மூச்சு

Tamil

Etymology

(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.) Cognate with Malayalam മൂച്ച് (mūccŭ).

Pronunciation

  • IPA(key): /muːt͡ɕːʊ/, [muːt͡ɕːɯ]
  • Audio:(file)

Noun

மூச்சு • (mūccu)

  1. breath
    Synonym: சுவாசம் (cuvācam)

Declension

u-stem declension of மூச்சு (mūccu)
singular plural
nominative
mūccu
மூச்சுகள்
mūccukaḷ
vocative மூச்சே
mūccē
மூச்சுகளே
mūccukaḷē
accusative மூச்சை
mūccai
மூச்சுகளை
mūccukaḷai
dative மூச்சுக்கு
mūccukku
மூச்சுகளுக்கு
mūccukaḷukku
benefactive மூச்சுக்காக
mūccukkāka
மூச்சுகளுக்காக
mūccukaḷukkāka
genitive 1 மூச்சுடைய
mūccuṭaiya
மூச்சுகளுடைய
mūccukaḷuṭaiya
genitive 2 மூச்சின்
mūcciṉ
மூச்சுகளின்
mūccukaḷiṉ
locative 1 மூச்சில்
mūccil
மூச்சுகளில்
mūccukaḷil
locative 2 மூச்சிடம்
mūcciṭam
மூச்சுகளிடம்
mūccukaḷiṭam
sociative 1 மூச்சோடு
mūccōṭu
மூச்சுகளோடு
mūccukaḷōṭu
sociative 2 மூச்சுடன்
mūccuṭaṉ
மூச்சுகளுடன்
mūccukaḷuṭaṉ
instrumental மூச்சால்
mūccāl
மூச்சுகளால்
mūccukaḷāl
ablative மூச்சிலிருந்து
mūcciliruntu
மூச்சுகளிலிருந்து
mūccukaḷiliruntu

Derived terms

  • மூச்சுக்காட்டாமை (mūccukkāṭṭāmai)
  • மூச்சுக்காட்டு (mūccukkāṭṭu)
  • மூச்சுக்காண்கை (mūccukkāṇkai)
  • மூச்சுக்குத்து (mūccukkuttu)
  • மூச்சுப்பறிதல் (mūccuppaṟital)
  • மூச்சுப்பிடி (mūccuppiṭi)
  • மூச்சுப்பிடிப்பு (mūccuppiṭippu)
  • மூச்சுப்பேச்சு (mūccuppēccu)
  • மூச்சுப்பொறு (mūccuppoṟu)
  • மூச்சுமுட்டல் (mūccumuṭṭal)
  • மூச்சுவாங்கு (mūccuvāṅku)
  • மூச்சுவாங்குதல் (mūccuvāṅkutal)
  • மூச்சுவிடாமல் (mūccuviṭāmal)
  • மூச்சுவிடு (mūccuviṭu)

References

  • University of Madras (1924–1936) “மூச்சு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press