पुस्तक कीट
Hindi
Alternative forms
- पुस्तक-कीट (pustak-kīṭ), पुस्तककीट (pustakkīṭ)
Etymology
पुस्तक (pustak, “book”) + कीट (kīṭ, “insect, worm”)
Pronunciation
- (Delhi) IPA(key): /pʊs.t̪ək kiːʈ/, [pʊs.t̪ɐk‿kiːʈ]
Noun
- (formal) bookworm, book lice
- Synonym: किताबी कीड़ा (kitābī kīṛā)
- 1999, पुस्तकालय प्रशासन एवं प्रबंध, Vani Prakashan, →ISBN, page 39:
- पुस्तक कीट एवं इसका लारवा—दोनों ही बाइंडिंग एवं पेपर को खा जाते हैं।
- pustak kīṭ evam iskā lārvā—donõ hī bāiṇḍiṅg evam pepar ko khā jāte ha͠i.
- The bookworm and its larva both eat up bindings and paper.
- (formal, figurative) bookworm (an avid book reader)
- Synonyms: किताबी कीड़ा (kitābī kīṛā), किताब का कीड़ा (kitāb kā kīṛā)
- 1952 May 7, सारङ्ग [sāraṅg][1], number 10, All India Radio:
- पर आज से कुछ वर्ष पहले तक हमारे देश में पुस्तकालयों का महत्त्व केवल ज्ञान-पिपासुओं और पुस्तक-कीटों के विश्राम-स्थल से अधिक नहीं था।
- par āj se kuch varṣ pahle tak hamāre deś mẽ pustakālyõ kā mahattva keval jñān-pipāsuõ aur pustak-kīṭõ ke viśrām-sthal se adhik nahī̃ thā.
- But till a few years ago, the significance of libraries in our country was not more than just a resting place for knowledge-seekers and bookworms.
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| direct | पुस्तक कीट pustak kīṭ |
पुस्तक कीट pustak kīṭ |
| oblique | पुस्तक कीट pustak kīṭ |
पुस्तक कीटों pustak kīṭõ |
| vocative | पुस्तक कीट pustak kīṭ |
पुस्तक कीटो pustak kīṭo |