கறுப்பு
See also: கருப்பு
Tamil
Alternative forms
- கருப்பு (karuppu)
Etymology
From கறு (kaṟu) + -ப்பு (-ppu). Cognate with Brahui کری, Kannada ಕಪ್ಪು (kappu), Malayalam കറുപ്പ് (kaṟuppŭ) and Tulu ಕರ್ಪು (karpu).
Pronunciation
Audio: (file) - IPA(key): /kɐrʊpːʊ/, [kɐrʊpːɯ]
Adjective
கறுப்பு • (kaṟuppu)
Noun
கறுப்பு • (kaṟuppu)
- black, blackness, darkness
- Synonym: கருமை (karumai)
- anger, displeasure
- Synonym: வெகுளி (vekuḷi)
- moral delinquency, blemish, fault
- Synonym: குற்றம் (kuṟṟam)
- spot, taint, moral definement
- Synonym: கறை (kaṟai)
- scar
- Synonym: தழும்பு (taḻumpu)
- (astronomy) Rahu
- Synonym: இராகு (irāku)
- minor evil spirits
- opium
- Synonym: அபின் (apiṉ)
- (Kongu) ambergris
- Synonym: மீனம்பர் (mīṉampar)
- (colloquial) minus mark against the defeated party
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | kaṟuppu |
கறுப்புகள் kaṟuppukaḷ |
| vocative | கறுப்பே kaṟuppē |
கறுப்புகளே kaṟuppukaḷē |
| accusative | கறுப்பை kaṟuppai |
கறுப்புகளை kaṟuppukaḷai |
| dative | கறுப்புக்கு kaṟuppukku |
கறுப்புகளுக்கு kaṟuppukaḷukku |
| benefactive | கறுப்புக்காக kaṟuppukkāka |
கறுப்புகளுக்காக kaṟuppukaḷukkāka |
| genitive 1 | கறுப்புடைய kaṟuppuṭaiya |
கறுப்புகளுடைய kaṟuppukaḷuṭaiya |
| genitive 2 | கறுப்பின் kaṟuppiṉ |
கறுப்புகளின் kaṟuppukaḷiṉ |
| locative 1 | கறுப்பில் kaṟuppil |
கறுப்புகளில் kaṟuppukaḷil |
| locative 2 | கறுப்பிடம் kaṟuppiṭam |
கறுப்புகளிடம் kaṟuppukaḷiṭam |
| sociative 1 | கறுப்போடு kaṟuppōṭu |
கறுப்புகளோடு kaṟuppukaḷōṭu |
| sociative 2 | கறுப்புடன் kaṟuppuṭaṉ |
கறுப்புகளுடன் kaṟuppukaḷuṭaṉ |
| instrumental | கறுப்பால் kaṟuppāl |
கறுப்புகளால் kaṟuppukaḷāl |
| ablative | கறுப்பிலிருந்து kaṟuppiliruntu |
கறுப்புகளிலிருந்து kaṟuppukaḷiliruntu |
See also
| வெள்ளை (veḷḷai) | சாம்பல் (cāmpal) | கருப்பு (karuppu) |
| சிவப்பு (civappu), சிகப்பு (cikappu); கருஞ்சிவப்பு (karuñcivappu) | செம்மஞ்சள் (cemmañcaḷ); பழுப்பு (paḻuppu) | மஞ்சை (mañcai), மஞ்சள் (mañcaḷ); வெண்மஞ்சை (veṇmañcai) |
| இளமஞ்சை (iḷamañcai), இளம்பச்சை (iḷampaccai) | பச்சை (paccai) | பால்பச்சை (pālpaccai) |
| வெளிர்நீலம் (veḷirnīlam); கருநீலபச்சை (karunīlapaccai) | வான்நீலம் (vāṉnīlam), இளநீலம் (iḷanīlam) | நீலம் (nīlam) |
| ஊதா (ūtā); கருநீலம் (karunīlam) | மெஜந்தா (mejantā); செவ்வூதா (cevvūtā) | இளஞ்சிவப்பு (iḷañcivappu) |
References
- University of Madras (1924–1936) “கறுப்பு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press