அகம்

See also: -அகம்

Tamil

Etymology

Ultimately from Proto-Dravidian *akam, cognate with Kannada ಆಗೆ (āge) and Malayalam അകം (akaṁ).

Pronunciation

  • Audio:(file)
  • IPA(key): /aɡam/

Noun

அகம் • (akam)

  1. house, place
    Synonyms: ஆம் (ām), வீடு (vīṭu), இல்லம் (illam), மனை (maṉai), வாசஸ்தலம் (vācastalam), கிரகம் (kirakam)
  2. (literature) akam (a genre of Tamil love-themed poem)
  3. internal, inside (e.g., inside oneself); one’s body and mind, the opposite of புறம் (puṟam, external/exterior)
  4. (anatomy) breast
  5. country
  6. ether

Declension

m-stem declension of அகம் (akam)
singular plural
nominative
akam
அகங்கள்
akaṅkaḷ
vocative அகமே
akamē
அகங்களே
akaṅkaḷē
accusative அகத்தை
akattai
அகங்களை
akaṅkaḷai
dative அகத்துக்கு
akattukku
அகங்களுக்கு
akaṅkaḷukku
benefactive அகத்துக்காக
akattukkāka
அகங்களுக்காக
akaṅkaḷukkāka
genitive 1 அகத்துடைய
akattuṭaiya
அகங்களுடைய
akaṅkaḷuṭaiya
genitive 2 அகத்தின்
akattiṉ
அகங்களின்
akaṅkaḷiṉ
locative 1 அகத்தில்
akattil
அகங்களில்
akaṅkaḷil
locative 2 அகத்திடம்
akattiṭam
அகங்களிடம்
akaṅkaḷiṭam
sociative 1 அகத்தோடு
akattōṭu
அகங்களோடு
akaṅkaḷōṭu
sociative 2 அகத்துடன்
akattuṭaṉ
அகங்களுடன்
akaṅkaḷuṭaṉ
instrumental அகத்தால்
akattāl
அகங்களால்
akaṅkaḷāl
ablative அகத்திலிருந்து
akattiliruntu
அகங்களிலிருந்து
akaṅkaḷiliruntu

Antonyms

Derived terms

  • அகத்தொண்டர் (akattoṇṭar)
  • அகநாழிகை (akanāḻikai)
  • அகந்தை (akantai)
  • அகப்பணி (akappaṇi)
  • அகப்பற்று (akappaṟṟu)
  • அகப்பை (akappai)
  • அகமகன் (akamakaṉ)
  • அகமகிழ்ச்சி (akamakiḻcci)
  • அகமரித்தல் (akamarittal)
  • அகமலர்ச்சியணி (akamalarcciyaṇi)
  • அகமாட்சி (akamāṭci)
  • அகமார்க்கம் (akamārkkam)
  • அகமுடையான் (akamuṭaiyāṉ)
  • அகம்படி (akampaṭi)
  • அகம்படித்தொண்டு (akampaṭittoṇṭu)
  • அகம்படியர் (akampaṭiyar)
  • அகம்பாவம் (akampāvam)
  • அகம்பிரமவாதி (akampiramavāti)
  • ஆம் (ām)