கவனி
Tamil
Etymology
From கவனம் (kavaṉam, “attention”).
Pronunciation
Audio: (file) - IPA(key): /ɡaʋani/
Verb
கவனி • (kavaṉi)
- to pay attention, notice, detect or discern
Conjugation
Conjugation of கவனி (kavaṉi)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | கவனிக்கிறேன் kavaṉikkiṟēṉ |
கவனிக்கிறாய் kavaṉikkiṟāy |
கவனிக்கிறான் kavaṉikkiṟāṉ |
கவனிக்கிறாள் kavaṉikkiṟāḷ |
கவனிக்கிறார் kavaṉikkiṟār |
கவனிக்கிறது kavaṉikkiṟatu | |
| past | கவனித்தேன் kavaṉittēṉ |
கவனித்தாய் kavaṉittāy |
கவனித்தான் kavaṉittāṉ |
கவனித்தாள் kavaṉittāḷ |
கவனித்தார் kavaṉittār |
கவனித்தது kavaṉittatu | |
| future | கவனிப்பேன் kavaṉippēṉ |
கவனிப்பாய் kavaṉippāy |
கவனிப்பான் kavaṉippāṉ |
கவனிப்பாள் kavaṉippāḷ |
கவனிப்பார் kavaṉippār |
கவனிக்கும் kavaṉikkum | |
| future negative | கவனிக்கமாட்டேன் kavaṉikkamāṭṭēṉ |
கவனிக்கமாட்டாய் kavaṉikkamāṭṭāy |
கவனிக்கமாட்டான் kavaṉikkamāṭṭāṉ |
கவனிக்கமாட்டாள் kavaṉikkamāṭṭāḷ |
கவனிக்கமாட்டார் kavaṉikkamāṭṭār |
கவனிக்காது kavaṉikkātu | |
| negative | கவனிக்கவில்லை kavaṉikkavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | கவனிக்கிறோம் kavaṉikkiṟōm |
கவனிக்கிறீர்கள் kavaṉikkiṟīrkaḷ |
கவனிக்கிறார்கள் kavaṉikkiṟārkaḷ |
கவனிக்கின்றன kavaṉikkiṉṟaṉa | |||
| past | கவனித்தோம் kavaṉittōm |
கவனித்தீர்கள் kavaṉittīrkaḷ |
கவனித்தார்கள் kavaṉittārkaḷ |
கவனித்தன kavaṉittaṉa | |||
| future | கவனிப்போம் kavaṉippōm |
கவனிப்பீர்கள் kavaṉippīrkaḷ |
கவனிப்பார்கள் kavaṉippārkaḷ |
கவனிப்பன kavaṉippaṉa | |||
| future negative | கவனிக்கமாட்டோம் kavaṉikkamāṭṭōm |
கவனிக்கமாட்டீர்கள் kavaṉikkamāṭṭīrkaḷ |
கவனிக்கமாட்டார்கள் kavaṉikkamāṭṭārkaḷ |
கவனிக்கா kavaṉikkā | |||
| negative | கவனிக்கவில்லை kavaṉikkavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| kavaṉi |
கவனியுங்கள் kavaṉiyuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| கவனிக்காதே kavaṉikkātē |
கவனிக்காதீர்கள் kavaṉikkātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of கவனித்துவிடு (kavaṉittuviṭu) | past of கவனித்துவிட்டிரு (kavaṉittuviṭṭiru) | future of கவனித்துவிடு (kavaṉittuviṭu) | |||||
| progressive | கவனித்துக்கொண்டிரு kavaṉittukkoṇṭiru | ||||||
| effective | கவனிக்கப்படு kavaṉikkappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | கவனிக்க kavaṉikka |
கவனிக்காமல் இருக்க kavaṉikkāmal irukka | |||||
| potential | கவனிக்கலாம் kavaṉikkalām |
கவனிக்காமல் இருக்கலாம் kavaṉikkāmal irukkalām | |||||
| cohortative | கவனிக்கட்டும் kavaṉikkaṭṭum |
கவனிக்காமல் இருக்கட்டும் kavaṉikkāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | கவனிப்பதால் kavaṉippatāl |
கவனிக்காததால் kavaṉikkātatāl | |||||
| conditional | கவனித்தால் kavaṉittāl |
கவனிக்காவிட்டால் kavaṉikkāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | கவனித்து kavaṉittu |
கவனிக்காமல் kavaṉikkāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| கவனிக்கிற kavaṉikkiṟa |
கவனித்த kavaṉitta |
கவனிக்கும் kavaṉikkum |
கவனிக்காத kavaṉikkāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | கவனிக்கிறவன் kavaṉikkiṟavaṉ |
கவனிக்கிறவள் kavaṉikkiṟavaḷ |
கவனிக்கிறவர் kavaṉikkiṟavar |
கவனிக்கிறது kavaṉikkiṟatu |
கவனிக்கிறவர்கள் kavaṉikkiṟavarkaḷ |
கவனிக்கிறவை kavaṉikkiṟavai | |
| past | கவனித்தவன் kavaṉittavaṉ |
கவனித்தவள் kavaṉittavaḷ |
கவனித்தவர் kavaṉittavar |
கவனித்தது kavaṉittatu |
கவனித்தவர்கள் kavaṉittavarkaḷ |
கவனித்தவை kavaṉittavai | |
| future | கவனிப்பவன் kavaṉippavaṉ |
கவனிப்பவள் kavaṉippavaḷ |
கவனிப்பவர் kavaṉippavar |
கவனிப்பது kavaṉippatu |
கவனிப்பவர்கள் kavaṉippavarkaḷ |
கவனிப்பவை kavaṉippavai | |
| negative | கவனிக்காதவன் kavaṉikkātavaṉ |
கவனிக்காதவள் kavaṉikkātavaḷ |
கவனிக்காதவர் kavaṉikkātavar |
கவனிக்காதது kavaṉikkātatu |
கவனிக்காதவர்கள் kavaṉikkātavarkaḷ |
கவனிக்காதவை kavaṉikkātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| கவனிப்பது kavaṉippatu |
கவனித்தல் kavaṉittal |
கவனிக்கல் kavaṉikkal | |||||
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.