திரு
Tamil
Etymology
Inherited from Old Tamil 𑀢𑀺𑀭𑀼 (tiru), probably from Sanskrit श्री (śrī). If so, it is a doublet of ஶ்ரீ (śrī).
Pronunciation
Audio: (file)
- IPA(key): /t̪iɾɯ/
Noun
திரு • (tiru)
Coordinate terms
- திருமதி (tirumati)
Adjective
திரு • (tiru)
Derived terms
- திருத்தந்தை (tiruttantai)
- திருத்தலம் (tiruttalam)
- திருத்தூதர் (tiruttūtar)
- திருத்தொண்டர் (tiruttoṇṭar)
- திருநங்கை (tirunaṅkai)
- திருநம்பி (tirunampi)
- திருனர் (tiruṉar)
- திருப்பெயர் (tiruppeyar)
- திருமணம் (tirumaṇam)
- திருமறை (tirumaṟai)
- திருமுகம் (tirumukam)
- திருமுறை (tirumuṟai)
- திருமுழுக்கு (tirumuḻukku)
- திருவிளையாடல் (tiruviḷaiyāṭal)
- திருவிழா (tiruviḻā)
- திருவிவிலியம் (tiruviviliyam)
Descendants
- → Telugu: తిరు (tiru)
References
- University of Madras (1924–1936) “திரு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press