ஞாலம்
Tamil
Picture dictionary: கதிரவ அமைப்பு
யுரேனசு
நெப்டியூன்
சிறுகோள் பட்டை
சுற்றுப்பாதை
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *ñālam. Cognate with Malayalam ഞാലം (ñālaṁ). Compare Telugu నేల (nēla).
Pronunciation
Audio: (file) - IPA(key): /ɲaːlɐm/
Noun
ஞாலம் • (ñālam)
- earth, world
- Synonyms: see Thesaurus:உலகம்
- universe
- Synonyms: பார் (pār), பிரபஞ்சம் (pirapañcam), அண்டசராசரம் (aṇṭacarācaram), பூச்சக்கரம் (pūccakkaram)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | ñālam |
ஞாலங்கள் ñālaṅkaḷ |
| vocative | ஞாலமே ñālamē |
ஞாலங்களே ñālaṅkaḷē |
| accusative | ஞாலத்தை ñālattai |
ஞாலங்களை ñālaṅkaḷai |
| dative | ஞாலத்துக்கு ñālattukku |
ஞாலங்களுக்கு ñālaṅkaḷukku |
| benefactive | ஞாலத்துக்காக ñālattukkāka |
ஞாலங்களுக்காக ñālaṅkaḷukkāka |
| genitive 1 | ஞாலத்துடைய ñālattuṭaiya |
ஞாலங்களுடைய ñālaṅkaḷuṭaiya |
| genitive 2 | ஞாலத்தின் ñālattiṉ |
ஞாலங்களின் ñālaṅkaḷiṉ |
| locative 1 | ஞாலத்தில் ñālattil |
ஞாலங்களில் ñālaṅkaḷil |
| locative 2 | ஞாலத்திடம் ñālattiṭam |
ஞாலங்களிடம் ñālaṅkaḷiṭam |
| sociative 1 | ஞாலத்தோடு ñālattōṭu |
ஞாலங்களோடு ñālaṅkaḷōṭu |
| sociative 2 | ஞாலத்துடன் ñālattuṭaṉ |
ஞாலங்களுடன் ñālaṅkaḷuṭaṉ |
| instrumental | ஞாலத்தால் ñālattāl |
ஞாலங்களால் ñālaṅkaḷāl |
| ablative | ஞாலத்திலிருந்து ñālattiliruntu |
ஞாலங்களிலிருந்து ñālaṅkaḷiliruntu |
See also
| Solar System in Tamil · கதிரவ அமைப்பு (katirava amaippu), சூரிய குடும்பம் (cūriya kuṭumpam) (layout · text) | ||||||||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Star | ஞாயிறு (ñāyiṟu), சூரியன் (cūriyaṉ), கதிரவன் (katiravaṉ) | |||||||||||||||||
| IAU planets and notable dwarf planets |
புதன் (putaṉ) | வெள்ளி (veḷḷi) | ஞாலம் (ñālam), (Synonyms) |
செவ்வாய் (cevvāy) | சீரீசு (cīrīcu) | வியாழன் (viyāḻaṉ) | சனி (caṉi) | யுரேனசு (yurēṉacu) | நெப்டியூன் (nepṭiyūṉ) | புளூட்டோ (puḷūṭṭō) | ஏரிசு (ēricu) | |||||||
| Notable moons |
— | — | திங்கள் (tiṅkaḷ), (Synonyms) |
போபொசு (pōpocu) தெய்மொசு (teymocu) |
— | ஐஓ (ai’ō) ஐரோப்பா (airōppā) கனிமீடு (kaṉimīṭu) கலிஸ்டோ (kalisṭō) |
மிமாஸ் (mimās) என்சலடசு (eṉcalaṭacu) தெத்திசு (tetticu) டையோன் (ṭaiyōṉ) ரியா (riyā) டைட்டன் (ṭaiṭṭaṉ) இயபிடசு (iyapiṭacu) |
மிராண்டா (mirāṇṭā) ஏரியல் (ēriyal) அம்ப்ரியேல் (ampriyēl) டைட்டானியா (ṭaiṭṭāṉiyā) ஓபெரான் (ōperāṉ) |
டிரைட்டன் (ṭiraiṭṭaṉ) | சாரன் (cāraṉ) | டிஸ்னோமியா (ṭisṉōmiyā) | |||||||
References
- Burrow, T., Emeneau, M. B. (1984) “ñālam”, in A Dravidian etymological dictionary, 2nd edition, Oxford University Press, →ISBN.