பள்ளி
See also: பல்லி
Tamil
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *paḷḷi (“family, village”). Cognate with Kannada ಹಳ್ಳಿ (haḷḷi), Malayalam പള്ളി (paḷḷi), Telugu పల్లి (palli), Sanskrit पल्ली (pallī).
Pronunciation
Audio: (file) - IPA(key): /paɭːi/
Noun
பள்ளி • (paḷḷi)
- school
- (Jainism, Buddhism) temple, place of worship, of Jains and Buddhists
- (Islam) mosque
- Synonym: பள்ளிவாசல் (paḷḷivācal)
- (Christianity, uncommon) church
- place, hamlet, small village, town
- room, chamber, bed, sleeping place
- palace; anything belonging to royalty
Declension
singular | plural | |
---|---|---|
nominative | paḷḷi |
பள்ளிகள் paḷḷikaḷ |
vocative | பள்ளியே paḷḷiyē |
பள்ளிகளே paḷḷikaḷē |
accusative | பள்ளியை paḷḷiyai |
பள்ளிகளை paḷḷikaḷai |
dative | பள்ளிக்கு paḷḷikku |
பள்ளிகளுக்கு paḷḷikaḷukku |
benefactive | பள்ளிக்காக paḷḷikkāka |
பள்ளிகளுக்காக paḷḷikaḷukkāka |
genitive 1 | பள்ளியுடைய paḷḷiyuṭaiya |
பள்ளிகளுடைய paḷḷikaḷuṭaiya |
genitive 2 | பள்ளியின் paḷḷiyiṉ |
பள்ளிகளின் paḷḷikaḷiṉ |
locative 1 | பள்ளியில் paḷḷiyil |
பள்ளிகளில் paḷḷikaḷil |
locative 2 | பள்ளியிடம் paḷḷiyiṭam |
பள்ளிகளிடம் paḷḷikaḷiṭam |
sociative 1 | பள்ளியோடு paḷḷiyōṭu |
பள்ளிகளோடு paḷḷikaḷōṭu |
sociative 2 | பள்ளியுடன் paḷḷiyuṭaṉ |
பள்ளிகளுடன் paḷḷikaḷuṭaṉ |
instrumental | பள்ளியால் paḷḷiyāl |
பள்ளிகளால் paḷḷikaḷāl |
ablative | பள்ளியிலிருந்து paḷḷiyiliruntu |
பள்ளிகளிலிருந்து paḷḷikaḷiliruntu |
Derived terms
- ஆரம்பப் பள்ளி (ārampap paḷḷi)
- உயர்நிலைப் பள்ளி (uyarnilaip paḷḷi)
- துவக்கப் பள்ளி (tuvakkap paḷḷi)
- தொடக்கப் பள்ளி (toṭakkap paḷḷi)
- நடுநிலைப் பள்ளி (naṭunilaip paḷḷi)
- பள்ளிக்கட்டு (paḷḷikkaṭṭu)
- பள்ளிக்கல்வி (paḷḷikkalvi)
- பள்ளிக்கூடம் (paḷḷikkūṭam)
- பள்ளிமாடம் (paḷḷimāṭam)
- பள்ளியறை (paḷḷiyaṟai)
- பள்ளியெழுச்சி (paḷḷiyeḻucci)
- பள்ளிவாசல் (paḷḷivācal)
- மேல்நிலைப் பள்ளி (mēlnilaip paḷḷi)
Descendants
- → Burmese: ဗလီ (ba.li)
References
- University of Madras (1924–1936) “பள்ளி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press