கொடை

See also: கோடை

Tamil

Pronunciation

  • Audio:(file)
  • IPA(key): /koɖai/

Etymology 1

From கொடு (koṭu) +‎ -ஐ (-ai). Cognate with Kannada ಕೋಡು (kōḍu) and Kannada ಕೊಡಗೆ (koḍage).

Noun

கொடை • (koṭai)

  1. giving away as a gift, donation, grant
  2. (literature) theme of a king distributing liberally to the poor the enemy's cattle captured by him
  3. three day festival of a village deity
Declension
ai-stem declension of கொடை (koṭai)
singular plural
nominative
koṭai
கொடைகள்
koṭaikaḷ
vocative கொடையே
koṭaiyē
கொடைகளே
koṭaikaḷē
accusative கொடையை
koṭaiyai
கொடைகளை
koṭaikaḷai
dative கொடைக்கு
koṭaikku
கொடைகளுக்கு
koṭaikaḷukku
benefactive கொடைக்காக
koṭaikkāka
கொடைகளுக்காக
koṭaikaḷukkāka
genitive 1 கொடையுடைய
koṭaiyuṭaiya
கொடைகளுடைய
koṭaikaḷuṭaiya
genitive 2 கொடையின்
koṭaiyiṉ
கொடைகளின்
koṭaikaḷiṉ
locative 1 கொடையில்
koṭaiyil
கொடைகளில்
koṭaikaḷil
locative 2 கொடையிடம்
koṭaiyiṭam
கொடைகளிடம்
koṭaikaḷiṭam
sociative 1 கொடையோடு
koṭaiyōṭu
கொடைகளோடு
koṭaikaḷōṭu
sociative 2 கொடையுடன்
koṭaiyuṭaṉ
கொடைகளுடன்
koṭaikaḷuṭaṉ
instrumental கொடையால்
koṭaiyāl
கொடைகளால்
koṭaikaḷāl
ablative கொடையிலிருந்து
koṭaiyiliruntu
கொடைகளிலிருந்து
koṭaikaḷiliruntu
Derived terms
  • கொடை வள்ளல் (koṭai vaḷḷal)
  • கொடைக்கூடம் (koṭaikkūṭam)
  • கொடைத்தம்பம் (koṭaittampam)
  • கொடைநேர் (koṭainēr)
  • கொடைப்பணக்காரன் (koṭaippaṇakkāraṉ)
  • கொடைமடம் (koṭaimaṭam)
  • கொடைமை (koṭaimai)
  • கொடையாளன் (koṭaiyāḷaṉ)
  • கொடையெதிர் (koṭaiyetir)
  • கொடைவஞ்சி (koṭaivañci)
  • கொடைவினா (koṭaiviṉā)
  • கொடைவீரம் (koṭaivīram)

References

  • University of Madras (1924–1936) “கொடை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press

Etymology 2

Noun

கொடை • (koṭai)

  1. misspelling of குடை (kuṭai, umbrella)