Tamil
Pronunciation
Etymology 1
Cognate with Telugu కలుపు (kalupu)
Noun
களை • (kaḷai)
- branch, weed, an unwanted element amidst those wanted
- defect, fault
Etymology 2
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Verb
களை • (kaḷai)
- (transitive) to weed, pull up, pluck out
- to remove, expel, separate, extirpate (as a disease), shave, moult
- to strip or take off (as clothes or ornaments)
- to exterminate (as a family or foe), to kill, destroy
- to soften, melt
- to wash or cleanse
- to tie, fasten (as a tuft of hair)
Conjugation
Conjugation of களை (kaḷai)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
களைகிறேன் kaḷaikiṟēṉ
|
களைகிறாய் kaḷaikiṟāy
|
களைகிறான் kaḷaikiṟāṉ
|
களைகிறாள் kaḷaikiṟāḷ
|
களைகிறார் kaḷaikiṟār
|
களைகிறது kaḷaikiṟatu
|
| past
|
களைந்தேன் kaḷaintēṉ
|
களைந்தாய் kaḷaintāy
|
களைந்தான் kaḷaintāṉ
|
களைந்தாள் kaḷaintāḷ
|
களைந்தார் kaḷaintār
|
களைந்தது kaḷaintatu
|
| future
|
களைவேன் kaḷaivēṉ
|
களைவாய் kaḷaivāy
|
களைவான் kaḷaivāṉ
|
களைவாள் kaḷaivāḷ
|
களைவார் kaḷaivār
|
களையும் kaḷaiyum
|
| future negative
|
களையமாட்டேன் kaḷaiyamāṭṭēṉ
|
களையமாட்டாய் kaḷaiyamāṭṭāy
|
களையமாட்டான் kaḷaiyamāṭṭāṉ
|
களையமாட்டாள் kaḷaiyamāṭṭāḷ
|
களையமாட்டார் kaḷaiyamāṭṭār
|
களையாது kaḷaiyātu
|
| negative
|
களையவில்லை kaḷaiyavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
களைகிறோம் kaḷaikiṟōm
|
களைகிறீர்கள் kaḷaikiṟīrkaḷ
|
களைகிறார்கள் kaḷaikiṟārkaḷ
|
களைகின்றன kaḷaikiṉṟaṉa
|
| past
|
களைந்தோம் kaḷaintōm
|
களைந்தீர்கள் kaḷaintīrkaḷ
|
களைந்தார்கள் kaḷaintārkaḷ
|
களைந்தன kaḷaintaṉa
|
| future
|
களைவோம் kaḷaivōm
|
களைவீர்கள் kaḷaivīrkaḷ
|
களைவார்கள் kaḷaivārkaḷ
|
களைவன kaḷaivaṉa
|
| future negative
|
களையமாட்டோம் kaḷaiyamāṭṭōm
|
களையமாட்டீர்கள் kaḷaiyamāṭṭīrkaḷ
|
களையமாட்டார்கள் kaḷaiyamāṭṭārkaḷ
|
களையா kaḷaiyā
|
| negative
|
களையவில்லை kaḷaiyavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
kaḷai
|
களையுங்கள் kaḷaiyuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
களையாதே kaḷaiyātē
|
களையாதீர்கள் kaḷaiyātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of களைந்துவிடு (kaḷaintuviṭu)
|
past of களைந்துவிட்டிரு (kaḷaintuviṭṭiru)
|
future of களைந்துவிடு (kaḷaintuviṭu)
|
| progressive
|
களைந்துக்கொண்டிரு kaḷaintukkoṇṭiru
|
| effective
|
களையப்படு kaḷaiyappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
களைய kaḷaiya
|
களையாமல் இருக்க kaḷaiyāmal irukka
|
| potential
|
களையலாம் kaḷaiyalām
|
களையாமல் இருக்கலாம் kaḷaiyāmal irukkalām
|
| cohortative
|
களையட்டும் kaḷaiyaṭṭum
|
களையாமல் இருக்கட்டும் kaḷaiyāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
களைவதால் kaḷaivatāl
|
களையாததால் kaḷaiyātatāl
|
| conditional
|
களைந்தால் kaḷaintāl
|
களையாவிட்டால் kaḷaiyāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
களைந்து kaḷaintu
|
களையாமல் kaḷaiyāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
களைகிற kaḷaikiṟa
|
களைந்த kaḷainta
|
களையும் kaḷaiyum
|
களையாத kaḷaiyāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
களைகிறவன் kaḷaikiṟavaṉ
|
களைகிறவள் kaḷaikiṟavaḷ
|
களைகிறவர் kaḷaikiṟavar
|
களைகிறது kaḷaikiṟatu
|
களைகிறவர்கள் kaḷaikiṟavarkaḷ
|
களைகிறவை kaḷaikiṟavai
|
| past
|
களைந்தவன் kaḷaintavaṉ
|
களைந்தவள் kaḷaintavaḷ
|
களைந்தவர் kaḷaintavar
|
களைந்தது kaḷaintatu
|
களைந்தவர்கள் kaḷaintavarkaḷ
|
களைந்தவை kaḷaintavai
|
| future
|
களைபவன் kaḷaipavaṉ
|
களைபவள் kaḷaipavaḷ
|
களைபவர் kaḷaipavar
|
களைவது kaḷaivatu
|
களைபவர்கள் kaḷaipavarkaḷ
|
களைபவை kaḷaipavai
|
| negative
|
களையாதவன் kaḷaiyātavaṉ
|
களையாதவள் kaḷaiyātavaḷ
|
களையாதவர் kaḷaiyātavar
|
களையாதது kaḷaiyātatu
|
களையாதவர்கள் kaḷaiyātavarkaḷ
|
களையாதவை kaḷaiyātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
களைவது kaḷaivatu
|
களைதல் kaḷaital
|
களையல் kaḷaiyal
|
Etymology 3
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Verb
களை • (kaḷai)
- (intransitive) to be fatigued or exhausted, to be languid, flag, faint, swoon
Noun
களை • (kaḷai)
- weariness, exhaustion
Etymology 4
From Sanskrit कला (kalā).
Noun
களை • (kaḷai)
- a division of the moon
- beauty, splendour, glow, lustre
- the element of time-measure which specifies the various sub-divisions of akṣara- kālam, one of ten tāḷa-p-pirāṇam
See also
- தாளப்பிராணம் (tāḷappirāṇam)
References
- University of Madras (1924–1936) “களை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press