Tamil
Etymology
Cognate with Kannada ಒಸರು (osaru) and Malayalam ചുരത്തുക (curattuka). Compare Sanskrit स्रु (sru).
This etymology is incomplete. You can help Wiktionary by elaborating on the origins of this term.
Pronunciation
- IPA(key): /t͡ɕuɾa/, [suɾa]
Verb
சுர • (cura)
- (transitive) to secrete (as milk, saliva, etc)
- (intransitive) to spring forth, stream out, gush, flow
- Synonym: ஊறு (ūṟu)
- (intransitive) to increase by steady accumulation, as wealth; to flourish, prosper
- Synonym: நிறை (niṟai)
Conjugation
Conjugation of சுர (cura)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
சுரக்கிறேன் curakkiṟēṉ
|
சுரக்கிறாய் curakkiṟāy
|
சுரக்கிறான் curakkiṟāṉ
|
சுரக்கிறாள் curakkiṟāḷ
|
சுரக்கிறார் curakkiṟār
|
சுரக்கிறது curakkiṟatu
|
| past
|
சுரந்தேன் curantēṉ
|
சுரந்தாய் curantāy
|
சுரந்தான் curantāṉ
|
சுரந்தாள் curantāḷ
|
சுரந்தார் curantār
|
சுரந்தது curantatu
|
| future
|
சுரப்பேன் curappēṉ
|
சுரப்பாய் curappāy
|
சுரப்பான் curappāṉ
|
சுரப்பாள் curappāḷ
|
சுரப்பார் curappār
|
சுரக்கும் curakkum
|
| future negative
|
சுரக்கமாட்டேன் curakkamāṭṭēṉ
|
சுரக்கமாட்டாய் curakkamāṭṭāy
|
சுரக்கமாட்டான் curakkamāṭṭāṉ
|
சுரக்கமாட்டாள் curakkamāṭṭāḷ
|
சுரக்கமாட்டார் curakkamāṭṭār
|
சுரக்காது curakkātu
|
| negative
|
சுரக்கவில்லை curakkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
சுரக்கிறோம் curakkiṟōm
|
சுரக்கிறீர்கள் curakkiṟīrkaḷ
|
சுரக்கிறார்கள் curakkiṟārkaḷ
|
சுரக்கின்றன curakkiṉṟaṉa
|
| past
|
சுரந்தோம் curantōm
|
சுரந்தீர்கள் curantīrkaḷ
|
சுரந்தார்கள் curantārkaḷ
|
சுரந்தன curantaṉa
|
| future
|
சுரப்போம் curappōm
|
சுரப்பீர்கள் curappīrkaḷ
|
சுரப்பார்கள் curappārkaḷ
|
சுரப்பன curappaṉa
|
| future negative
|
சுரக்கமாட்டோம் curakkamāṭṭōm
|
சுரக்கமாட்டீர்கள் curakkamāṭṭīrkaḷ
|
சுரக்கமாட்டார்கள் curakkamāṭṭārkaḷ
|
சுரக்கா curakkā
|
| negative
|
சுரக்கவில்லை curakkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
cura
|
சுரவுங்கள் curavuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
சுரக்காதே curakkātē
|
சுரக்காதீர்கள் curakkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of சுரந்துவிடு (curantuviṭu)
|
past of சுரந்துவிட்டிரு (curantuviṭṭiru)
|
future of சுரந்துவிடு (curantuviṭu)
|
| progressive
|
சுரந்துக்கொண்டிரு curantukkoṇṭiru
|
| effective
|
சுரக்கப்படு curakkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
சுரக்க curakka
|
சுரக்காமல் இருக்க curakkāmal irukka
|
| potential
|
சுரக்கலாம் curakkalām
|
சுரக்காமல் இருக்கலாம் curakkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
சுரக்கட்டும் curakkaṭṭum
|
சுரக்காமல் இருக்கட்டும் curakkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
சுரப்பதால் curappatāl
|
சுரக்காததால் curakkātatāl
|
| conditional
|
சுரந்தால் curantāl
|
சுரக்காவிட்டால் curakkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
சுரந்து curantu
|
சுரக்காமல் curakkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
சுரக்கிற curakkiṟa
|
சுரந்த curanta
|
சுரக்கும் curakkum
|
சுரக்காத curakkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
சுரக்கிறவன் curakkiṟavaṉ
|
சுரக்கிறவள் curakkiṟavaḷ
|
சுரக்கிறவர் curakkiṟavar
|
சுரக்கிறது curakkiṟatu
|
சுரக்கிறவர்கள் curakkiṟavarkaḷ
|
சுரக்கிறவை curakkiṟavai
|
| past
|
சுரந்தவன் curantavaṉ
|
சுரந்தவள் curantavaḷ
|
சுரந்தவர் curantavar
|
சுரந்தது curantatu
|
சுரந்தவர்கள் curantavarkaḷ
|
சுரந்தவை curantavai
|
| future
|
சுரப்பவன் curappavaṉ
|
சுரப்பவள் curappavaḷ
|
சுரப்பவர் curappavar
|
சுரப்பது curappatu
|
சுரப்பவர்கள் curappavarkaḷ
|
சுரப்பவை curappavai
|
| negative
|
சுரக்காதவன் curakkātavaṉ
|
சுரக்காதவள் curakkātavaḷ
|
சுரக்காதவர் curakkātavar
|
சுரக்காதது curakkātatu
|
சுரக்காதவர்கள் curakkātavarkaḷ
|
சுரக்காதவை curakkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
சுரப்பது curappatu
|
சுரத்தல் curattal
|
சுரக்கல் curakkal
|
References