બગડવું
Gujarati
| Gujarati verb set |
|---|
| બગડવું (bagaḍvũ) |
| બગાડવું (bagāḍvũ) |
| બગડાવું (bagḍāvũ) |
| બગડાવવું (bagḍāvvũ) |
Alternative forms
- બિગડવું (bigaḍvũ)
Etymology
Borrowed from Hindustani بگڑنا / बिगड़ना (bigaṛnā).
Pronunciation
- (Standard Gujarati) IPA(key): /ˈbə.ɡəɽ.ʋũ/
Verb
બગડવું • (bagaḍvũ) (intransitive)
Conjugation
conjugation of બગડવું
| verbal noun | conjunctive | consecutive | desiderative | potential | passive | contrafactual |
|---|---|---|---|---|---|---|
| બગડવાનું (bagaḍvānũ) |
બગડી (bagḍī) |
બગડીને (bagḍīne) |
બગડવું હોવું (bagaḍvũ hovũ)1, 2 |
બગડી શકવું (bagḍī śakvũ)2 |
બગડાય (bagḍāya) |
બગડત (bagḍat) |
| 1 Note: બગડવું here does not get conjugated. 2 Note: હોવું (hovũ) and શકવું (śakvũ) are to be conjugated normally. | ||||||
| simple present / conditional |
future | present progressive | negative future | negative conditional | |
|---|---|---|---|---|---|
| હું | બગડું (bagḍũ) |
બગડીશ (bagḍīś) |
બગડું છું (bagḍũ chũ) |
નહીં બગડું (nahī̃ bagḍũ) |
ન બગડું (na bagḍũ) |
| અમે, આપણે | બગડીએ (bagḍīe) |
બગડીશું (bagḍīśũ) |
બગડીએ છીએ (bagḍīe chīe) |
નહીં બગડીએ (nahī̃ bagḍīe) |
ન બગડીએ (na bagḍīe) |
| તું | બગડે (bagḍe) |
બગડશે (bagaḍśe), બગડીશ (bagḍīś) |
બગડે છે (bagḍe che) |
નહીં બગડે (nahī̃ bagḍe) |
ન બગડે (na bagḍe) |
| આ, આઓ, તે, તેઓ | બગડે (bagḍe) |
બગડશે (bagaḍśe) |
બગડે છે (bagḍe che) |
નહીં બગડે (nahī̃ bagḍe) |
ન બગડે (na bagḍe) |
| તમે | બગડો (bagḍo) |
બગડશો (bagaḍśo) |
બગડો છો (bagḍo cho) |
નહીં બગડો (nahī̃ bagḍo) |
ન બગડો (na bagḍo) |
| negative present progressive |
past | negative past |
past progressive |
future progressive, presumptive |
present subjunctive |
contrafactual |
|---|---|---|---|---|---|---|
| નથી બગડતું (nathī bagaḍtũ)* |
બગડ્યું (bagaḍyũ)* |
નહોતું બગડ્યું (nahotũ bagaḍyũ)* |
બગડતું હતું (bagaḍtũ hatũ)* |
બગડતું હોવું (bagaḍtũ hovũ)1 |
બગડતું હોવું (bagaḍtũ hovũ)2 |
બગડતું હોત (bagaḍtũ hot)* |
| * Note: These terms are declined exactly like adjectives to agree with the gender and number of the subject. 1 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the future tense here. 2 Note: હોવું (hovũ) is to be conjugated in the present tense here. | ||||||
| Imperative forms | |||
|---|---|---|---|
| Present | Polite | Negative | |
| અમે, આપણે | બગડીએ (bagḍīe) |
ન બગડીએ (na bagḍīe) | |
| તું | બગડ (bagaḍ) |
બગડજે (bagaḍje) |
ન બગડ (na bagaḍ) |
| તમે | બગડો (bagḍo) |
બગડજો (bagaḍjo) |
ન બગડો (na bagḍo) |