தீ

Irula

Pronunciation

Noun

தீ (ti:)

  1. fire

References

  • Gerard F. Diffloth (1968) The Irula Language, a close relative to Tamil[1], University of California, Los Angeles, page 40
  • “The ASJP Database - Wordlist Irula”, in asjp.clld.org[2], 30 January 2023 (last accessed)

Tamil

Pronunciation

  • IPA(key): /t̪iː/
  • Audio:(file)

Etymology 1

Letter

தீ • ()

  1. The alphasyllabic combination of த் (t) +‎ (ī).

Etymology 2

Cognate with Malayalam തീ (), Kannada ತೀ () and Tulu ತೂ ().

Noun

தீ • ()

  1. fire
    Synonyms: நெருப்பு (neruppu), அனல் (aṉal), கனல் (kaṉal), எரி (eri), அழல் (aḻal), அக்கினி (akkiṉi), ஆரல் (āral)
  2. lamp
  3. digesting heat
  4. anger
  5. evil
  6. hell
Declension
ī-stem declension of தீ (tī)
singular plural
nominative
தீக்கள்
tīkkaḷ
vocative தீயே
tīyē
தீக்களே
tīkkaḷē
accusative தீயை
tīyai
தீக்களை
tīkkaḷai
dative தீக்கு
tīkku
தீக்களுக்கு
tīkkaḷukku
benefactive தீக்காக
tīkkāka
தீக்களுக்காக
tīkkaḷukkāka
genitive 1 தீயுடைய
tīyuṭaiya
தீக்களுடைய
tīkkaḷuṭaiya
genitive 2 தீயின்
tīyiṉ
தீக்களின்
tīkkaḷiṉ
locative 1 தீயில்
tīyil
தீக்களில்
tīkkaḷil
locative 2 தீயிடம்
tīyiṭam
தீக்களிடம்
tīkkaḷiṭam
sociative 1 தீயோடு
tīyōṭu
தீக்களோடு
tīkkaḷōṭu
sociative 2 தீயுடன்
tīyuṭaṉ
தீக்களுடன்
tīkkaḷuṭaṉ
instrumental தீயால்
tīyāl
தீக்களால்
tīkkaḷāl
ablative தீயிலிருந்து
tīyiliruntu
தீக்களிலிருந்து
tīkkaḷiliruntu

Adjective

தீ • ()

  1. Adjectival of the noun above.

Derived terms

  • தீககனா (tīkakaṉā)
  • தீகுறு (tīkuṟu)
  • தீக்கடவுள் (tīkkaṭavuḷ)
  • தீக்கடை (tīkkaṭai)
  • தீக்கடைகோல் (tīkkaṭaikōl)
  • தீக்கணம் (tīkkaṇam)
  • தீக்கதி (tīkkati)
  • தீக்கதிர் (tīkkatir)
  • தீக்கரண்டி (tīkkaraṇṭi)
  • தீக்கருமம் (tīkkarumam)
  • தீக்கறி (tīkkaṟi)
  • தீக்கலம் (tīkkalam)
  • தீக்கல் (tīkkal)
  • தீக்காற்று (tīkkāṟṟu)
  • தீக்குச்சி (tīkkucci)
  • தீக்குடுக்கை (tīkkuṭukkai)
  • தீக்குணம் (tīkkuṇam)
  • தீக்குணர் (tīkkuṇar)
  • தீக்குண்டம் (tīkkuṇṭam)
  • தீக்குருவி (tīkkuruvi)
  • தீக்குறி (tīkkuṟi)
  • தீக்குளி (tīkkuḷi)
  • தீக்குழம்பு (tīkkuḻampu)
  • தீக்குழி (tīkkuḻi)
  • தீக்குழிபாய் (tīkkuḻipāy)
  • தீக்கூர்மை (tīkkūrmai)
  • தீக்கொளுத்தி (tīkkoḷutti)
  • தீக்கொள்ளி (tīkkoḷḷi)
  • தீக்கோள் (tīkkōḷ)
  • தீசற்குருவி (tīcaṟkuruvi)
  • தீசல் (tīcal)
  • தீச்சகுனம் (tīccakuṉam)
  • தீச்சட்டி (tīccaṭṭi)
  • தீச்சார்பு (tīccārpu)
  • தீச்சுடர் (tīccuṭar)
  • தீச்சொல் (tīccol)
  • தீத்தட்டிக்கல் (tīttaṭṭikkal)
  • தீத்தாங்கி (tīttāṅki)
  • தீத்திறம் (tīttiṟam)
  • தீத்தீண்டல் (tīttīṇṭal)
  • தீத்தொழில் (tīttoḻil)
  • தீநட்பு (tīnaṭpu)
  • தீநா (tīnā)
  • தீநாக்கு (tīnākku)
  • தீநாய் (tīnāy)
  • தீநிமித்தம் (tīnimittam)
  • தீநீர் (tīnīr)
  • தீபகம் (tīpakam)
  • தீபகர்ப்பூரம் (tīpakarppūram)
  • தீபகூபி (tīpakūpi)
  • தீபக்கம்பம் (tīpakkampam)
  • தீபக்காற்கட்டில் (tīpakkāṟkaṭṭil)
  • தீபக்கால் (tīpakkāl)
  • தீபக்கிட்டம் (tīpakkiṭṭam)
  • தீபக்கொடிச்சி (tīpakkoṭicci)
  • தீபசந்தானம் (tīpacantāṉam)
  • தீபதி (tīpati)
  • தீபத்தட்டு (tīpattaṭṭu)
  • தீபமத்திகை (tīpamattikai)
  • தீபம் (tīpam)
  • தீபம்பார் (tīpampār)
  • தீபாக்கினி (tīpākkiṉi)
  • தீப்பசி (tīppaci)
  • தீப்படு (tīppaṭu)
  • தீப்படை (tīppaṭai)
  • தீப்பற (tīppaṟa)
  • தீப்பறவை (tīppaṟavai)
  • தீப்பற்று (tīppaṟṟu)
  • தீப்பள்ளயம் (tīppaḷḷayam)
  • தீப்பாய் (tīppāy)
  • தீப்பி (tīppi)
  • தீப்பிணி (tīppiṇi)
  • தீப்பியம் (tīppiyam)
  • தீப்பு (tīppu)
  • தீப்புண் (tīppuṇ)
  • தீப்பெட்டி (tīppeṭṭi)
  • தீப்பொறி (tīppoṟi)
  • தீப்போடு (tīppōṭu)
  • தீமடு (tīmaṭu)
  • தீமலம் (tīmalam)
  • தீமிதி (tīmiti)
  • தீமுட்டு (tīmuṭṭu)
  • தீமுரன்பச்சை (tīmuraṉpaccai)
  • தீமுறி (tīmuṟi)
  • தீமுறுகல் (tīmuṟukal)
  • தீமுறை (tīmuṟai)
  • தீமூட்டு (tīmūṭṭu)
  • தீமேனியான் (tīmēṉiyāṉ)
  • தீமை (tīmai)
  • தீமொழி (tīmoḻi)
  • தீயகம் (tīyakam)
  • தீயழல் (tīyaḻal)
  • தீயாடி (tīyāṭi)
  • தீயெச்சம் (tīyeccam)
  • தீயோம்பு (tīyōmpu)
  • தீவட்டி (tīvaṭṭi)
  • தீவட்டிக்காரன் (tīvaṭṭikkāraṉ)
  • தீவட்டிக்கொள்ளை (tīvaṭṭikkoḷḷai)
  • தீவண்ணன் (tīvaṇṇaṉ)
  • தீவம் (tīvam)
  • தீவறை (tīvaṟai)
  • தீவலஞ்செய் (tīvalañcey)
  • தீவளர் (tīvaḷar)
  • தீவளர்ப்போர் (tīvaḷarppōr)
  • தீவளி (tīvaḷi)
  • தீவாதை (tīvātai)
  • தீவிகை (tīvikai)
  • தீவினை (tīviṉai)
  • தீவிளங்கும்வைரம் (tīviḷaṅkumvairam)
  • தீவிளி (tīviḷi)
  • தீவிழி (tīviḻi)
  • தீவேள் (tīvēḷ)
  • தீவேள்வி (tīvēḷvi)

Etymology 3

Verb

தீ • () (intransitive)

  1. to be burnt
  2. to be charred or burnt, as food in cooking
  3. to be withered or blighted, as growing crops in times of drought
    Synonym: கருகு (karuku)
  4. to be hot with anger; to be inflamed
  5. to perish; to be ruined
Conjugation
Synonyms

Etymology 4

Causative of the above.

Verb

தீ • () (transitive)

  1. to allow food to be charred in cooking; to burn
  2. to scar, cauterise
  3. to cause to wither, as growing crops
Conjugation
Synonyms

References

  • University of Madras (1924–1936) “தீ”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
  • University of Madras (1924–1936) “தீ-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
  • University of Madras (1924–1936) “தீ-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press