உழு
Tamil
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *uẓV-. Cognate with Malayalam ഉഴുക (uḻuka) and Kolami ఉర్ర (urra).
Pronunciation
- IPA(key): /uɻɯ/
Verb
உழு • (uḻu) (transitive)
- to plough
Conjugation
Conjugation of உழு (uḻu)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | உழுகிறேன் uḻukiṟēṉ |
உழுகிறாய் uḻukiṟāy |
உழுகிறான் uḻukiṟāṉ |
உழுகிறாள் uḻukiṟāḷ |
உழுகிறார் uḻukiṟār |
உழுகிறது uḻukiṟatu | |
| past | உழுதேன் uḻutēṉ |
உழுதாய் uḻutāy |
உழுதான் uḻutāṉ |
உழுதாள் uḻutāḷ |
உழுதார் uḻutār |
உழுதது uḻutatu | |
| future | உழுவேன் uḻuvēṉ |
உழுவாய் uḻuvāy |
உழுவான் uḻuvāṉ |
உழுவாள் uḻuvāḷ |
உழுவார் uḻuvār |
உழும் uḻum | |
| future negative | உழமாட்டேன் uḻamāṭṭēṉ |
உழமாட்டாய் uḻamāṭṭāy |
உழமாட்டான் uḻamāṭṭāṉ |
உழமாட்டாள் uḻamāṭṭāḷ |
உழமாட்டார் uḻamāṭṭār |
உழாது uḻātu | |
| negative | உழவில்லை uḻavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | உழுகிறோம் uḻukiṟōm |
உழுகிறீர்கள் uḻukiṟīrkaḷ |
உழுகிறார்கள் uḻukiṟārkaḷ |
உழுகின்றன uḻukiṉṟaṉa | |||
| past | உழுதோம் uḻutōm |
உழுதீர்கள் uḻutīrkaḷ |
உழுதார்கள் uḻutārkaḷ |
உழுதன uḻutaṉa | |||
| future | உழுவோம் uḻuvōm |
உழுவீர்கள் uḻuvīrkaḷ |
உழுவார்கள் uḻuvārkaḷ |
உழுவன uḻuvaṉa | |||
| future negative | உழமாட்டோம் uḻamāṭṭōm |
உழமாட்டீர்கள் uḻamāṭṭīrkaḷ |
உழமாட்டார்கள் uḻamāṭṭārkaḷ |
உழா uḻā | |||
| negative | உழவில்லை uḻavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| uḻu |
உழுங்கள் uḻuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| உழாதே uḻātē |
உழாதீர்கள் uḻātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of உழுதுவிடு (uḻutuviṭu) | past of உழுதுவிட்டிரு (uḻutuviṭṭiru) | future of உழுதுவிடு (uḻutuviṭu) | |||||
| progressive | உழுதுக்கொண்டிரு uḻutukkoṇṭiru | ||||||
| effective | உழப்படு uḻappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | உழ uḻa |
உழாமல் இருக்க uḻāmal irukka | |||||
| potential | உழலாம் uḻalām |
உழாமல் இருக்கலாம் uḻāmal irukkalām | |||||
| cohortative | உழட்டும் uḻaṭṭum |
உழாமல் இருக்கட்டும் uḻāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | உழுவதால் uḻuvatāl |
உழாததால் uḻātatāl | |||||
| conditional | உழுதால் uḻutāl |
உழாவிட்டால் uḻāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | உழுது uḻutu |
உழாமல் uḻāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| உழுகிற uḻukiṟa |
உழுத uḻuta |
உழும் uḻum |
உழாத uḻāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | உழுகிறவன் uḻukiṟavaṉ |
உழுகிறவள் uḻukiṟavaḷ |
உழுகிறவர் uḻukiṟavar |
உழுகிறது uḻukiṟatu |
உழுகிறவர்கள் uḻukiṟavarkaḷ |
உழுகிறவை uḻukiṟavai | |
| past | உழுதவன் uḻutavaṉ |
உழுதவள் uḻutavaḷ |
உழுதவர் uḻutavar |
உழுதது uḻutatu |
உழுதவர்கள் uḻutavarkaḷ |
உழுதவை uḻutavai | |
| future | உழுபவன் uḻupavaṉ |
உழுபவள் uḻupavaḷ |
உழுபவர் uḻupavar |
உழுவது uḻuvatu |
உழுபவர்கள் uḻupavarkaḷ |
உழுபவை uḻupavai | |
| negative | உழாதவன் uḻātavaṉ |
உழாதவள் uḻātavaḷ |
உழாதவர் uḻātavar |
உழாதது uḻātatu |
உழாதவர்கள் uḻātavarkaḷ |
உழாதவை uḻātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| உழுவது uḻuvatu |
உழுதல் uḻutal |
உழல் uḻal | |||||
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.