வெள்ளை
Tamil
Etymology
From வெள் (veḷ). Cognate with Kannada ಬಿಳಿ (biḷi), Malayalam വെള്ള (veḷḷa), Telugu వెలి (veli).
Pronunciation
- IPA(key): /ʋɛɭːɐɪ̯/
Adjective
வெள்ளை • (veḷḷai)
Inflection
| Adjective forms of வெள்ளை |
|---|
| வெள்ளையான (veḷḷaiyāṉa) |
| வெள்ளையாக (veḷḷaiyāka)* |
| * forms that may be used adverbially. |
Noun
வெள்ளை • (veḷḷai)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | veḷḷai |
- |
| vocative | வெள்ளையே veḷḷaiyē |
- |
| accusative | வெள்ளையை veḷḷaiyai |
- |
| dative | வெள்ளைக்கு veḷḷaikku |
- |
| benefactive | வெள்ளைக்காக veḷḷaikkāka |
- |
| genitive 1 | வெள்ளையுடைய veḷḷaiyuṭaiya |
- |
| genitive 2 | வெள்ளையின் veḷḷaiyiṉ |
- |
| locative 1 | வெள்ளையில் veḷḷaiyil |
- |
| locative 2 | வெள்ளையிடம் veḷḷaiyiṭam |
- |
| sociative 1 | வெள்ளையோடு veḷḷaiyōṭu |
- |
| sociative 2 | வெள்ளையுடன் veḷḷaiyuṭaṉ |
- |
| instrumental | வெள்ளையால் veḷḷaiyāl |
- |
| ablative | வெள்ளையிலிருந்து veḷḷaiyiliruntu |
- |
See also
| வெள்ளை (veḷḷai) | சாம்பல் (cāmpal) | கருப்பு (karuppu) |
| சிவப்பு (civappu), சிகப்பு (cikappu); கருஞ்சிவப்பு (karuñcivappu) | செம்மஞ்சள் (cemmañcaḷ); பழுப்பு (paḻuppu) | மஞ்சை (mañcai), மஞ்சள் (mañcaḷ); வெண்மஞ்சை (veṇmañcai) |
| இளமஞ்சை (iḷamañcai), இளம்பச்சை (iḷampaccai) | பச்சை (paccai) | பால்பச்சை (pālpaccai) |
| வெளிர்நீலம் (veḷirnīlam); கருநீலபச்சை (karunīlapaccai) | வான்நீலம் (vāṉnīlam), இளநீலம் (iḷanīlam) | நீலம் (nīlam) |
| ஊதா (ūtā); கருநீலம் (karunīlam) | மெஜந்தா (mejantā); செவ்வூதா (cevvūtā) | இளஞ்சிவப்பு (iḷañcivappu) |
References
- S. Ramakrishnan (1992) “வெள்ளை”, in தற்காலத் தமிழ் அகராதி [Dictionary of Contemporary Tamil] (in Tamil), Madras: Cre-A Publishers, page [1]
- “வெள்ளை”, in அகராதி - தமிழ்-ஆங்கில அகரமுதலி [Agarathi - Tamil-English-Tamil Dictionary], Kilpauk, Chennai, India: Orthosie, 2023