ஆலோசி
Tamil
Etymology
Borrowed from Sanskrit आलोच् (āloc).
Pronunciation
- IPA(key): /aːloːt͡ɕi/, [aːloːsi]
Verb
ஆலோசி • (ālōci)
- to take counsel, consult, deliberate in assembly
- to consider, reflect, think
- Synonym: சிந்தி (cinti)
Conjugation
Conjugation of ஆலோசி (ālōci)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | ஆலோசிக்கிறேன் ālōcikkiṟēṉ |
ஆலோசிக்கிறாய் ālōcikkiṟāy |
ஆலோசிக்கிறான் ālōcikkiṟāṉ |
ஆலோசிக்கிறாள் ālōcikkiṟāḷ |
ஆலோசிக்கிறார் ālōcikkiṟār |
ஆலோசிக்கிறது ālōcikkiṟatu | |
| past | ஆலோசித்தேன் ālōcittēṉ |
ஆலோசித்தாய் ālōcittāy |
ஆலோசித்தான் ālōcittāṉ |
ஆலோசித்தாள் ālōcittāḷ |
ஆலோசித்தார் ālōcittār |
ஆலோசித்தது ālōcittatu | |
| future | ஆலோசிப்பேன் ālōcippēṉ |
ஆலோசிப்பாய் ālōcippāy |
ஆலோசிப்பான் ālōcippāṉ |
ஆலோசிப்பாள் ālōcippāḷ |
ஆலோசிப்பார் ālōcippār |
ஆலோசிக்கும் ālōcikkum | |
| future negative | ஆலோசிக்கமாட்டேன் ālōcikkamāṭṭēṉ |
ஆலோசிக்கமாட்டாய் ālōcikkamāṭṭāy |
ஆலோசிக்கமாட்டான் ālōcikkamāṭṭāṉ |
ஆலோசிக்கமாட்டாள் ālōcikkamāṭṭāḷ |
ஆலோசிக்கமாட்டார் ālōcikkamāṭṭār |
ஆலோசிக்காது ālōcikkātu | |
| negative | ஆலோசிக்கவில்லை ālōcikkavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | ஆலோசிக்கிறோம் ālōcikkiṟōm |
ஆலோசிக்கிறீர்கள் ālōcikkiṟīrkaḷ |
ஆலோசிக்கிறார்கள் ālōcikkiṟārkaḷ |
ஆலோசிக்கின்றன ālōcikkiṉṟaṉa | |||
| past | ஆலோசித்தோம் ālōcittōm |
ஆலோசித்தீர்கள் ālōcittīrkaḷ |
ஆலோசித்தார்கள் ālōcittārkaḷ |
ஆலோசித்தன ālōcittaṉa | |||
| future | ஆலோசிப்போம் ālōcippōm |
ஆலோசிப்பீர்கள் ālōcippīrkaḷ |
ஆலோசிப்பார்கள் ālōcippārkaḷ |
ஆலோசிப்பன ālōcippaṉa | |||
| future negative | ஆலோசிக்கமாட்டோம் ālōcikkamāṭṭōm |
ஆலோசிக்கமாட்டீர்கள் ālōcikkamāṭṭīrkaḷ |
ஆலோசிக்கமாட்டார்கள் ālōcikkamāṭṭārkaḷ |
ஆலோசிக்கா ālōcikkā | |||
| negative | ஆலோசிக்கவில்லை ālōcikkavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| ālōci |
ஆலோசியுங்கள் ālōciyuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| ஆலோசிக்காதே ālōcikkātē |
ஆலோசிக்காதீர்கள் ālōcikkātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of ஆலோசித்துவிடு (ālōcittuviṭu) | past of ஆலோசித்துவிட்டிரு (ālōcittuviṭṭiru) | future of ஆலோசித்துவிடு (ālōcittuviṭu) | |||||
| progressive | ஆலோசித்துக்கொண்டிரு ālōcittukkoṇṭiru | ||||||
| effective | ஆலோசிக்கப்படு ālōcikkappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | ஆலோசிக்க ālōcikka |
ஆலோசிக்காமல் இருக்க ālōcikkāmal irukka | |||||
| potential | ஆலோசிக்கலாம் ālōcikkalām |
ஆலோசிக்காமல் இருக்கலாம் ālōcikkāmal irukkalām | |||||
| cohortative | ஆலோசிக்கட்டும் ālōcikkaṭṭum |
ஆலோசிக்காமல் இருக்கட்டும் ālōcikkāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | ஆலோசிப்பதால் ālōcippatāl |
ஆலோசிக்காததால் ālōcikkātatāl | |||||
| conditional | ஆலோசித்தால் ālōcittāl |
ஆலோசிக்காவிட்டால் ālōcikkāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | ஆலோசித்து ālōcittu |
ஆலோசிக்காமல் ālōcikkāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| ஆலோசிக்கிற ālōcikkiṟa |
ஆலோசித்த ālōcitta |
ஆலோசிக்கும் ālōcikkum |
ஆலோசிக்காத ālōcikkāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | ஆலோசிக்கிறவன் ālōcikkiṟavaṉ |
ஆலோசிக்கிறவள் ālōcikkiṟavaḷ |
ஆலோசிக்கிறவர் ālōcikkiṟavar |
ஆலோசிக்கிறது ālōcikkiṟatu |
ஆலோசிக்கிறவர்கள் ālōcikkiṟavarkaḷ |
ஆலோசிக்கிறவை ālōcikkiṟavai | |
| past | ஆலோசித்தவன் ālōcittavaṉ |
ஆலோசித்தவள் ālōcittavaḷ |
ஆலோசித்தவர் ālōcittavar |
ஆலோசித்தது ālōcittatu |
ஆலோசித்தவர்கள் ālōcittavarkaḷ |
ஆலோசித்தவை ālōcittavai | |
| future | ஆலோசிப்பவன் ālōcippavaṉ |
ஆலோசிப்பவள் ālōcippavaḷ |
ஆலோசிப்பவர் ālōcippavar |
ஆலோசிப்பது ālōcippatu |
ஆலோசிப்பவர்கள் ālōcippavarkaḷ |
ஆலோசிப்பவை ālōcippavai | |
| negative | ஆலோசிக்காதவன் ālōcikkātavaṉ |
ஆலோசிக்காதவள் ālōcikkātavaḷ |
ஆலோசிக்காதவர் ālōcikkātavar |
ஆலோசிக்காதது ālōcikkātatu |
ஆலோசிக்காதவர்கள் ālōcikkātavarkaḷ |
ஆலோசிக்காதவை ālōcikkātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| ஆலோசிப்பது ālōcippatu |
ஆலோசித்தல் ālōcittal |
ஆலோசிக்கல் ālōcikkal | |||||
References
- University of Madras (1924–1936) “ஆலோசி-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.