ஐரோப்பா
Tamil
Alternative forms
- அய்ரோப்பா (ayrōppā) — accepted misspelling
Etymology
Probably from Latin Eurōpa, ultimately from Ancient Greek Εὐρώπη (Eurṓpē).
Pronunciation
Audio: (file) - IPA(key): /aiɾoːpːaː/
Proper noun
ஐரோப்பா • (airōppā)
- Europe (a continent located west of Asia and north of Africa)
- Synonym: சீமை (cīmai)
- (astronomy) Europa (a moon in Jupiter)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | airōppā |
- |
| vocative | ஐரோப்பாவே airōppāvē |
- |
| accusative | ஐரோப்பாவை airōppāvai |
- |
| dative | ஐரோப்பாவுக்கு airōppāvukku |
- |
| benefactive | ஐரோப்பாக்காக airōppākkāka |
- |
| genitive 1 | ஐரோப்பாவுடைய airōppāvuṭaiya |
- |
| genitive 2 | ஐரோப்பாவின் airōppāviṉ |
- |
| locative 1 | ஐரோப்பாவில் airōppāvil |
- |
| locative 2 | ஐரோப்பாவிடம் airōppāviṭam |
- |
| sociative 1 | ஐரோப்பாவோடு airōppāvōṭu |
- |
| sociative 2 | ஐரோப்பாவுடன் airōppāvuṭaṉ |
- |
| instrumental | ஐரோப்பாவால் airōppāvāl |
- |
| ablative | ஐரோப்பாவிலிருந்து airōppāviliruntu |
- |
Derived terms
- ஐரோப்பியர் (airōppiyar, “European”)
See also
| Seven Continents in Tamil · ஏழு கண்டங்கள் / ஏழு வளாகங்கள் (ēḻu kaṇṭaṅkaḷ / ēḻu vaḷākaṅkaḷ) (layout · text) | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Icons | |||||||
| Tamil | வட அமெரிக்கா (vaṭa amerikkā) |
தென் அமெரிக்கா (teṉ amerikkā) |
அண்டார்டிகா (aṇṭārṭikā) |
ஆப்பிரிக்கா (āppirikkā) |
ஐரோப்பா (airōppā) |
ஆசியா (āciyā) |
ஓசியானியா (ōciyāṉiyā) |
| English | North America | South America | Antarctica | Africa | Europe | Asia | Oceania |
| Solar System in Tamil · கதிரவ அமைப்பு (katirava amaippu), சூரிய குடும்பம் (cūriya kuṭumpam) (layout · text) | ||||||||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Star | ஞாயிறு (ñāyiṟu), சூரியன் (cūriyaṉ), கதிரவன் (katiravaṉ) | |||||||||||||||||
| IAU planets and notable dwarf planets |
புதன் (putaṉ) | வெள்ளி (veḷḷi) | ஞாலம் (ñālam), (Synonyms) |
செவ்வாய் (cevvāy) | சீரீசு (cīrīcu) | வியாழன் (viyāḻaṉ) | சனி (caṉi) | யுரேனசு (yurēṉacu) | நெப்டியூன் (nepṭiyūṉ) | புளூட்டோ (puḷūṭṭō) | ஏரிசு (ēricu) | |||||||
| Notable moons |
— | — | திங்கள் (tiṅkaḷ), (Synonyms) |
போபொசு (pōpocu) தெய்மொசு (teymocu) |
— | ஐஓ (ai’ō) ஐரோப்பா (airōppā) கனிமீடு (kaṉimīṭu) கலிஸ்டோ (kalisṭō) |
மிமாஸ் (mimās) என்சலடசு (eṉcalaṭacu) தெத்திசு (tetticu) டையோன் (ṭaiyōṉ) ரியா (riyā) டைட்டன் (ṭaiṭṭaṉ) இயபிடசு (iyapiṭacu) |
மிராண்டா (mirāṇṭā) ஏரியல் (ēriyal) அம்ப்ரியேல் (ampriyēl) டைட்டானியா (ṭaiṭṭāṉiyā) ஓபெரான் (ōperāṉ) |
டிரைட்டன் (ṭiraiṭṭaṉ) | சாரன் (cāraṉ) | டிஸ்னோமியா (ṭisṉōmiyā) | |||||||
References
- University of Madras (1924–1936) “ஐரோப்பியன்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press