கருப்பு

Tamil

Pronunciation

  • Audio:(file)
  • IPA(key): /kaɾupːɯ/

Etymology 1

From கரு (karu) +‎ -ப்பு (-ppu), from Proto-Dravidian *kār. Cognate with Brahui کری, Kannada ಕಪ್ಪು (kappu), Malayalam കറുപ്പ് (kaṟuppŭ) and Tulu ಕರ್ಪು (karpu).

Alternative forms

Adjective

கருப்பு • (karuppu)

  1. black

Noun

கருப்பு • (karuppu)

  1. black
Declension
u-stem declension of கருப்பு (karuppu) (singular only)
singular plural
nominative
karuppu
-
vocative கருப்பே
karuppē
-
accusative கருப்பை
karuppai
-
dative கருப்புக்கு
karuppukku
-
benefactive கருப்புக்காக
karuppukkāka
-
genitive 1 கருப்புடைய
karuppuṭaiya
-
genitive 2 கருப்பின்
karuppiṉ
-
locative 1 கருப்பில்
karuppil
-
locative 2 கருப்பிடம்
karuppiṭam
-
sociative 1 கருப்போடு
karuppōṭu
-
sociative 2 கருப்புடன்
karuppuṭaṉ
-
instrumental கருப்பால்
karuppāl
-
ablative கருப்பிலிருந்து
karuppiliruntu
-

See also

Colors in Tamil · நிறங்கள் (niṟaṅkaḷ), வண்ணங்கள் (vaṇṇaṅkaḷ) (layout · text)
     வெள்ளை (veḷḷai)      சாம்பல் (cāmpal)      கருப்பு (karuppu)
             சிவப்பு (civappu), சிகப்பு (cikappu); கருஞ்சிவப்பு (karuñcivappu)              செம்மஞ்சள் (cemmañcaḷ); பழுப்பு (paḻuppu)              மஞ்சை (mañcai), மஞ்சள் (mañcaḷ); வெண்மஞ்சை (veṇmañcai)
             இளமஞ்சை (iḷamañcai), இளம்பச்சை (iḷampaccai)              பச்சை (paccai)              பால்பச்சை (pālpaccai)
             வெளிர்நீலம் (veḷirnīlam); கருநீலபச்சை (karunīlapaccai)              வான்நீலம் (vāṉnīlam), இளநீலம் (iḷanīlam)              நீலம் (nīlam)
             ஊதா (ūtā); கருநீலம் (karunīlam)              மெஜந்தா (mejantā); செவ்வூதா (cevvūtā)              இளஞ்சிவப்பு (iḷañcivappu)

Etymology 2

Cognate with Telugu కరువు (karuvu).

Noun

கருப்பு • (karuppu)

  1. famine, dearth, scarcity
    Synonym: பஞ்சம் (pañcam)
Declension
u-stem declension of கருப்பு (karuppu)
singular plural
nominative
karuppu
கருப்புகள்
karuppukaḷ
vocative கருப்பே
karuppē
கருப்புகளே
karuppukaḷē
accusative கருப்பை
karuppai
கருப்புகளை
karuppukaḷai
dative கருப்புக்கு
karuppukku
கருப்புகளுக்கு
karuppukaḷukku
benefactive கருப்புக்காக
karuppukkāka
கருப்புகளுக்காக
karuppukaḷukkāka
genitive 1 கருப்புடைய
karuppuṭaiya
கருப்புகளுடைய
karuppukaḷuṭaiya
genitive 2 கருப்பின்
karuppiṉ
கருப்புகளின்
karuppukaḷiṉ
locative 1 கருப்பில்
karuppil
கருப்புகளில்
karuppukaḷil
locative 2 கருப்பிடம்
karuppiṭam
கருப்புகளிடம்
karuppukaḷiṭam
sociative 1 கருப்போடு
karuppōṭu
கருப்புகளோடு
karuppukaḷōṭu
sociative 2 கருப்புடன்
karuppuṭaṉ
கருப்புகளுடன்
karuppukaḷuṭaṉ
instrumental கருப்பால்
karuppāl
கருப்புகளால்
karuppukaḷāl
ablative கருப்பிலிருந்து
karuppiliruntu
கருப்புகளிலிருந்து
karuppukaḷiliruntu

References

  • University of Madras (1924–1936) “கருப்பு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press