தமிழகம்
Tamil
Picture dictionary
Etymology
From தமிழ் (tamiḻ, “Tamil”) + -அகம் (-akam, “home”), literally “home to the Tamil people”
Pronunciation
- IPA(key): /t̪amiɻaɡam/
Audio: (file)
Proper noun
தமிழகம் • (tamiḻakam)
- Tamil Nadu (a state of India)
- Synonym: தமிழ்நாடு (tamiḻnāṭu)
- (historical) Tamilakam (the region of South India comprising the modern Indian states of Tamil Nadu, Kerala, Puducherry, parts of Karnataka and Andhra Pradesh, where Tamil was the natural language)
- Synonym: தென்னாடு (teṉṉāṭu)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | tamiḻakam |
- |
| vocative | தமிழகமே tamiḻakamē |
- |
| accusative | தமிழகத்தை tamiḻakattai |
- |
| dative | தமிழகத்துக்கு tamiḻakattukku |
- |
| benefactive | தமிழகத்துக்காக tamiḻakattukkāka |
- |
| genitive 1 | தமிழகத்துடைய tamiḻakattuṭaiya |
- |
| genitive 2 | தமிழகத்தின் tamiḻakattiṉ |
- |
| locative 1 | தமிழகத்தில் tamiḻakattil |
- |
| locative 2 | தமிழகத்திடம் tamiḻakattiṭam |
- |
| sociative 1 | தமிழகத்தோடு tamiḻakattōṭu |
- |
| sociative 2 | தமிழகத்துடன் tamiḻakattuṭaṉ |
- |
| instrumental | தமிழகத்தால் tamiḻakattāl |
- |
| ablative | தமிழகத்திலிருந்து tamiḻakattiliruntu |
- |
See also
states of Indiaedit
- அசாம் (acām)
- அரியானா (ariyāṉā)
- அருணாசலப் பிரதேசம் (aruṇācalap piratēcam)
- ஆந்திரப் பிரதேசம் (āntirap piratēcam)
- இமாச்சலப் பிரதேசம் (imāccalap piratēcam)
- உத்தரப் பிரதேசம் (uttarap piratēcam)
- உத்தராகண்டம் (uttarākaṇṭam)
- ஒடிசா (oṭicā) ~ ஒரிசா (oricā)
- கர்நாடகம் (karnāṭakam)
- குசராத் (kucarāt)
- கேரளா (kēraḷā)
- கோவா (kōvā)
- சத்தீசுகர் (cattīcukar)
- சம்மு காசுமீர் (cammu kācumīr)
- சார்க்கண்டு (cārkkaṇṭu)
- சிக்கிம் (cikkim)
- தமிழ்நாடு (tamiḻnāṭu) ~ தமிழகம் (tamiḻakam)
- திரிபுரா (tiripurā)
- நாகாலாந்து (nākālāntu)
- பஞ்சாப் (pañcāp)
- பீகார் (pīkār)
- மகாராட்டிரம் (makārāṭṭiram)
- மணிப்பூர் (maṇippūr)
- மத்தியப் பிரதேசம் (mattiyap piratēcam)
- மிசோரம் (micōram)
- மேகாலயா (mēkālayā)
- மேற்கு வங்காளம் (mēṟku vaṅkāḷam)
- ராஜஸ்தான் (rājastāṉ)
References
- University of Madras (1924–1936) “தமிழகம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- S. Ramakrishnan (1992) “தமிழகம்”, in தற்காலத் தமிழ் அகராதி [Dictionary of Contemporary Tamil] (in Tamil), Madras: Cre-A Publishers, page [1]