நெருப்பு
Tamil
Etymology
Cognate with Malayalam നെരുപ്പ് (neruppŭ), Telugu నిప్పు (nippu).
Pronunciation
- IPA(key): /n̪eɾupːɯ/
Noun
நெருப்பு • (neruppu)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | neruppu |
- |
| vocative | நெருப்பே neruppē |
- |
| accusative | நெருப்பை neruppai |
- |
| dative | நெருப்புக்கு neruppukku |
- |
| benefactive | நெருப்புக்காக neruppukkāka |
- |
| genitive 1 | நெருப்புடைய neruppuṭaiya |
- |
| genitive 2 | நெருப்பின் neruppiṉ |
- |
| locative 1 | நெருப்பில் neruppil |
- |
| locative 2 | நெருப்பிடம் neruppiṭam |
- |
| sociative 1 | நெருப்போடு neruppōṭu |
- |
| sociative 2 | நெருப்புடன் neruppuṭaṉ |
- |
| instrumental | நெருப்பால் neruppāl |
- |
| ablative | நெருப்பிலிருந்து neruppiliruntu |
- |
Derived terms
- நெருப்புக்கண் (neruppukkaṇ)
- நெருப்புக்கல் (neruppukkal)
- நெருப்புக்காடு (neruppukkāṭu)
- நெருப்புக்காறாதகல் (neruppukkāṟātakal)
- நெருப்புக்குச்சி (neruppukkucci)
- நெருப்புக்கொளுத்து (neruppukkoḷuttu)
- நெருப்புக்கொள்ளி (neruppukkoḷḷi)
- நெருப்புக்கோழி (neruppukkōḻi)
- நெருப்புச்சட்டி (neruppuccaṭṭi)
- நெருப்புச்சாணை (neruppuccāṇai)
- நெருப்புச்சூடு (neruppuccūṭu)
- நெருப்புத்தணல் (nerupputtaṇal)
- நெருப்புத்தண்ணீர் (nerupputtaṇṇīr)
- நெருப்புத்தள்ளி (nerupputtaḷḷi)
- நெருப்புத்தூண் (nerupputtūṇ)
- நெருப்புப்படு (neruppuppaṭu)
- நெருப்புப்பிடி (neruppuppiṭi)
- நெருப்புப்பூ (neruppuppū)
- நெருப்புப்பெட்டி (neruppuppeṭṭi)
- நெருப்புப்பொறி (neruppuppoṟi)
- நெருப்புமணத்தல் (neruppumaṇattal)
- நெருப்புமழை (neruppumaḻai)
- நெருப்புமூட்டு (neruppumūṭṭu)
- நெருப்புவிழுதல் (neruppuviḻutal)