திணை

See also: தினை

Tamil

Etymology

(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)

Pronunciation

  • IPA(key): /t̪iɳai/
  • Audio:(file)

Noun

திணை • (tiṇai)

  1. (grammar) class (of nouns and pronouns), of which there are two kinds: உயர்திணை (uyartiṇai) and அஃறிணை (aḥṟiṇai).
  2. earth, land
    Synonyms: பூமி (pūmi), நிலம் (nilam)
  3. place, region, situation, site
    Synonym: இடம் (iṭam)
  4. house
    Synonyms: வீடு (vīṭu), மனை (maṉai)
  5. tribe, caste, race, family
    Synonym: குலம் (kulam)
  6. conduct, custom
    Synonym: ஒழுக்கம் (oḻukkam)
  7. conventional rules of conduct laid down in Classical Tamil works

Declension

ai-stem declension of திணை (tiṇai)
singular plural
nominative
tiṇai
திணைகள்
tiṇaikaḷ
vocative திணையே
tiṇaiyē
திணைகளே
tiṇaikaḷē
accusative திணையை
tiṇaiyai
திணைகளை
tiṇaikaḷai
dative திணைக்கு
tiṇaikku
திணைகளுக்கு
tiṇaikaḷukku
benefactive திணைக்காக
tiṇaikkāka
திணைகளுக்காக
tiṇaikaḷukkāka
genitive 1 திணையுடைய
tiṇaiyuṭaiya
திணைகளுடைய
tiṇaikaḷuṭaiya
genitive 2 திணையின்
tiṇaiyiṉ
திணைகளின்
tiṇaikaḷiṉ
locative 1 திணையில்
tiṇaiyil
திணைகளில்
tiṇaikaḷil
locative 2 திணையிடம்
tiṇaiyiṭam
திணைகளிடம்
tiṇaikaḷiṭam
sociative 1 திணையோடு
tiṇaiyōṭu
திணைகளோடு
tiṇaikaḷōṭu
sociative 2 திணையுடன்
tiṇaiyuṭaṉ
திணைகளுடன்
tiṇaikaḷuṭaṉ
instrumental திணையால்
tiṇaiyāl
திணைகளால்
tiṇaikaḷāl
ablative திணையிலிருந்து
tiṇaiyiliruntu
திணைகளிலிருந்து
tiṇaikaḷiliruntu

Derived terms

  • அகத்திணை (akattiṇai)
  • அகத்திணைப்புறம் (akattiṇaippuṟam)
  • அகனைந்திணை (akaṉaintiṇai)
  • அகப்புறப்பெருந்திணை (akappuṟapperuntiṇai)
  • அச்சித்தினை (accittiṉai)
  • இயங்குதிணை (iyaṅkutiṇai)
  • இருதிணை (irutiṇai)
  • இழிதிணை (iḻitiṇai)
  • உயர்திணை (uyartiṇai)
  • உழிஞைத்திணை (uḻiñaittiṇai)
  • ஐந்திணை (aintiṇai)
  • கரிப்புறத்திணை (karippuṟattiṇai)
  • கருந்தினை (karuntiṉai)
  • காஞ்சித்திணை (kāñcittiṇai)
  • காட்டுத்தினை (kāṭṭuttiṉai)
  • செந்தினை (centiṉai)
  • திணைகள் (tiṇaikaḷ)
  • திணைக்களம் (tiṇaikkaḷam)
  • திணைநிலைப்பெயர் (tiṇainilaippeyar)
  • திணைநிலைவரி (tiṇainilaivari)
  • திணைப்பாட்டு (tiṇaippāṭṭu)
  • திணைப்பெயர் (tiṇaippeyar)
  • திணைமயக்கம் (tiṇaimayakkam)
  • திணைமாலைநூற்றைம்பது (tiṇaimālainūṟṟaimpatu)
  • திணைமொழியைம்பது (tiṇaimoḻiyaimpatu)
  • திணைவழு (tiṇaivaḻu)
  • திணைவழுவமைதி (tiṇaivaḻuvamaiti)
  • தினைக்குருவி (tiṉaikkuruvi)
  • தினைப்புனம் (tiṉaippuṉam)
  • தினையளவு (tiṉaiyaḷavu)
  • தும்பைத்திணை (tumpaittiṇai)
  • நடுவுநிலைத்திணை (naṭuvunilaittiṇai)
  • நிலைத்திணை (nilaittiṇai)
  • நூற்புறத்திணை (nūṟpuṟattiṇai)
  • நொச்சித்திணை (noccittiṇai)
  • புரவுவரிதிணைக்கள (puravuvaritiṇaikkaḷa)
  • புரவுவரிதிணைக்களம் (puravuvaritiṇaikkaḷam)
  • புறத்திணை (puṟattiṇai)
  • பெருந்திணை (peruntiṇai)
  • பைந்தினை (paintiṉai)
  • பொதுத்திணை (potuttiṇai)
  • மயங்குதினைநிலைவரி (mayaṅkutiṉainilaivari)
  • விரவுத்திணை (viravuttiṇai)
  • விழுத்திணை (viḻuttiṇai)
  • வெள்ளைத்தினை (veḷḷaittiṉai)

References

  • University of Madras (1924–1936) “திணை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press