Tamil
Pronunciation
Letter
The template Template:ta-letter does not use the parameter(s): 1=
2=ஈ
Please see Module:checkparams for help with this warning.ஈ • (ī)
- The fourth vowel in Tamil.
Etymology 1
Inherited from Proto-Dravidian *ī,[1] cognate with Malayalam ഈച്ച (īcca), Brahui ہیڷ (hīḻẖ) and Telugu ఈగ (īga). Doublet of ஈச்சு (īccu).
Noun
ஈ • (ī)
- fly, housefly (Musca domestica)
- bee
Declension
Declension of ஈ (ī)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
ī
|
ஈக்கள் īkkaḷ
|
| vocative
|
ஈயே īyē
|
ஈக்களே īkkaḷē
|
| accusative
|
ஈயை īyai
|
ஈக்களை īkkaḷai
|
| dative
|
ஈயுக்கு īyukku
|
ஈக்களுக்கு īkkaḷukku
|
| benefactive
|
ஈயுக்காக īyukkāka
|
ஈக்களுக்காக īkkaḷukkāka
|
| genitive 1
|
ஈயுடைய īyuṭaiya
|
ஈக்களுடைய īkkaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
ஈயின் īyiṉ
|
ஈக்களின் īkkaḷiṉ
|
| locative 1
|
ஈயில் īyil
|
ஈக்களில் īkkaḷil
|
| locative 2
|
ஈயிடம் īyiṭam
|
ஈக்களிடம் īkkaḷiṭam
|
| sociative 1
|
ஈயோடு īyōṭu
|
ஈக்களோடு īkkaḷōṭu
|
| sociative 2
|
ஈயுடன் īyuṭaṉ
|
ஈக்களுடன் īkkaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
ஈயால் īyāl
|
ஈக்களால் īkkaḷāl
|
| ablative
|
ஈயிலிருந்து īyiliruntu
|
ஈக்களிலிருந்து īkkaḷiliruntu
|
Etymology 2
Inherited from Proto-Dravidian *ciy-.
Verb
ஈ • (ī)
- to give, grant, bestow
- Synonyms: தா (tā), கொடு (koṭu)
Conjugation
Conjugation of ஈ (ī)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
ஈகிறேன் īkiṟēṉ
|
ஈகிறாய் īkiṟāy
|
ஈகிறான் īkiṟāṉ
|
ஈகிறாள் īkiṟāḷ
|
ஈகிறார் īkiṟār
|
ஈகிறது īkiṟatu
|
| past
|
ஈந்தேன் īntēṉ
|
ஈந்தாய் īntāy
|
ஈந்தான் īntāṉ
|
ஈந்தாள் īntāḷ
|
ஈந்தார் īntār
|
ஈந்தது īntatu
|
| future
|
ஈவேன் īvēṉ
|
ஈவாய் īvāy
|
ஈவான் īvāṉ
|
ஈவாள் īvāḷ
|
ஈவார் īvār
|
ஈயும் īyum
|
| future negative
|
ஈயமாட்டேன் īyamāṭṭēṉ
|
ஈயமாட்டாய் īyamāṭṭāy
|
ஈயமாட்டான் īyamāṭṭāṉ
|
ஈயமாட்டாள் īyamāṭṭāḷ
|
ஈயமாட்டார் īyamāṭṭār
|
ஈயாது īyātu
|
| negative
|
ஈயவில்லை īyavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
ஈகிறோம் īkiṟōm
|
ஈகிறீர்கள் īkiṟīrkaḷ
|
ஈகிறார்கள் īkiṟārkaḷ
|
ஈகின்றன īkiṉṟaṉa
|
| past
|
ஈந்தோம் īntōm
|
ஈந்தீர்கள் īntīrkaḷ
|
ஈந்தார்கள் īntārkaḷ
|
ஈந்தன īntaṉa
|
| future
|
ஈவோம் īvōm
|
ஈவீர்கள் īvīrkaḷ
|
ஈவார்கள் īvārkaḷ
|
ஈவன īvaṉa
|
| future negative
|
ஈயமாட்டோம் īyamāṭṭōm
|
ஈயமாட்டீர்கள் īyamāṭṭīrkaḷ
|
ஈயமாட்டார்கள் īyamāṭṭārkaḷ
|
ஈயா īyā
|
| negative
|
ஈயவில்லை īyavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
ī
|
ஈயுங்கள் īyuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
ஈயாதே īyātē
|
ஈயாதீர்கள் īyātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of ஈந்துவிடு (īntuviṭu)
|
past of ஈந்துவிட்டிரு (īntuviṭṭiru)
|
future of ஈந்துவிடு (īntuviṭu)
|
| progressive
|
ஈந்துக்கொண்டிரு īntukkoṇṭiru
|
| effective
|
ஈயப்படு īyappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
ஈய īya
|
ஈயாமல் இருக்க īyāmal irukka
|
| potential
|
ஈயலாம் īyalām
|
ஈயாமல் இருக்கலாம் īyāmal irukkalām
|
| cohortative
|
ஈயட்டும் īyaṭṭum
|
ஈயாமல் இருக்கட்டும் īyāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
ஈவதால் īvatāl
|
ஈயாததால் īyātatāl
|
| conditional
|
ஈந்தால் īntāl
|
ஈயாவிட்டால் īyāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
ஈந்து īntu
|
ஈயாமல் īyāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
ஈகிற īkiṟa
|
ஈந்த īnta
|
ஈயும் īyum
|
ஈயாத īyāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
ஈகிறவன் īkiṟavaṉ
|
ஈகிறவள் īkiṟavaḷ
|
ஈகிறவர் īkiṟavar
|
ஈகிறது īkiṟatu
|
ஈகிறவர்கள் īkiṟavarkaḷ
|
ஈகிறவை īkiṟavai
|
| past
|
ஈந்தவன் īntavaṉ
|
ஈந்தவள் īntavaḷ
|
ஈந்தவர் īntavar
|
ஈந்தது īntatu
|
ஈந்தவர்கள் īntavarkaḷ
|
ஈந்தவை īntavai
|
| future
|
ஈபவன் īpavaṉ
|
ஈபவள் īpavaḷ
|
ஈபவர் īpavar
|
ஈவது īvatu
|
ஈபவர்கள் īpavarkaḷ
|
ஈபவை īpavai
|
| negative
|
ஈயாதவன் īyātavaṉ
|
ஈயாதவள் īyātavaḷ
|
ஈயாதவர் īyātavar
|
ஈயாதது īyātatu
|
ஈயாதவர்கள் īyātavarkaḷ
|
ஈயாதவை īyātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
ஈவது īvatu
|
ஈதல் ītal
|
ஈயல் īyal
|
References
- University of Madras (1924–1936) “ஈ”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press