Tamil
Pronunciation
Etymology 1
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.) Cognate with Malayalam ഇനി (ini).
Adverb
இனி • (iṉi)
- now
- today
- hereafter, henceforth
- (of places and locations) from here onwards
Etymology 2
Derived from Proto-Dravidian *in-.
Verb
இனி • (iṉi)
- to be sweet
- to be pleasant, pleasing, agreeable
Conjugation
Conjugation of இனி (iṉi)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
இனிக்கிறேன் iṉikkiṟēṉ
|
இனிக்கிறாய் iṉikkiṟāy
|
இனிக்கிறான் iṉikkiṟāṉ
|
இனிக்கிறாள் iṉikkiṟāḷ
|
இனிக்கிறார் iṉikkiṟār
|
இனிக்கிறது iṉikkiṟatu
|
| past
|
இனித்தேன் iṉittēṉ
|
இனித்தாய் iṉittāy
|
இனித்தான் iṉittāṉ
|
இனித்தாள் iṉittāḷ
|
இனித்தார் iṉittār
|
இனித்தது iṉittatu
|
| future
|
இனிப்பேன் iṉippēṉ
|
இனிப்பாய் iṉippāy
|
இனிப்பான் iṉippāṉ
|
இனிப்பாள் iṉippāḷ
|
இனிப்பார் iṉippār
|
இனிக்கும் iṉikkum
|
| future negative
|
இனிக்கமாட்டேன் iṉikkamāṭṭēṉ
|
இனிக்கமாட்டாய் iṉikkamāṭṭāy
|
இனிக்கமாட்டான் iṉikkamāṭṭāṉ
|
இனிக்கமாட்டாள் iṉikkamāṭṭāḷ
|
இனிக்கமாட்டார் iṉikkamāṭṭār
|
இனிக்காது iṉikkātu
|
| negative
|
இனிக்கவில்லை iṉikkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
இனிக்கிறோம் iṉikkiṟōm
|
இனிக்கிறீர்கள் iṉikkiṟīrkaḷ
|
இனிக்கிறார்கள் iṉikkiṟārkaḷ
|
இனிக்கின்றன iṉikkiṉṟaṉa
|
| past
|
இனித்தோம் iṉittōm
|
இனித்தீர்கள் iṉittīrkaḷ
|
இனித்தார்கள் iṉittārkaḷ
|
இனித்தன iṉittaṉa
|
| future
|
இனிப்போம் iṉippōm
|
இனிப்பீர்கள் iṉippīrkaḷ
|
இனிப்பார்கள் iṉippārkaḷ
|
இனிப்பன iṉippaṉa
|
| future negative
|
இனிக்கமாட்டோம் iṉikkamāṭṭōm
|
இனிக்கமாட்டீர்கள் iṉikkamāṭṭīrkaḷ
|
இனிக்கமாட்டார்கள் iṉikkamāṭṭārkaḷ
|
இனிக்கா iṉikkā
|
| negative
|
இனிக்கவில்லை iṉikkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
iṉi
|
இனியுங்கள் iṉiyuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
இனிக்காதே iṉikkātē
|
இனிக்காதீர்கள் iṉikkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of இனித்துவிடு (iṉittuviṭu)
|
past of இனித்துவிட்டிரு (iṉittuviṭṭiru)
|
future of இனித்துவிடு (iṉittuviṭu)
|
| progressive
|
இனித்துக்கொண்டிரு iṉittukkoṇṭiru
|
| effective
|
இனிக்கப்படு iṉikkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
இனிக்க iṉikka
|
இனிக்காமல் இருக்க iṉikkāmal irukka
|
| potential
|
இனிக்கலாம் iṉikkalām
|
இனிக்காமல் இருக்கலாம் iṉikkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
இனிக்கட்டும் iṉikkaṭṭum
|
இனிக்காமல் இருக்கட்டும் iṉikkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
இனிப்பதால் iṉippatāl
|
இனிக்காததால் iṉikkātatāl
|
| conditional
|
இனித்தால் iṉittāl
|
இனிக்காவிட்டால் iṉikkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
இனித்து iṉittu
|
இனிக்காமல் iṉikkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
இனிக்கிற iṉikkiṟa
|
இனித்த iṉitta
|
இனிக்கும் iṉikkum
|
இனிக்காத iṉikkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
இனிக்கிறவன் iṉikkiṟavaṉ
|
இனிக்கிறவள் iṉikkiṟavaḷ
|
இனிக்கிறவர் iṉikkiṟavar
|
இனிக்கிறது iṉikkiṟatu
|
இனிக்கிறவர்கள் iṉikkiṟavarkaḷ
|
இனிக்கிறவை iṉikkiṟavai
|
| past
|
இனித்தவன் iṉittavaṉ
|
இனித்தவள் iṉittavaḷ
|
இனித்தவர் iṉittavar
|
இனித்தது iṉittatu
|
இனித்தவர்கள் iṉittavarkaḷ
|
இனித்தவை iṉittavai
|
| future
|
இனிப்பவன் iṉippavaṉ
|
இனிப்பவள் iṉippavaḷ
|
இனிப்பவர் iṉippavar
|
இனிப்பது iṉippatu
|
இனிப்பவர்கள் iṉippavarkaḷ
|
இனிப்பவை iṉippavai
|
| negative
|
இனிக்காதவன் iṉikkātavaṉ
|
இனிக்காதவள் iṉikkātavaḷ
|
இனிக்காதவர் iṉikkātavar
|
இனிக்காதது iṉikkātatu
|
இனிக்காதவர்கள் iṉikkātavarkaḷ
|
இனிக்காதவை iṉikkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
இனிப்பது iṉippatu
|
இனித்தல் iṉittal
|
இனிக்கல் iṉikkal
|
Derived terms
References
- University of Madras (1924–1936) “இனி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “இனி-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press