Tamil
Etymology
This etymology is incomplete. You can help Wiktionary by elaborating on the origins of this term.
Pronunciation
Verb
கிளம்பு • (kiḷampu) (intransitive)
- to depart, set out, start, leave for another place
- to rise, ascend
- to emerge from obscurity, become prominent, rise to eminence, prosper, be elevated
- to rise above the surface
- to be stirred, roused, agitated
- to crop up, break out, appear
- to increase
- to become loose, detached, flake off, peel off
Conjugation
Conjugation of கிளம்பு (kiḷampu)
singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
present
|
கிளம்புகிறேன் kiḷampukiṟēṉ
|
கிளம்புகிறாய் kiḷampukiṟāy
|
கிளம்புகிறான் kiḷampukiṟāṉ
|
கிளம்புகிறாள் kiḷampukiṟāḷ
|
கிளம்புகிறார் kiḷampukiṟār
|
கிளம்புகிறது kiḷampukiṟatu
|
past
|
கிளம்பினேன் kiḷampiṉēṉ
|
கிளம்பினாய் kiḷampiṉāy
|
கிளம்பினான் kiḷampiṉāṉ
|
கிளம்பினாள் kiḷampiṉāḷ
|
கிளம்பினார் kiḷampiṉār
|
கிளம்பியது kiḷampiyatu
|
future
|
கிளம்புவேன் kiḷampuvēṉ
|
கிளம்புவாய் kiḷampuvāy
|
கிளம்புவான் kiḷampuvāṉ
|
கிளம்புவாள் kiḷampuvāḷ
|
கிளம்புவார் kiḷampuvār
|
கிளம்பும் kiḷampum
|
future negative
|
கிளம்பமாட்டேன் kiḷampamāṭṭēṉ
|
கிளம்பமாட்டாய் kiḷampamāṭṭāy
|
கிளம்பமாட்டான் kiḷampamāṭṭāṉ
|
கிளம்பமாட்டாள் kiḷampamāṭṭāḷ
|
கிளம்பமாட்டார் kiḷampamāṭṭār
|
கிளம்பாது kiḷampātu
|
negative
|
கிளம்பவில்லை kiḷampavillai
|
plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
present
|
கிளம்புகிறோம் kiḷampukiṟōm
|
கிளம்புகிறீர்கள் kiḷampukiṟīrkaḷ
|
கிளம்புகிறார்கள் kiḷampukiṟārkaḷ
|
கிளம்புகின்றன kiḷampukiṉṟaṉa
|
past
|
கிளம்பினோம் kiḷampiṉōm
|
கிளம்பினீர்கள் kiḷampiṉīrkaḷ
|
கிளம்பினார்கள் kiḷampiṉārkaḷ
|
கிளம்பின kiḷampiṉa
|
future
|
கிளம்புவோம் kiḷampuvōm
|
கிளம்புவீர்கள் kiḷampuvīrkaḷ
|
கிளம்புவார்கள் kiḷampuvārkaḷ
|
கிளம்புவன kiḷampuvaṉa
|
future negative
|
கிளம்பமாட்டோம் kiḷampamāṭṭōm
|
கிளம்பமாட்டீர்கள் kiḷampamāṭṭīrkaḷ
|
கிளம்பமாட்டார்கள் kiḷampamāṭṭārkaḷ
|
கிளம்பா kiḷampā
|
negative
|
கிளம்பவில்லை kiḷampavillai
|
imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
kiḷampu
|
கிளம்புங்கள் kiḷampuṅkaḷ
|
negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கிளம்பாதே kiḷampātē
|
கிளம்பாதீர்கள் kiḷampātīrkaḷ
|
perfect
|
present
|
past
|
future
|
past of கிளம்பிவிடு (kiḷampiviṭu)
|
past of கிளம்பிவிட்டிரு (kiḷampiviṭṭiru)
|
future of கிளம்பிவிடு (kiḷampiviṭu)
|
progressive
|
கிளம்பிக்கொண்டிரு kiḷampikkoṇṭiru
|
effective
|
கிளம்பப்படு kiḷampappaṭu
|
non-finite forms
|
plain
|
negative
|
infinitive
|
கிளம்ப kiḷampa
|
கிளம்பாமல் இருக்க kiḷampāmal irukka
|
potential
|
கிளம்பலாம் kiḷampalām
|
கிளம்பாமல் இருக்கலாம் kiḷampāmal irukkalām
|
cohortative
|
கிளம்பட்டும் kiḷampaṭṭum
|
கிளம்பாமல் இருக்கட்டும் kiḷampāmal irukkaṭṭum
|
casual conditional
|
கிளம்புவதால் kiḷampuvatāl
|
கிளம்பாததால் kiḷampātatāl
|
conditional
|
கிளம்பினால் kiḷampiṉāl
|
கிளம்பாவிட்டால் kiḷampāviṭṭāl
|
adverbial participle
|
கிளம்பி kiḷampi
|
கிளம்பாமல் kiḷampāmal
|
adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கிளம்புகிற kiḷampukiṟa
|
கிளம்பிய kiḷampiya
|
கிளம்பும் kiḷampum
|
கிளம்பாத kiḷampāta
|
verbal noun
|
singular
|
plural
|
masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
present
|
கிளம்புகிறவன் kiḷampukiṟavaṉ
|
கிளம்புகிறவள் kiḷampukiṟavaḷ
|
கிளம்புகிறவர் kiḷampukiṟavar
|
கிளம்புகிறது kiḷampukiṟatu
|
கிளம்புகிறவர்கள் kiḷampukiṟavarkaḷ
|
கிளம்புகிறவை kiḷampukiṟavai
|
past
|
கிளம்பியவன் kiḷampiyavaṉ
|
கிளம்பியவள் kiḷampiyavaḷ
|
கிளம்பியவர் kiḷampiyavar
|
கிளம்பியது kiḷampiyatu
|
கிளம்பியவர்கள் kiḷampiyavarkaḷ
|
கிளம்பியவை kiḷampiyavai
|
future
|
கிளம்புபவன் kiḷampupavaṉ
|
கிளம்புபவள் kiḷampupavaḷ
|
கிளம்புபவர் kiḷampupavar
|
கிளம்புவது kiḷampuvatu
|
கிளம்புபவர்கள் kiḷampupavarkaḷ
|
கிளம்புபவை kiḷampupavai
|
negative
|
கிளம்பாதவன் kiḷampātavaṉ
|
கிளம்பாதவள் kiḷampātavaḷ
|
கிளம்பாதவர் kiḷampātavar
|
கிளம்பாதது kiḷampātatu
|
கிளம்பாதவர்கள் kiḷampātavarkaḷ
|
கிளம்பாதவை kiḷampātavai
|
gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கிளம்புவது kiḷampuvatu
|
கிளம்புதல் kiḷamputal
|
கிளம்பல் kiḷampal
|
References
- University of Madras (1924–1936) “கிளம்பு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press