வில்லன்
Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /ʋillan/
Audio: (file)
Etymology 1
From வில் (vil, “bow”) + -அன் (-aṉ).
Noun
வில்லன் • (villaṉ) (masculine)
- archer
- Synonyms: வில்லாளி (villāḷi), வில்லாளன் m (villāḷaṉ)
- hunter
- Synonym: வேடன் (vēṭaṉ)
- a person of the Irula tribe
- Synonym: இருளன் (iruḷaṉ)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | villaṉ |
வில்லர்கள் villarkaḷ |
| vocative | வில்லனே villaṉē |
வில்லர்களே villarkaḷē |
| accusative | வில்லனை villaṉai |
வில்லர்களை villarkaḷai |
| dative | வில்லனுக்கு villaṉukku |
வில்லர்களுக்கு villarkaḷukku |
| benefactive | வில்லனுக்காக villaṉukkāka |
வில்லர்களுக்காக villarkaḷukkāka |
| genitive 1 | வில்லனுடைய villaṉuṭaiya |
வில்லர்களுடைய villarkaḷuṭaiya |
| genitive 2 | வில்லனின் villaṉiṉ |
வில்லர்களின் villarkaḷiṉ |
| locative 1 | வில்லனில் villaṉil |
வில்லர்களில் villarkaḷil |
| locative 2 | வில்லனிடம் villaṉiṭam |
வில்லர்களிடம் villarkaḷiṭam |
| sociative 1 | வில்லனோடு villaṉōṭu |
வில்லர்களோடு villarkaḷōṭu |
| sociative 2 | வில்லனுடன் villaṉuṭaṉ |
வில்லர்களுடன் villarkaḷuṭaṉ |
| instrumental | வில்லனால் villaṉāl |
வில்லர்களால் villarkaḷāl |
| ablative | வில்லனிலிருந்து villaṉiliruntu |
வில்லர்களிலிருந்து villarkaḷiliruntu |
Coordinate terms
- வில்லி (villi)
Proper noun
வில்லன் • (villaṉ) (Hinduism, Buddhism, Jainism, metonymic)
- Manmatha or Kamadeva, the god of love
- Synonyms: மன்மதன் (maṉmataṉ), காமதேவன் (kāmatēvaṉ)
- Arjuna, one of the Pandavas
- Synonym: அர்ஜுனன் (arjuṉaṉ)
- Veerabhadra
- Synonym: வீரபத்திரர் (vīrapattirar)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | villaṉ |
- |
| vocative | வில்லனே villaṉē |
- |
| accusative | வில்லனை villaṉai |
- |
| dative | வில்லனுக்கு villaṉukku |
- |
| benefactive | வில்லனுக்காக villaṉukkāka |
- |
| genitive 1 | வில்லனுடைய villaṉuṭaiya |
- |
| genitive 2 | வில்லனின் villaṉiṉ |
- |
| locative 1 | வில்லனில் villaṉil |
- |
| locative 2 | வில்லனிடம் villaṉiṭam |
- |
| sociative 1 | வில்லனோடு villaṉōṭu |
- |
| sociative 2 | வில்லனுடன் villaṉuṭaṉ |
- |
| instrumental | வில்லனால் villaṉāl |
- |
| ablative | வில்லனிலிருந்து villaṉiliruntu |
- |
Etymology 2
Borrowed from English villain.
Noun
வில்லன் • (villaṉ) (masculine)
- a wicked person; a villain
- Synonyms: கெட்டவன் (keṭṭavaṉ), தீயவன் (tīyavaṉ), தீநெறியோன் (tīneṟiyōṉ), பாவி (pāvi), துன்மார்க்கன் (tuṉmārkkaṉ)
- Coordinate term: வில்லி (villi)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | villaṉ |
வில்லன்கள் villaṉkaḷ |
| vocative | வில்லனே villaṉē |
வில்லன்களே villaṉkaḷē |
| accusative | வில்லனை villaṉai |
வில்லன்களை villaṉkaḷai |
| dative | வில்லனுக்கு villaṉukku |
வில்லன்களுக்கு villaṉkaḷukku |
| benefactive | வில்லனுக்காக villaṉukkāka |
வில்லன்களுக்காக villaṉkaḷukkāka |
| genitive 1 | வில்லனுடைய villaṉuṭaiya |
வில்லன்களுடைய villaṉkaḷuṭaiya |
| genitive 2 | வில்லனின் villaṉiṉ |
வில்லன்களின் villaṉkaḷiṉ |
| locative 1 | வில்லனில் villaṉil |
வில்லன்களில் villaṉkaḷil |
| locative 2 | வில்லனிடம் villaṉiṭam |
வில்லன்களிடம் villaṉkaḷiṭam |
| sociative 1 | வில்லனோடு villaṉōṭu |
வில்லன்களோடு villaṉkaḷōṭu |
| sociative 2 | வில்லனுடன் villaṉuṭaṉ |
வில்லன்களுடன் villaṉkaḷuṭaṉ |
| instrumental | வில்லனால் villaṉāl |
வில்லன்களால் villaṉkaḷāl |
| ablative | வில்லனிலிருந்து villaṉiliruntu |
வில்லன்களிலிருந்து villaṉkaḷiliruntu |
References
- University of Madras (1924–1936) “வில்லன்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- S. Ramakrishnan (1992) “வில்லன்”, in தற்காலத் தமிழ் அகராதி [Dictionary of Contemporary Tamil] (in Tamil), Madras: Cre-A Publishers, page [1]