Tamil
Pronunciation
Etymology 1
Compare கீழ் (kīḻ). Cognate with Malayalam കിഴിയുക (kiḻiyuka).
Verb
கிழி • (kiḻi) (intransitive)
- to rip, tear
- Synonym: பிய் (piy)
- to fall, fall down, descend, flow down
- to lie prostrate, as in reverence
- to fall down exhausted
- to fall sick, be bed-ridden
- to be defeated or overthrown
- Synonym: தோல் (tōl)
- to fall low, decline (as prices); to sink to a lower level
- Synonym: தாழ் (tāḻ)
- to be destroyed, ruined
- Synonym: கெடு (keṭu)
- to die
- Synonyms: see Thesaurus:சா
- to set (as the sun)
- Synonym: அஸ்தமி (astami)
- to settle, be fixed
- Synonym: தங்கு (taṅku)
- to crowd together, swarm
- to be allotted, to fall to one's lot or share
- Synonym: கிடை (kiṭai)
- to be imprinted
- Synonym: பதி (pati)
- to appear, be formed, come out
- Synonym: தோன்று (tōṉṟu)
- to take place, happen
- Synonym: நேர் (nēr)
- to pass, pass away
- Synonym: கழி (kaḻi)
- to rush, as against a person
- to exhibit desire
- to fall into position
- to devolve
- to be born
- Synonym: பிற (piṟa)
- to issue, proceed from (as speech)
- to become detached
- Synonym: பிரி (piri)
- to swoop
- to discharge, empty (as a river)
- to hang down, droop
- Synonym: தொங்கு (toṅku)
- to fall into a range
Conjugation
Conjugation of கிழி (kiḻi)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
கிழிகிறேன் kiḻikiṟēṉ
|
கிழிகிறாய் kiḻikiṟāy
|
கிழிகிறான் kiḻikiṟāṉ
|
கிழிகிறாள் kiḻikiṟāḷ
|
கிழிகிறார் kiḻikiṟār
|
கிழிகிறது kiḻikiṟatu
|
| past
|
கிழிந்தேன் kiḻintēṉ
|
கிழிந்தாய் kiḻintāy
|
கிழிந்தான் kiḻintāṉ
|
கிழிந்தாள் kiḻintāḷ
|
கிழிந்தார் kiḻintār
|
கிழிந்தது kiḻintatu
|
| future
|
கிழிவேன் kiḻivēṉ
|
கிழிவாய் kiḻivāy
|
கிழிவான் kiḻivāṉ
|
கிழிவாள் kiḻivāḷ
|
கிழிவார் kiḻivār
|
கிழியும் kiḻiyum
|
| future negative
|
கிழியமாட்டேன் kiḻiyamāṭṭēṉ
|
கிழியமாட்டாய் kiḻiyamāṭṭāy
|
கிழியமாட்டான் kiḻiyamāṭṭāṉ
|
கிழியமாட்டாள் kiḻiyamāṭṭāḷ
|
கிழியமாட்டார் kiḻiyamāṭṭār
|
கிழியாது kiḻiyātu
|
| negative
|
கிழியவில்லை kiḻiyavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
கிழிகிறோம் kiḻikiṟōm
|
கிழிகிறீர்கள் kiḻikiṟīrkaḷ
|
கிழிகிறார்கள் kiḻikiṟārkaḷ
|
கிழிகின்றன kiḻikiṉṟaṉa
|
| past
|
கிழிந்தோம் kiḻintōm
|
கிழிந்தீர்கள் kiḻintīrkaḷ
|
கிழிந்தார்கள் kiḻintārkaḷ
|
கிழிந்தன kiḻintaṉa
|
| future
|
கிழிவோம் kiḻivōm
|
கிழிவீர்கள் kiḻivīrkaḷ
|
கிழிவார்கள் kiḻivārkaḷ
|
கிழிவன kiḻivaṉa
|
| future negative
|
கிழியமாட்டோம் kiḻiyamāṭṭōm
|
கிழியமாட்டீர்கள் kiḻiyamāṭṭīrkaḷ
|
கிழியமாட்டார்கள் kiḻiyamāṭṭārkaḷ
|
கிழியா kiḻiyā
|
| negative
|
கிழியவில்லை kiḻiyavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
kiḻi
|
கிழியுங்கள் kiḻiyuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கிழியாதே kiḻiyātē
|
கிழியாதீர்கள் kiḻiyātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of கிழிந்துவிடு (kiḻintuviṭu)
|
past of கிழிந்துவிட்டிரு (kiḻintuviṭṭiru)
|
future of கிழிந்துவிடு (kiḻintuviṭu)
|
| progressive
|
கிழிந்துக்கொண்டிரு kiḻintukkoṇṭiru
|
| effective
|
கிழியப்படு kiḻiyappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
கிழிய kiḻiya
|
கிழியாமல் இருக்க kiḻiyāmal irukka
|
| potential
|
கிழியலாம் kiḻiyalām
|
கிழியாமல் இருக்கலாம் kiḻiyāmal irukkalām
|
| cohortative
|
கிழியட்டும் kiḻiyaṭṭum
|
கிழியாமல் இருக்கட்டும் kiḻiyāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
கிழிவதால் kiḻivatāl
|
கிழியாததால் kiḻiyātatāl
|
| conditional
|
கிழிந்தால் kiḻintāl
|
கிழியாவிட்டால் kiḻiyāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
கிழிந்து kiḻintu
|
கிழியாமல் kiḻiyāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கிழிகிற kiḻikiṟa
|
கிழிந்த kiḻinta
|
கிழியும் kiḻiyum
|
கிழியாத kiḻiyāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
கிழிகிறவன் kiḻikiṟavaṉ
|
கிழிகிறவள் kiḻikiṟavaḷ
|
கிழிகிறவர் kiḻikiṟavar
|
கிழிகிறது kiḻikiṟatu
|
கிழிகிறவர்கள் kiḻikiṟavarkaḷ
|
கிழிகிறவை kiḻikiṟavai
|
| past
|
கிழிந்தவன் kiḻintavaṉ
|
கிழிந்தவள் kiḻintavaḷ
|
கிழிந்தவர் kiḻintavar
|
கிழிந்தது kiḻintatu
|
கிழிந்தவர்கள் kiḻintavarkaḷ
|
கிழிந்தவை kiḻintavai
|
| future
|
கிழிபவன் kiḻipavaṉ
|
கிழிபவள் kiḻipavaḷ
|
கிழிபவர் kiḻipavar
|
கிழிவது kiḻivatu
|
கிழிபவர்கள் kiḻipavarkaḷ
|
கிழிபவை kiḻipavai
|
| negative
|
கிழியாதவன் kiḻiyātavaṉ
|
கிழியாதவள் kiḻiyātavaḷ
|
கிழியாதவர் kiḻiyātavar
|
கிழியாதது kiḻiyātatu
|
கிழியாதவர்கள் kiḻiyātavarkaḷ
|
கிழியாதவை kiḻiyātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கிழிவது kiḻivatu
|
கிழிதல் kiḻital
|
கிழியல் kiḻiyal
|
Derived terms
Etymology 2
Causative of the above verb. Cognate with Malayalam കിഴിക്കുക (kiḻikkuka).
Verb
கிழி • (kiḻi) (transitive)
- to rip, tear
- Synonym: பிய் (piy)
- to abuse
- Synonym: வை (vai)
- (colloquial, slang) to excel, do a good job
- (colloquial, sarcastic) to accomplish
- Synonym: சாதி (cāti)
- கிழிப்பான்! ― kiḻippāṉ! ― Yeah, like he's gonna do that. (sarcastically)
Conjugation
Conjugation of கிழி (kiḻi)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
கிழிக்கிறேன் kiḻikkiṟēṉ
|
கிழிக்கிறாய் kiḻikkiṟāy
|
கிழிக்கிறான் kiḻikkiṟāṉ
|
கிழிக்கிறாள் kiḻikkiṟāḷ
|
கிழிக்கிறார் kiḻikkiṟār
|
கிழிக்கிறது kiḻikkiṟatu
|
| past
|
கிழித்தேன் kiḻittēṉ
|
கிழித்தாய் kiḻittāy
|
கிழித்தான் kiḻittāṉ
|
கிழித்தாள் kiḻittāḷ
|
கிழித்தார் kiḻittār
|
கிழித்தது kiḻittatu
|
| future
|
கிழிப்பேன் kiḻippēṉ
|
கிழிப்பாய் kiḻippāy
|
கிழிப்பான் kiḻippāṉ
|
கிழிப்பாள் kiḻippāḷ
|
கிழிப்பார் kiḻippār
|
கிழிக்கும் kiḻikkum
|
| future negative
|
கிழிக்கமாட்டேன் kiḻikkamāṭṭēṉ
|
கிழிக்கமாட்டாய் kiḻikkamāṭṭāy
|
கிழிக்கமாட்டான் kiḻikkamāṭṭāṉ
|
கிழிக்கமாட்டாள் kiḻikkamāṭṭāḷ
|
கிழிக்கமாட்டார் kiḻikkamāṭṭār
|
கிழிக்காது kiḻikkātu
|
| negative
|
கிழிக்கவில்லை kiḻikkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
கிழிக்கிறோம் kiḻikkiṟōm
|
கிழிக்கிறீர்கள் kiḻikkiṟīrkaḷ
|
கிழிக்கிறார்கள் kiḻikkiṟārkaḷ
|
கிழிக்கின்றன kiḻikkiṉṟaṉa
|
| past
|
கிழித்தோம் kiḻittōm
|
கிழித்தீர்கள் kiḻittīrkaḷ
|
கிழித்தார்கள் kiḻittārkaḷ
|
கிழித்தன kiḻittaṉa
|
| future
|
கிழிப்போம் kiḻippōm
|
கிழிப்பீர்கள் kiḻippīrkaḷ
|
கிழிப்பார்கள் kiḻippārkaḷ
|
கிழிப்பன kiḻippaṉa
|
| future negative
|
கிழிக்கமாட்டோம் kiḻikkamāṭṭōm
|
கிழிக்கமாட்டீர்கள் kiḻikkamāṭṭīrkaḷ
|
கிழிக்கமாட்டார்கள் kiḻikkamāṭṭārkaḷ
|
கிழிக்கா kiḻikkā
|
| negative
|
கிழிக்கவில்லை kiḻikkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
kiḻi
|
கிழியுங்கள் kiḻiyuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கிழிக்காதே kiḻikkātē
|
கிழிக்காதீர்கள் kiḻikkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of கிழித்துவிடு (kiḻittuviṭu)
|
past of கிழித்துவிட்டிரு (kiḻittuviṭṭiru)
|
future of கிழித்துவிடு (kiḻittuviṭu)
|
| progressive
|
கிழித்துக்கொண்டிரு kiḻittukkoṇṭiru
|
| effective
|
கிழிக்கப்படு kiḻikkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
கிழிக்க kiḻikka
|
கிழிக்காமல் இருக்க kiḻikkāmal irukka
|
| potential
|
கிழிக்கலாம் kiḻikkalām
|
கிழிக்காமல் இருக்கலாம் kiḻikkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
கிழிக்கட்டும் kiḻikkaṭṭum
|
கிழிக்காமல் இருக்கட்டும் kiḻikkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
கிழிப்பதால் kiḻippatāl
|
கிழிக்காததால் kiḻikkātatāl
|
| conditional
|
கிழித்தால் kiḻittāl
|
கிழிக்காவிட்டால் kiḻikkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
கிழித்து kiḻittu
|
கிழிக்காமல் kiḻikkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கிழிக்கிற kiḻikkiṟa
|
கிழித்த kiḻitta
|
கிழிக்கும் kiḻikkum
|
கிழிக்காத kiḻikkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
கிழிக்கிறவன் kiḻikkiṟavaṉ
|
கிழிக்கிறவள் kiḻikkiṟavaḷ
|
கிழிக்கிறவர் kiḻikkiṟavar
|
கிழிக்கிறது kiḻikkiṟatu
|
கிழிக்கிறவர்கள் kiḻikkiṟavarkaḷ
|
கிழிக்கிறவை kiḻikkiṟavai
|
| past
|
கிழித்தவன் kiḻittavaṉ
|
கிழித்தவள் kiḻittavaḷ
|
கிழித்தவர் kiḻittavar
|
கிழித்தது kiḻittatu
|
கிழித்தவர்கள் kiḻittavarkaḷ
|
கிழித்தவை kiḻittavai
|
| future
|
கிழிப்பவன் kiḻippavaṉ
|
கிழிப்பவள் kiḻippavaḷ
|
கிழிப்பவர் kiḻippavar
|
கிழிப்பது kiḻippatu
|
கிழிப்பவர்கள் kiḻippavarkaḷ
|
கிழிப்பவை kiḻippavai
|
| negative
|
கிழிக்காதவன் kiḻikkātavaṉ
|
கிழிக்காதவள் kiḻikkātavaḷ
|
கிழிக்காதவர் kiḻikkātavar
|
கிழிக்காதது kiḻikkātatu
|
கிழிக்காதவர்கள் kiḻikkātavarkaḷ
|
கிழிக்காதவை kiḻikkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கிழிப்பது kiḻippatu
|
கிழித்தல் kiḻittal
|
கிழிக்கல் kiḻikkal
|
References
- Johann Philipp Fabricius (1972) “கிழி”, in Tamil and English Dictionary, Tranquebar: Evangelical Lutheran Mission Pub. House
- University of Madras (1924–1936) “கிழி-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “கிழி-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press