ரக்ஷி
Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /ɾakʂi/
Verb
ரக்ஷி • (rakṣi) (transitive, rare)
- archaic form of இரட்சி (iraṭci)
Conjugation
Conjugation of ரக்ஷி (rakṣi)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | ரக்ஷிக்கிறேன் rakṣikkiṟēṉ |
ரக்ஷிக்கிறாய் rakṣikkiṟāy |
ரக்ஷிக்கிறான் rakṣikkiṟāṉ |
ரக்ஷிக்கிறாள் rakṣikkiṟāḷ |
ரக்ஷிக்கிறார் rakṣikkiṟār |
ரக்ஷிக்கிறது rakṣikkiṟatu | |
| past | ரக்ஷித்தேன் rakṣittēṉ |
ரக்ஷித்தாய் rakṣittāy |
ரக்ஷித்தான் rakṣittāṉ |
ரக்ஷித்தாள் rakṣittāḷ |
ரக்ஷித்தார் rakṣittār |
ரக்ஷித்தது rakṣittatu | |
| future | ரக்ஷிப்பேன் rakṣippēṉ |
ரக்ஷிப்பாய் rakṣippāy |
ரக்ஷிப்பான் rakṣippāṉ |
ரக்ஷிப்பாள் rakṣippāḷ |
ரக்ஷிப்பார் rakṣippār |
ரக்ஷிக்கும் rakṣikkum | |
| future negative | ரக்ஷிக்கமாட்டேன் rakṣikkamāṭṭēṉ |
ரக்ஷிக்கமாட்டாய் rakṣikkamāṭṭāy |
ரக்ஷிக்கமாட்டான் rakṣikkamāṭṭāṉ |
ரக்ஷிக்கமாட்டாள் rakṣikkamāṭṭāḷ |
ரக்ஷிக்கமாட்டார் rakṣikkamāṭṭār |
ரக்ஷிக்காது rakṣikkātu | |
| negative | ரக்ஷிக்கவில்லை rakṣikkavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | ரக்ஷிக்கிறோம் rakṣikkiṟōm |
ரக்ஷிக்கிறீர்கள் rakṣikkiṟīrkaḷ |
ரக்ஷிக்கிறார்கள் rakṣikkiṟārkaḷ |
ரக்ஷிக்கின்றன rakṣikkiṉṟaṉa | |||
| past | ரக்ஷித்தோம் rakṣittōm |
ரக்ஷித்தீர்கள் rakṣittīrkaḷ |
ரக்ஷித்தார்கள் rakṣittārkaḷ |
ரக்ஷித்தன rakṣittaṉa | |||
| future | ரக்ஷிப்போம் rakṣippōm |
ரக்ஷிப்பீர்கள் rakṣippīrkaḷ |
ரக்ஷிப்பார்கள் rakṣippārkaḷ |
ரக்ஷிப்பன rakṣippaṉa | |||
| future negative | ரக்ஷிக்கமாட்டோம் rakṣikkamāṭṭōm |
ரக்ஷிக்கமாட்டீர்கள் rakṣikkamāṭṭīrkaḷ |
ரக்ஷிக்கமாட்டார்கள் rakṣikkamāṭṭārkaḷ |
ரக்ஷிக்கா rakṣikkā | |||
| negative | ரக்ஷிக்கவில்லை rakṣikkavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| rakṣi |
ரக்ஷியுங்கள் rakṣiyuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| ரக்ஷிக்காதே rakṣikkātē |
ரக்ஷிக்காதீர்கள் rakṣikkātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of ரக்ஷித்துவிடு (rakṣittuviṭu) | past of ரக்ஷித்துவிட்டிரு (rakṣittuviṭṭiru) | future of ரக்ஷித்துவிடு (rakṣittuviṭu) | |||||
| progressive | ரக்ஷித்துக்கொண்டிரு rakṣittukkoṇṭiru | ||||||
| effective | ரக்ஷிக்கப்படு rakṣikkappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | ரக்ஷிக்க rakṣikka |
ரக்ஷிக்காமல் இருக்க rakṣikkāmal irukka | |||||
| potential | ரக்ஷிக்கலாம் rakṣikkalām |
ரக்ஷிக்காமல் இருக்கலாம் rakṣikkāmal irukkalām | |||||
| cohortative | ரக்ஷிக்கட்டும் rakṣikkaṭṭum |
ரக்ஷிக்காமல் இருக்கட்டும் rakṣikkāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | ரக்ஷிப்பதால் rakṣippatāl |
ரக்ஷிக்காததால் rakṣikkātatāl | |||||
| conditional | ரக்ஷித்தால் rakṣittāl |
ரக்ஷிக்காவிட்டால் rakṣikkāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | ரக்ஷித்து rakṣittu |
ரக்ஷிக்காமல் rakṣikkāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| ரக்ஷிக்கிற rakṣikkiṟa |
ரக்ஷித்த rakṣitta |
ரக்ஷிக்கும் rakṣikkum |
ரக்ஷிக்காத rakṣikkāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | ரக்ஷிக்கிறவன் rakṣikkiṟavaṉ |
ரக்ஷிக்கிறவள் rakṣikkiṟavaḷ |
ரக்ஷிக்கிறவர் rakṣikkiṟavar |
ரக்ஷிக்கிறது rakṣikkiṟatu |
ரக்ஷிக்கிறவர்கள் rakṣikkiṟavarkaḷ |
ரக்ஷிக்கிறவை rakṣikkiṟavai | |
| past | ரக்ஷித்தவன் rakṣittavaṉ |
ரக்ஷித்தவள் rakṣittavaḷ |
ரக்ஷித்தவர் rakṣittavar |
ரக்ஷித்தது rakṣittatu |
ரக்ஷித்தவர்கள் rakṣittavarkaḷ |
ரக்ஷித்தவை rakṣittavai | |
| future | ரக்ஷிப்பவன் rakṣippavaṉ |
ரக்ஷிப்பவள் rakṣippavaḷ |
ரக்ஷிப்பவர் rakṣippavar |
ரக்ஷிப்பது rakṣippatu |
ரக்ஷிப்பவர்கள் rakṣippavarkaḷ |
ரக்ஷிப்பவை rakṣippavai | |
| negative | ரக்ஷிக்காதவன் rakṣikkātavaṉ |
ரக்ஷிக்காதவள் rakṣikkātavaḷ |
ரக்ஷிக்காதவர் rakṣikkātavar |
ரக்ஷிக்காதது rakṣikkātatu |
ரக்ஷிக்காதவர்கள் rakṣikkātavarkaḷ |
ரக்ஷிக்காதவை rakṣikkātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| ரக்ஷிப்பது rakṣippatu |
ரக்ஷித்தல் rakṣittal |
ரக்ஷிக்கல் rakṣikkal | |||||
References
- University of Madras (1924–1936) “ரக்ஷி-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.