பிடுங்கு
Tamil
Etymology
Compare Malayalam പിടുങ്ങുക (piṭuṅṅuka).
Pronunciation
Audio: (file)
- IPA(key): /piɖuŋɡɯ/
Verb
பிடுங்கு • (piṭuṅku) (transitive)
Conjugation
Conjugation of பிடுங்கு (piṭuṅku)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | பிடுங்குகிறேன் piṭuṅkukiṟēṉ |
பிடுங்குகிறாய் piṭuṅkukiṟāy |
பிடுங்குகிறான் piṭuṅkukiṟāṉ |
பிடுங்குகிறாள் piṭuṅkukiṟāḷ |
பிடுங்குகிறார் piṭuṅkukiṟār |
பிடுங்குகிறது piṭuṅkukiṟatu | |
| past | பிடுங்கினேன் piṭuṅkiṉēṉ |
பிடுங்கினாய் piṭuṅkiṉāy |
பிடுங்கினான் piṭuṅkiṉāṉ |
பிடுங்கினாள் piṭuṅkiṉāḷ |
பிடுங்கினார் piṭuṅkiṉār |
பிடுங்கியது piṭuṅkiyatu | |
| future | பிடுங்குவேன் piṭuṅkuvēṉ |
பிடுங்குவாய் piṭuṅkuvāy |
பிடுங்குவான் piṭuṅkuvāṉ |
பிடுங்குவாள் piṭuṅkuvāḷ |
பிடுங்குவார் piṭuṅkuvār |
பிடுங்கும் piṭuṅkum | |
| future negative | பிடுங்கமாட்டேன் piṭuṅkamāṭṭēṉ |
பிடுங்கமாட்டாய் piṭuṅkamāṭṭāy |
பிடுங்கமாட்டான் piṭuṅkamāṭṭāṉ |
பிடுங்கமாட்டாள் piṭuṅkamāṭṭāḷ |
பிடுங்கமாட்டார் piṭuṅkamāṭṭār |
பிடுங்காது piṭuṅkātu | |
| negative | பிடுங்கவில்லை piṭuṅkavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | பிடுங்குகிறோம் piṭuṅkukiṟōm |
பிடுங்குகிறீர்கள் piṭuṅkukiṟīrkaḷ |
பிடுங்குகிறார்கள் piṭuṅkukiṟārkaḷ |
பிடுங்குகின்றன piṭuṅkukiṉṟaṉa | |||
| past | பிடுங்கினோம் piṭuṅkiṉōm |
பிடுங்கினீர்கள் piṭuṅkiṉīrkaḷ |
பிடுங்கினார்கள் piṭuṅkiṉārkaḷ |
பிடுங்கின piṭuṅkiṉa | |||
| future | பிடுங்குவோம் piṭuṅkuvōm |
பிடுங்குவீர்கள் piṭuṅkuvīrkaḷ |
பிடுங்குவார்கள் piṭuṅkuvārkaḷ |
பிடுங்குவன piṭuṅkuvaṉa | |||
| future negative | பிடுங்கமாட்டோம் piṭuṅkamāṭṭōm |
பிடுங்கமாட்டீர்கள் piṭuṅkamāṭṭīrkaḷ |
பிடுங்கமாட்டார்கள் piṭuṅkamāṭṭārkaḷ |
பிடுங்கா piṭuṅkā | |||
| negative | பிடுங்கவில்லை piṭuṅkavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| piṭuṅku |
பிடுங்குங்கள் piṭuṅkuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| பிடுங்காதே piṭuṅkātē |
பிடுங்காதீர்கள் piṭuṅkātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of பிடுங்கிவிடு (piṭuṅkiviṭu) | past of பிடுங்கிவிட்டிரு (piṭuṅkiviṭṭiru) | future of பிடுங்கிவிடு (piṭuṅkiviṭu) | |||||
| progressive | பிடுங்கிக்கொண்டிரு piṭuṅkikkoṇṭiru | ||||||
| effective | பிடுங்கப்படு piṭuṅkappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | பிடுங்க piṭuṅka |
பிடுங்காமல் இருக்க piṭuṅkāmal irukka | |||||
| potential | பிடுங்கலாம் piṭuṅkalām |
பிடுங்காமல் இருக்கலாம் piṭuṅkāmal irukkalām | |||||
| cohortative | பிடுங்கட்டும் piṭuṅkaṭṭum |
பிடுங்காமல் இருக்கட்டும் piṭuṅkāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | பிடுங்குவதால் piṭuṅkuvatāl |
பிடுங்காததால் piṭuṅkātatāl | |||||
| conditional | பிடுங்கினால் piṭuṅkiṉāl |
பிடுங்காவிட்டால் piṭuṅkāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | பிடுங்கி piṭuṅki |
பிடுங்காமல் piṭuṅkāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| பிடுங்குகிற piṭuṅkukiṟa |
பிடுங்கிய piṭuṅkiya |
பிடுங்கும் piṭuṅkum |
பிடுங்காத piṭuṅkāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | பிடுங்குகிறவன் piṭuṅkukiṟavaṉ |
பிடுங்குகிறவள் piṭuṅkukiṟavaḷ |
பிடுங்குகிறவர் piṭuṅkukiṟavar |
பிடுங்குகிறது piṭuṅkukiṟatu |
பிடுங்குகிறவர்கள் piṭuṅkukiṟavarkaḷ |
பிடுங்குகிறவை piṭuṅkukiṟavai | |
| past | பிடுங்கியவன் piṭuṅkiyavaṉ |
பிடுங்கியவள் piṭuṅkiyavaḷ |
பிடுங்கியவர் piṭuṅkiyavar |
பிடுங்கியது piṭuṅkiyatu |
பிடுங்கியவர்கள் piṭuṅkiyavarkaḷ |
பிடுங்கியவை piṭuṅkiyavai | |
| future | பிடுங்குபவன் piṭuṅkupavaṉ |
பிடுங்குபவள் piṭuṅkupavaḷ |
பிடுங்குபவர் piṭuṅkupavar |
பிடுங்குவது piṭuṅkuvatu |
பிடுங்குபவர்கள் piṭuṅkupavarkaḷ |
பிடுங்குபவை piṭuṅkupavai | |
| negative | பிடுங்காதவன் piṭuṅkātavaṉ |
பிடுங்காதவள் piṭuṅkātavaḷ |
பிடுங்காதவர் piṭuṅkātavar |
பிடுங்காதது piṭuṅkātatu |
பிடுங்காதவர்கள் piṭuṅkātavarkaḷ |
பிடுங்காதவை piṭuṅkātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| பிடுங்குவது piṭuṅkuvatu |
பிடுங்குதல் piṭuṅkutal |
பிடுங்கல் piṭuṅkal | |||||
References
- University of Madras (1924–1936) “பிடுங்கு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.