કુરતની
Gujarati
FWOTD – 7 February 2025
Etymology
Pseudo-loan from Portuguese, derived from cortina (“curtain”).[1]
Pronunciation
- (Standard Gujarati) IPA(key): /ˈkuɾ.t̪ə.ni/
- Rhymes: -i
- Hyphenation: કુર‧ત‧ની
Noun
કુરતની • (kurtanī) f
- mosquito net
- 1871, અરદેસર ફરામજી મુસ [aradesar pharāmjī mus], હિંદુસ્થાનમાં મુસાફરી [hindusthānmā̃ musāphrī, Travels in India], Bombay, page 285:
- આ ઠેકાણે કલકત્તાના સુવાનાં બીછાના વીશે કેહેવાનું એ છે કે તીહાં મછર એટલાં તો જબરાં છે કે ઘણું કરી સઘળા જણ કુરતની વગર રાત્રે સુઈ શકતા નથી.
- ā ṭhekāṇe kalkattānā suvānā̃ bīchānā vīśe kehevānũ e che ke tīhā̃ machar eṭalā̃ to jabrā̃ che ke ghaṇũ karī saghaḷā jaṇ kurtanī vagar rātre suī śaktā nathī.
- In the city of Calcutta, regarding the bedding, the mosquitos are so intolerable that everyone cannot sleep at night without a mosquito net.
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | કુરતની (kuratnī) | કુરતનીઓ (kuratnīo) |
| oblique | કુરતની (kuratnī) | કુરતનીઓ (kuratnīo) |
| vocative | કુરતની (kuratnī) | કુરતનીઓ (kuratnīo) |
| instrumental | કુરતની (kuratnī) | કુરતનીઓ (kuratnīo) |
| locative | કુરતનીએ (kuratnīe) | કુરતનીઓએ (kuratnīoe) |
Synonyms
- મચ્છરદાની (macchardānī)
References
- ^ Xavier, Anthony Soares, transl. (1936) [1913], Portuguese Vocables in Asiatic Languages, Baroda: Oriental Institute, translation of Influencia do Vocabulario Português em Línguas Asiáticas by Sebastião Rodolfo Dalgado (in Portuguese), →ISBN, page 121, column 2