ஓது
Tamil
Etymology
From Proto-Dravidian *ōtu. Cognate with Kannada ಓದು (ōdu), Malayalam ഓതുക (ōtuka).
Pronunciation
- IPA(key): /oːd̪ɯ/
Verb
ஓது • (ōtu)
- to recite
Conjugation
Conjugation of ஓது (ōtu)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | ஓதுகிறேன் ōtukiṟēṉ |
ஓதுகிறாய் ōtukiṟāy |
ஓதுகிறான் ōtukiṟāṉ |
ஓதுகிறாள் ōtukiṟāḷ |
ஓதுகிறார் ōtukiṟār |
ஓதுகிறது ōtukiṟatu | |
| past | ஓதினேன் ōtiṉēṉ |
ஓதினாய் ōtiṉāy |
ஓதினான் ōtiṉāṉ |
ஓதினாள் ōtiṉāḷ |
ஓதினார் ōtiṉār |
ஓதியது ōtiyatu | |
| future | ஓதுவேன் ōtuvēṉ |
ஓதுவாய் ōtuvāy |
ஓதுவான் ōtuvāṉ |
ஓதுவாள் ōtuvāḷ |
ஓதுவார் ōtuvār |
ஓதும் ōtum | |
| future negative | ஓதமாட்டேன் ōtamāṭṭēṉ |
ஓதமாட்டாய் ōtamāṭṭāy |
ஓதமாட்டான் ōtamāṭṭāṉ |
ஓதமாட்டாள் ōtamāṭṭāḷ |
ஓதமாட்டார் ōtamāṭṭār |
ஓதாது ōtātu | |
| negative | ஓதவில்லை ōtavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | ஓதுகிறோம் ōtukiṟōm |
ஓதுகிறீர்கள் ōtukiṟīrkaḷ |
ஓதுகிறார்கள் ōtukiṟārkaḷ |
ஓதுகின்றன ōtukiṉṟaṉa | |||
| past | ஓதினோம் ōtiṉōm |
ஓதினீர்கள் ōtiṉīrkaḷ |
ஓதினார்கள் ōtiṉārkaḷ |
ஓதின ōtiṉa | |||
| future | ஓதுவோம் ōtuvōm |
ஓதுவீர்கள் ōtuvīrkaḷ |
ஓதுவார்கள் ōtuvārkaḷ |
ஓதுவன ōtuvaṉa | |||
| future negative | ஓதமாட்டோம் ōtamāṭṭōm |
ஓதமாட்டீர்கள் ōtamāṭṭīrkaḷ |
ஓதமாட்டார்கள் ōtamāṭṭārkaḷ |
ஓதா ōtā | |||
| negative | ஓதவில்லை ōtavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| ōtu |
ஓதுங்கள் ōtuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| ஓதாதே ōtātē |
ஓதாதீர்கள் ōtātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of ஓதிவிடு (ōtiviṭu) | past of ஓதிவிட்டிரு (ōtiviṭṭiru) | future of ஓதிவிடு (ōtiviṭu) | |||||
| progressive | ஓதிக்கொண்டிரு ōtikkoṇṭiru | ||||||
| effective | ஓதப்படு ōtappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | ஓத ōta |
ஓதாமல் இருக்க ōtāmal irukka | |||||
| potential | ஓதலாம் ōtalām |
ஓதாமல் இருக்கலாம் ōtāmal irukkalām | |||||
| cohortative | ஓதட்டும் ōtaṭṭum |
ஓதாமல் இருக்கட்டும் ōtāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | ஓதுவதால் ōtuvatāl |
ஓதாததால் ōtātatāl | |||||
| conditional | ஓதினால் ōtiṉāl |
ஓதாவிட்டால் ōtāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | ஓதி ōti |
ஓதாமல் ōtāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| ஓதுகிற ōtukiṟa |
ஓதிய ōtiya |
ஓதும் ōtum |
ஓதாத ōtāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | ஓதுகிறவன் ōtukiṟavaṉ |
ஓதுகிறவள் ōtukiṟavaḷ |
ஓதுகிறவர் ōtukiṟavar |
ஓதுகிறது ōtukiṟatu |
ஓதுகிறவர்கள் ōtukiṟavarkaḷ |
ஓதுகிறவை ōtukiṟavai | |
| past | ஓதியவன் ōtiyavaṉ |
ஓதியவள் ōtiyavaḷ |
ஓதியவர் ōtiyavar |
ஓதியது ōtiyatu |
ஓதியவர்கள் ōtiyavarkaḷ |
ஓதியவை ōtiyavai | |
| future | ஓதுபவன் ōtupavaṉ |
ஓதுபவள் ōtupavaḷ |
ஓதுபவர் ōtupavar |
ஓதுவது ōtuvatu |
ஓதுபவர்கள் ōtupavarkaḷ |
ஓதுபவை ōtupavai | |
| negative | ஓதாதவன் ōtātavaṉ |
ஓதாதவள் ōtātavaḷ |
ஓதாதவர் ōtātavar |
ஓதாதது ōtātatu |
ஓதாதவர்கள் ōtātavarkaḷ |
ஓதாதவை ōtātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| ஓதுவது ōtuvatu |
ஓதுதல் ōtutal |
ஓதல் ōtal | |||||
References
- Johann Philipp Fabricius (1972) “ஓது”, in Tamil and English Dictionary, Tranquebar: Evangelical Lutheran Mission Pub. House
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.