மனம்

Tamil

Etymology

From Sanskrit मनस् (manas). Doublet of மனசு (maṉacu) and மனது (maṉatu). Cognate with Kannada ಮನ (mana).

Pronunciation

  • IPA(key): /manam/
  • Audio:(file)

Noun

மனம் • (maṉam)

  1. mind, heart, will
  2. purpose, intention, sentiment
  3. memory
  4. desire

Declension

m-stem declension of மனம் (maṉam)
singular plural
nominative
maṉam
மனங்கள்
maṉaṅkaḷ
vocative மனமே
maṉamē
மனங்களே
maṉaṅkaḷē
accusative மனத்தை
maṉattai
மனங்களை
maṉaṅkaḷai
dative மனத்துக்கு
maṉattukku
மனங்களுக்கு
maṉaṅkaḷukku
benefactive மனத்துக்காக
maṉattukkāka
மனங்களுக்காக
maṉaṅkaḷukkāka
genitive 1 மனத்துடைய
maṉattuṭaiya
மனங்களுடைய
maṉaṅkaḷuṭaiya
genitive 2 மனத்தின்
maṉattiṉ
மனங்களின்
maṉaṅkaḷiṉ
locative 1 மனத்தில்
maṉattil
மனங்களில்
maṉaṅkaḷil
locative 2 மனத்திடம்
maṉattiṭam
மனங்களிடம்
maṉaṅkaḷiṭam
sociative 1 மனத்தோடு
maṉattōṭu
மனங்களோடு
maṉaṅkaḷōṭu
sociative 2 மனத்துடன்
maṉattuṭaṉ
மனங்களுடன்
maṉaṅkaḷuṭaṉ
instrumental மனத்தால்
maṉattāl
மனங்களால்
maṉaṅkaḷāl
ablative மனத்திலிருந்து
maṉattiliruntu
மனங்களிலிருந்து
maṉaṅkaḷiliruntu

Derived terms

  • மனத்தழுக்கு (maṉattaḻukku)
  • மனத்தாராளம் (maṉattārāḷam)
  • மனத்தாழ்மை (maṉattāḻmai)
  • மனத்திடம் (maṉattiṭam)
  • மனத்திட்டம் (maṉattiṭṭam)
  • மனத்திருத்தி (maṉattirutti)
  • மனத்துடிப்பு (maṉattuṭippu)
  • மனத்துயர் (maṉattuyar)
  • மனத்தூய்மை (maṉattūymai)
  • மனத்தேற்றம் (maṉattēṟṟam)
  • மனநடுக்கம் (maṉanaṭukkam)
  • மனநியாயம் (maṉaniyāyam)
  • மனநிறை (maṉaniṟai)
  • மனநிலை (maṉanilai)
  • மனநெகிழ்ச்சி (maṉanekiḻcci)
  • மனநெரிடு (maṉaneriṭu)
  • மனநெருடு (maṉaneruṭu)
  • மனநேர்மை (maṉanērmai)
  • மனநோ (maṉanō)
  • மனநோவு (maṉanōvu)
  • மனந்தளம்பு (maṉantaḷampu)
  • மனந்தளர் (maṉantaḷar)
  • மனந்திருந்து (maṉantiruntu)
  • மனந்தீய் (maṉantīy)
  • மனப்படுத்து (maṉappaṭuttu)
  • மனப்பதைப்பு (maṉappataippu)

References

  • University of Madras (1924–1936) “மனம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press