaṇṇākiṟavaṉ
|
கண்ணாகிறவள் kaṇṇākiṟavaḷ
|
கண்ணாகிறவர் kaṇṇākiṟavar
|
கண்ணாகிறது kaṇṇākiṟatu
|
கண்ணாகிறவர்கள் kaṇṇākiṟavarkaḷ
|
கண்ணாகிறவை kaṇṇākiṟavai
|
| past
|
கண்ணானவன் kaṇṇāṉavaṉ
|
கண்ணானவள் kaṇṇāṉavaḷ
|
கண்ணானவர் kaṇṇāṉavar
|
கண்ணானது kaṇṇāṉatu
|
கண்ணானவர்கள் kaṇṇāṉavarkaḷ
|
கண்ணானவை kaṇṇāṉavai
|
| future
|
கண்ணாபவன் kaṇṇāpavaṉ
|
கண்ணாபவள் kaṇṇāpavaḷ
|
கண்ணாபவர் kaṇṇāpavar
|
கண்ணாவது kaṇṇāvatu
|
கண்ணாபவர்கள் kaṇṇāpavarkaḷ
|
கண்ணாபவை kaṇṇāpavai
|
| negative
|
கண்ணாகாதவன் kaṇṇākātavaṉ
|
கண்ணாகாதவள் kaṇṇākātavaḷ
|
கண்ணாகாதவர் kaṇṇākātavar
|
கண்ணாகாதது kaṇṇākātatu
|
கண்ணாகாதவர்கள் kaṇṇākātavarkaḷ
|
கண்ணாகாதவை kaṇṇākātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கண்ணாவது kaṇṇāvatu
|
கண்ணாதல் kaṇṇātal
|
கண்ணாகல் kaṇṇākal
|
Etymology 2
See the etymology of the corresponding lemma form.
Noun
கண்ணா • (kaṇṇā)
- vocative of கண்ணன் (kaṇṇaṉ, “Krishna, Vishnu”).
Etymology 3
Borrowed from Sanskrit कणा (kaṇā).
Noun
கண்ணா • (kaṇṇā)
- (obsolete) long pepper
- Synonym: திப்பிலி (tippili)
References
- University of Madras (1924–1936) “கண்ணா”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “கண்ணா-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- S. Ramakrishnan (1992) “கண்ணா”, in தற்காலத் தமிழ் அகராதி [Dictionary of Contemporary Tamil] (in Tamil), Madras: Cre-A Publishers, page [1]