Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /t͡ɕoːɾ/, [soːɾ]
Etymology 1
Cognate to Kannada ಸೋರ್ (sōr), Telugu సోలు (sōlu), and Malayalam ചോരുക (cōruka).
Verb
சோர் • (cōr)
- (intransitive) to languish, droop; be prostate or relaxed (as the limbs in sleep); weary, exhausted
- Synonym: தளர் (taḷar)
- to be dejected, dispirited, depressed in spirits
- Synonym: மனந்தளர் (maṉantaḷar)
- to faint, swoon
- Synonym: மூர்ச்சி (mūrcci)
- to slip off, slip down (as clothes)
- Synonym: நழுவு (naḻuvu)
- to trickle down (as tears, blood, milk)
- to fall, drop; be dropped
- Synonym: விழு (viḻu)
- to exude, ooze out
- Synonym: கசி (kaci)
- to become loose (as rings); grow slack (as a grip)
- to fade, wither
- Synonym: வாடு (vāṭu)
- to be emaciated, grow thin
- Synonym: மெலி (meli)
- to totter
- Synonym: தள்ளாடு (taḷḷāṭu)
- to falter (as words); be confused
- Synonym: தடுமாறு (taṭumāṟu)
- to be stricken with grief
- to die
- Synonym: மரி (mari)
- (transitive) to give up, abandon
Conjugation
Conjugation of சோர் (cōr)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
சோர்கிறேன் cōrkiṟēṉ
|
சோர்கிறாய் cōrkiṟāy
|
சோர்கிறான் cōrkiṟāṉ
|
சோர்கிறாள் cōrkiṟāḷ
|
சோர்கிறார் cōrkiṟār
|
சோர்கிறது cōrkiṟatu
|
| past
|
சோர்ந்தேன் cōrntēṉ
|
சோர்ந்தாய் cōrntāy
|
சோர்ந்தான் cōrntāṉ
|
சோர்ந்தாள் cōrntāḷ
|
சோர்ந்தார் cōrntār
|
சோர்ந்தது cōrntatu
|
| future
|
சோர்வேன் cōrvēṉ
|
சோர்வாய் cōrvāy
|
சோர்வான் cōrvāṉ
|
சோர்வாள் cōrvāḷ
|
சோர்வார் cōrvār
|
சோரும் cōrum
|
| future negative
|
சோரமாட்டேன் cōramāṭṭēṉ
|
சோரமாட்டாய் cōramāṭṭāy
|
சோரமாட்டான் cōramāṭṭāṉ
|
சோரமாட்டாள் cōramāṭṭāḷ
|
சோரமாட்டார் cōramāṭṭār
|
சோராது cōrātu
|
| negative
|
சோரவில்லை cōravillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
சோர்கிறோம் cōrkiṟōm
|
சோர்கிறீர்கள் cōrkiṟīrkaḷ
|
சோர்கிறார்கள் cōrkiṟārkaḷ
|
சோர்கின்றன cōrkiṉṟaṉa
|
| past
|
சோர்ந்தோம் cōrntōm
|
சோர்ந்தீர்கள் cōrntīrkaḷ
|
சோர்ந்தார்கள் cōrntārkaḷ
|
சோர்ந்தன cōrntaṉa
|
| future
|
சோர்வோம் cōrvōm
|
சோர்வீர்கள் cōrvīrkaḷ
|
சோர்வார்கள் cōrvārkaḷ
|
சோர்வன cōrvaṉa
|
| future negative
|
சோரமாட்டோம் cōramāṭṭōm
|
சோரமாட்டீர்கள் cōramāṭṭīrkaḷ
|
சோரமாட்டார்கள் cōramāṭṭārkaḷ
|
சோரா cōrā
|
| negative
|
சோரவில்லை cōravillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
cōr
|
சோருங்கள் cōruṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
சோராதே cōrātē
|
சோராதீர்கள் cōrātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of சோர்ந்துவிடு (cōrntuviṭu)
|
past of சோர்ந்துவிட்டிரு (cōrntuviṭṭiru)
|
future of சோர்ந்துவிடு (cōrntuviṭu)
|
| progressive
|
சோர்ந்துக்கொண்டிரு cōrntukkoṇṭiru
|
| effective
|
சோரப்படு cōrappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
சோர cōra
|
சோராமல் இருக்க cōrāmal irukka
|
| potential
|
சோரலாம் cōralām
|
சோராமல் இருக்கலாம் cōrāmal irukkalām
|
| cohortative
|
சோரட்டும் cōraṭṭum
|
சோராமல் இருக்கட்டும் cōrāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
சோர்வதால் cōrvatāl
|
சோராததால் cōrātatāl
|
| conditional
|
சோர்ந்தால் cōrntāl
|
சோராவிட்டால் cōrāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
சோர்ந்து cōrntu
|
சோராமல் cōrāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
சோர்கிற cōrkiṟa
|
சோர்ந்த cōrnta
|
சோரும் cōrum
|
சோராத cōrāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
சோர்கிறவன் cōrkiṟavaṉ
|
சோர்கிறவள் cōrkiṟavaḷ
|
சோர்கிறவர் cōrkiṟavar
|
சோர்கிறது cōrkiṟatu
|
சோர்கிறவர்கள் cōrkiṟavarkaḷ
|
சோர்கிறவை cōrkiṟavai
|
| past
|
சோர்ந்தவன் cōrntavaṉ
|
சோர்ந்தவள் cōrntavaḷ
|
சோர்ந்தவர் cōrntavar
|
சோர்ந்தது cōrntatu
|
சோர்ந்தவர்கள் cōrntavarkaḷ
|
சோர்ந்தவை cōrntavai
|
| future
|
சோர்பவன் cōrpavaṉ
|
சோர்பவள் cōrpavaḷ
|
சோர்பவர் cōrpavar
|
சோர்வது cōrvatu
|
சோர்பவர்கள் cōrpavarkaḷ
|
சோர்பவை cōrpavai
|
| negative
|
சோராதவன் cōrātavaṉ
|
சோராதவள் cōrātavaḷ
|
சோராதவர் cōrātavar
|
சோராதது cōrātatu
|
சோராதவர்கள் cōrātavarkaḷ
|
சோராதவை cōrātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
சோர்வது cōrvatu
|
சோர்தல் cōrtal
|
சோரல் cōral
|
Derived terms
- சோரங்கொடு (cōraṅkoṭu)
- சோரப்போடு (cōrappōṭu)
- சோரல் (cōral)
- சோராவொற்றி (cōrāvoṟṟi)
- சோர்பதன் (cōrpataṉ)
Etymology 2
Probably from சுவறு (cuvaṟu).
Verb
சோர் • (cōr)
- to be absorbed in the system (as oil)
Conjugation
Conjugation of சோர் (cōr)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
சோர்கிறேன் cōrkiṟēṉ
|
சோர்கிறாய் cōrkiṟāy
|
சோர்கிறான் cōrkiṟāṉ
|
சோர்கிறாள் cōrkiṟāḷ
|
சோர்கிறார் cōrkiṟār
|
சோர்கிறது cōrkiṟatu
|
| past
|
சோர்ந்தேன் cōrntēṉ
|
சோர்ந்தாய் cōrntāy
|
சோர்ந்தான் cōrntāṉ
|
சோர்ந்தாள் cōrntāḷ
|
சோர்ந்தார் cōrntār
|
சோர்ந்தது cōrntatu
|
| future
|
சோர்வேன் cōrvēṉ
|
சோர்வாய் cōrvāy
|
சோர்வான் cōrvāṉ
|
சோர்வாள் cōrvāḷ
|
சோர்வார் cōrvār
|
சோரும் cōrum
|
| future negative
|
சோரமாட்டேன் cōramāṭṭēṉ
|
சோரமாட்டாய் cōramāṭṭāy
|
சோரமாட்டான் cōramāṭṭāṉ
|
சோரமாட்டாள் cōramāṭṭāḷ
|
சோரமாட்டார் cōramāṭṭār
|
சோராது cōrātu
|
| negative
|
சோரவில்லை cōravillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
சோர்கிறோம் cōrkiṟōm
|
சோர்கிறீர்கள் cōrkiṟīrkaḷ
|
சோர்கிறார்கள் cōrkiṟārkaḷ
|
சோர்கின்றன cōrkiṉṟaṉa
|
| past
|
சோர்ந்தோம் cōrntōm
|
சோர்ந்தீர்கள் cōrntīrkaḷ
|
சோர்ந்தார்கள் cōrntārkaḷ
|
சோர்ந்தன cōrntaṉa
|
| future
|
சோர்வோம் cōrvōm
|
சோர்வீர்கள் cōrvīrkaḷ
|
சோர்வார்கள் cōrvārkaḷ
|
சோர்வன cōrvaṉa
|
| future negative
|
சோரமாட்டோம் cōramāṭṭōm
|
சோரமாட்டீர்கள் cōramāṭṭīrkaḷ
|
சோரமாட்டார்கள் cōramāṭṭārkaḷ
|
சோரா cōrā
|
| negative
|
சோரவில்லை cōravillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
cōr
|
சோருங்கள் cōruṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
சோராதே cōrātē
|
சோராதீர்கள் cōrātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of சோர்ந்துவிடு (cōrntuviṭu)
|
past of சோர்ந்துவிட்டிரு (cōrntuviṭṭiru)
|
future of சோர்ந்துவிடு (cōrntuviṭu)
|
| progressive
|
சோர்ந்துக்கொண்டிரு cōrntukkoṇṭiru
|
| effective
|
சோரப்படு cōrappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
சோர cōra
|
சோராமல் இருக்க cōrāmal irukka
|
| potential
|
சோரலாம் cōralām
|
சோராமல் இருக்கலாம் cōrāmal irukkalām
|
| cohortative
|
சோரட்டும் cōraṭṭum
|
சோராமல் இருக்கட்டும் cōrāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
சோர்வதால் cōrvatāl
|
சோராததால் cōrātatāl
|
| conditional
|
சோர்ந்தால் cōrntāl
|
சோராவிட்டால் cōrāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
சோர்ந்து cōrntu
|
சோராமல் cōrāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
சோர்கிற cōrkiṟa
|
சோர்ந்த cōrnta
|
சோரும் cōrum
|
சோராத cōrāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
சோர்கிறவன் cōrkiṟavaṉ
|
சோர்கிறவள் cōrkiṟavaḷ
|
சோர்கிறவர் cōrkiṟavar
|
சோர்கிறது cōrkiṟatu
|
சோர்கிறவர்கள் cōrkiṟavarkaḷ
|
சோர்கிறவை cōrkiṟavai
|
| past
|
சோர்ந்தவன் cōrntavaṉ
|
சோர்ந்தவள் cōrntavaḷ
|
சோர்ந்தவர் cōrntavar
|
சோர்ந்தது cōrntatu
|
சோர்ந்தவர்கள் cōrntavarkaḷ
|
சோர்ந்தவை cōrntavai
|
| future
|
சோர்பவன் cōrpavaṉ
|
சோர்பவள் cōrpavaḷ
|
சோர்பவர் cōrpavar
|
சோர்வது cōrvatu
|
சோர்பவர்கள் cōrpavarkaḷ
|
சோர்பவை cōrpavai
|
| negative
|
சோராதவன் cōrātavaṉ
|
சோராதவள் cōrātavaḷ
|
சோராதவர் cōrātavar
|
சோராதது cōrātatu
|
சோராதவர்கள் cōrātavarkaḷ
|
சோராதவை cōrātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
சோர்வது cōrvatu
|
சோர்தல் cōrtal
|
சோரல் cōral
|
Etymology 3
Borrowed from Sanskrit चुर् (cur).
Verb
சோர் • (cōr)
- to steal, embezzle
- Synonym: திருடு (tiruṭu)
Conjugation
Conjugation of சோர் (cōr)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
சோர்க்கிறேன் cōrkkiṟēṉ
|
சோர்க்கிறாய் cōrkkiṟāy
|
சோர்க்கிறான் cōrkkiṟāṉ
|
சோர்க்கிறாள் cōrkkiṟāḷ
|
சோர்க்கிறார் cōrkkiṟār
|
சோர்க்கிறது cōrkkiṟatu
|
| past
|
சோர்த்தேன் cōrttēṉ
|
சோர்த்தாய் cōrttāy
|
சோர்த்தான் cōrttāṉ
|
சோர்த்தாள் cōrttāḷ
|
சோர்த்தார் cōrttār
|
சோர்த்தது cōrttatu
|
| future
|
சோர்ப்பேன் cōrppēṉ
|
சோர்ப்பாய் cōrppāy
|
சோர்ப்பான் cōrppāṉ
|
சோர்ப்பாள் cōrppāḷ
|
சோர்ப்பார் cōrppār
|
சோர்க்கும் cōrkkum
|
| future negative
|
சோர்க்கமாட்டேன் cōrkkamāṭṭēṉ
|
சோர்க்கமாட்டாய் cōrkkamāṭṭāy
|
சோர்க்கமாட்டான் cōrkkamāṭṭāṉ
|
சோர்க்கமாட்டாள் cōrkkamāṭṭāḷ
|
சோர்க்கமாட்டார் cōrkkamāṭṭār
|
சோர்க்காது cōrkkātu
|
| negative
|
சோர்க்கவில்லை cōrkkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
சோர்க்கிறோம் cōrkkiṟōm
|
சோர்க்கிறீர்கள் cōrkkiṟīrkaḷ
|
சோர்க்கிறார்கள் cōrkkiṟārkaḷ
|
சோர்க்கின்றன cōrkkiṉṟaṉa
|
| past
|
சோர்த்தோம் cōrttōm
|
சோர்த்தீர்கள் cōrttīrkaḷ
|
சோர்த்தார்கள் cōrttārkaḷ
|
சோர்த்தன cōrttaṉa
|
| future
|
சோர்ப்போம் cōrppōm
|
சோர்ப்பீர்கள் cōrppīrkaḷ
|
சோர்ப்பார்கள் cōrppārkaḷ
|
சோர்ப்பன cōrppaṉa
|
| future negative
|
சோர்க்கமாட்டோம் cōrkkamāṭṭōm
|
சோர்க்கமாட்டீர்கள் cōrkkamāṭṭīrkaḷ
|
சோர்க்கமாட்டார்கள் cōrkkamāṭṭārkaḷ
|
சோர்க்கா cōrkkā
|
| negative
|
சோர்க்கவில்லை cōrkkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
cōr
|
சோருங்கள் cōruṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
சோர்க்காதே cōrkkātē
|
சோர்க்காதீர்கள் cōrkkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of சோர்த்துவிடு (cōrttuviṭu)
|
past of சோர்த்துவிட்டிரு (cōrttuviṭṭiru)
|
future of சோர்த்துவிடு (cōrttuviṭu)
|
| progressive
|
சோர்த்துக்கொண்டிரு cōrttukkoṇṭiru
|
| effective
|
சோர்க்கப்படு cōrkkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
சோர்க்க cōrkka
|
சோர்க்காமல் இருக்க cōrkkāmal irukka
|
| potential
|
சோர்க்கலாம் cōrkkalām
|
சோர்க்காமல் இருக்கலாம் cōrkkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
சோர்க்கட்டும் cōrkkaṭṭum
|
சோர்க்காமல் இருக்கட்டும் cōrkkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
சோர்ப்பதால் cōrppatāl
|
சோர்க்காததால் cōrkkātatāl
|
| conditional
|
சோர்த்தால் cōrttāl
|
சோர்க்காவிட்டால் cōrkkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
சோர்த்து cōrttu
|
சோர்க்காமல் cōrkkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
சோர்க்கிற cōrkkiṟa
|
சோர்த்த cōrtta
|
சோர்க்கும் cōrkkum
|
சோர்க்காத cōrkkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
சோர்க்கிறவன் cōrkkiṟavaṉ
|
சோர்க்கிறவள் cōrkkiṟavaḷ
|
சோர்க்கிறவர் cōrkkiṟavar
|
சோர்க்கிறது cōrkkiṟatu
|
சோர்க்கிறவர்கள் cōrkkiṟavarkaḷ
|
சோர்க்கிறவை cōrkkiṟavai
|
| past
|
சோர்த்தவன் cōrttavaṉ
|
சோர்த்தவள் cōrttavaḷ
|
சோர்த்தவர் cōrttavar
|
சோர்த்தது cōrttatu
|
சோர்த்தவர்கள் cōrttavarkaḷ
|
சோர்த்தவை cōrttavai
|
| future
|
சோர்ப்பவன் cōrppavaṉ
|
சோர்ப்பவள் cōrppavaḷ
|
சோர்ப்பவர் cōrppavar
|
சோர்ப்பது cōrppatu
|
சோர்ப்பவர்கள் cōrppavarkaḷ
|
சோர்ப்பவை cōrppavai
|
| negative
|
சோர்க்காதவன் cōrkkātavaṉ
|
சோர்க்காதவள் cōrkkātavaḷ
|
சோர்க்காதவர் cōrkkātavar
|
சோர்க்காதது cōrkkātatu
|
சோர்க்காதவர்கள் cōrkkātavarkaḷ
|
சோர்க்காதவை cōrkkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
சோர்ப்பது cōrppatu
|
சோர்த்தல் cōrttal
|
சோர்க்கல் cōrkkal
|
Derived terms
- சோர்ச்சி (cōrcci)
- சோர்வு (cōrvu)
Etymology 4
Borrowed from Sanskrit चोर (cora).
Noun
சோர் • (cōr)
- guile
- Synonym: வஞ்சகம் (vañcakam)
Declension
Declension of சோர் (cōr)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
cōr
|
சோர்கள் cōrkaḷ
|
| vocative
|
சோரே cōrē
|
சோர்களே cōrkaḷē
|
| accusative
|
சோரை cōrai
|
சோர்களை cōrkaḷai
|
| dative
|
சோருக்கு cōrukku
|
சோர்களுக்கு cōrkaḷukku
|
| benefactive
|
சோருக்காக cōrukkāka
|
சோர்களுக்காக cōrkaḷukkāka
|
| genitive 1
|
சோருடைய cōruṭaiya
|
சோர்களுடைய cōrkaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
சோரின் cōriṉ
|
சோர்களின் cōrkaḷiṉ
|
| locative 1
|
சோரில் cōril
|
சோர்களில் cōrkaḷil
|
| locative 2
|
சோரிடம் cōriṭam
|
சோர்களிடம் cōrkaḷiṭam
|
| sociative 1
|
சோரோடு cōrōṭu
|
சோர்களோடு cōrkaḷōṭu
|
| sociative 2
|
சோருடன் cōruṭaṉ
|
சோர்களுடன் cōrkaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
சோரால் cōrāl
|
சோர்களால் cōrkaḷāl
|
| ablative
|
சோரிலிருந்து cōriliruntu
|
சோர்களிலிருந்து cōrkaḷiliruntu
|
Etymology 5
Borrowed from Urdu جور (jōr)
Noun
சோர் • (cōr)
- gaudiness, pomposity
- Synonym: ஆடம்பரம் (āṭamparam)
Declension
Declension of சோர் (cōr)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
cōr
|
சோர்கள் cōrkaḷ
|
| vocative
|
சோரே cōrē
|
சோர்களே cōrkaḷē
|
| accusative
|
சோரை cōrai
|
சோர்களை cōrkaḷai
|
| dative
|
சோருக்கு cōrukku
|
சோர்களுக்கு cōrkaḷukku
|
| benefactive
|
சோருக்காக cōrukkāka
|
சோர்களுக்காக cōrkaḷukkāka
|
| genitive 1
|
சோருடைய cōruṭaiya
|
சோர்களுடைய cōrkaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
சோரின் cōriṉ
|
சோர்களின் cōrkaḷiṉ
|
| locative 1
|
சோரில் cōril
|
சோர்களில் cōrkaḷil
|
| locative 2
|
சோரிடம் cōriṭam
|
சோர்களிடம் cōrkaḷiṭam
|
| sociative 1
|
சோரோடு cōrōṭu
|
சோர்களோடு cōrkaḷōṭu
|
| sociative 2
|
சோருடன் cōruṭaṉ
|
சோர்களுடன் cōrkaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
சோரால் cōrāl
|
சோர்களால் cōrkaḷāl
|
| ablative
|
சோரிலிருந்து cōriliruntu
|
சோர்களிலிருந்து cōrkaḷiliruntu
|
References
- University of Madras (1924–1936) “சோர்-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “சோர்-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “சோர்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press