முள்
Tamil
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *muḷ. Cognate with Telugu ముల్లు (mullu), Kannada ಮುಳ್ಳು (muḷḷu), Malayalam മുള്ള് (muḷḷŭ) and Tulu ಮುಳ್ (muḷŭ).
Pronunciation
Audio: (file)
- IPA(key): /muɭ/
Noun
முள் • (muḷ) (plural முட்கள்)
- thorn, brier, bristle, spine
- anything sharp or pointed
- index of a balance
- hand of a clock or time-piece
- goad, spur
- bit
- Synonym: கடிவாளம் (kaṭivāḷam)
- quill
- Synonym: இறகினடி (iṟakiṉaṭi)
- fork; sharp, pointed instrument
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | muḷ |
முட்கள் muṭkaḷ |
| vocative | முள்ளே muḷḷē |
முட்களே muṭkaḷē |
| accusative | முள்ளை muḷḷai |
முட்களை muṭkaḷai |
| dative | முள்ளுக்கு muḷḷukku |
முட்களுக்கு muṭkaḷukku |
| benefactive | முள்ளுக்காக muḷḷukkāka |
முட்களுக்காக muṭkaḷukkāka |
| genitive 1 | முள்ளுடைய muḷḷuṭaiya |
முட்களுடைய muṭkaḷuṭaiya |
| genitive 2 | முள்ளின் muḷḷiṉ |
முட்களின் muṭkaḷiṉ |
| locative 1 | முள்ளில் muḷḷil |
முட்களில் muṭkaḷil |
| locative 2 | முள்ளிடம் muḷḷiṭam |
முட்களிடம் muṭkaḷiṭam |
| sociative 1 | முள்ளோடு muḷḷōṭu |
முட்களோடு muṭkaḷōṭu |
| sociative 2 | முள்ளுடன் muḷḷuṭaṉ |
முட்களுடன் muṭkaḷuṭaṉ |
| instrumental | முள்ளால் muḷḷāl |
முட்களால் muṭkaḷāl |
| ablative | முள்ளிலிருந்து muḷḷiliruntu |
முட்களிலிருந்து muṭkaḷiliruntu |
Derived terms
- முண்டகம் (muṇṭakam)
- முள் கரண்டி (muḷ karaṇṭi)
- முள்நாறி (muḷnāṟi)
- முள்மகிழ் (muḷmakiḻ)
- முள்ளங்கிழங்கு (muḷḷaṅkiḻaṅku)
- முள்ளம்பலாச்சை (muḷḷampalāccai)
- முள்ளிலவு (muḷḷilavu)
- முள்ளுக்களா (muḷḷukkaḷā)
- முள்ளுமுருக்கு (muḷḷumurukku)
- முள்வாளை (muḷvāḷai)
- முள்வேலி (muḷvēli)
References
- University of Madras (1924–1936) “முள்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press