Tamil
Etymology
Cognate with Malayalam കുഴമ്പ് (kuḻampŭ). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Pronunciation
Noun
குழம்பு • (kuḻampu)
- mixture, liquid of thick consistency, as sandal paste
- kuzhambu, a thickened curry broth
- sludge, mud, slime, macerated earth
- Synonym: குழைசேறு (kuḻaicēṟu)
Declension
u-stem declension of குழம்பு (kuḻampu)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
kuḻampu
|
குழம்புகள் kuḻampukaḷ
|
| vocative
|
குழம்பே kuḻampē
|
குழம்புகளே kuḻampukaḷē
|
| accusative
|
குழம்பை kuḻampai
|
குழம்புகளை kuḻampukaḷai
|
| dative
|
குழம்புக்கு kuḻampukku
|
குழம்புகளுக்கு kuḻampukaḷukku
|
| benefactive
|
குழம்புக்காக kuḻampukkāka
|
குழம்புகளுக்காக kuḻampukaḷukkāka
|
| genitive 1
|
குழம்புடைய kuḻampuṭaiya
|
குழம்புகளுடைய kuḻampukaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
குழம்பின் kuḻampiṉ
|
குழம்புகளின் kuḻampukaḷiṉ
|
| locative 1
|
குழம்பில் kuḻampil
|
குழம்புகளில் kuḻampukaḷil
|
| locative 2
|
குழம்பிடம் kuḻampiṭam
|
குழம்புகளிடம் kuḻampukaḷiṭam
|
| sociative 1
|
குழம்போடு kuḻampōṭu
|
குழம்புகளோடு kuḻampukaḷōṭu
|
| sociative 2
|
குழம்புடன் kuḻampuṭaṉ
|
குழம்புகளுடன் kuḻampukaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
குழம்பால் kuḻampāl
|
குழம்புகளால் kuḻampukaḷāl
|
| ablative
|
குழம்பிலிருந்து kuḻampiliruntu
|
குழம்புகளிலிருந்து kuḻampukaḷiliruntu
|
Derived terms
- குழம்புசாதி (kuḻampucāti)
- குழம்புத்தான் (kuḻamputtāṉ)
- குழம்புபதம் (kuḻampupatam)
- குழம்புப்பால் (kuḻampuppāl)
- குழம்புவடகம் (kuḻampuvaṭakam)
- குழம்புவை (kuḻampuvai)
Verb
குழம்பு • (kuḻampu)
- to become mixed, mangled
- to become confused
Conjugation
Conjugation of குழம்பு (kuḻampu)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
குழம்புகிறேன் kuḻampukiṟēṉ
|
குழம்புகிறாய் kuḻampukiṟāy
|
குழம்புகிறான் kuḻampukiṟāṉ
|
குழம்புகிறாள் kuḻampukiṟāḷ
|
குழம்புகிறார் kuḻampukiṟār
|
குழம்புகிறது kuḻampukiṟatu
|
| past
|
குழம்பினேன் kuḻampiṉēṉ
|
குழம்பினாய் kuḻampiṉāy
|
குழம்பினான் kuḻampiṉāṉ
|
குழம்பினாள் kuḻampiṉāḷ
|
குழம்பினார் kuḻampiṉār
|
குழம்பியது kuḻampiyatu
|
| future
|
குழம்புவேன் kuḻampuvēṉ
|
குழம்புவாய் kuḻampuvāy
|
குழம்புவான் kuḻampuvāṉ
|
குழம்புவாள் kuḻampuvāḷ
|
குழம்புவார் kuḻampuvār
|
குழம்பும் kuḻampum
|
| future negative
|
குழம்பமாட்டேன் kuḻampamāṭṭēṉ
|
குழம்பமாட்டாய் kuḻampamāṭṭāy
|
குழம்பமாட்டான் kuḻampamāṭṭāṉ
|
குழம்பமாட்டாள் kuḻampamāṭṭāḷ
|
குழம்பமாட்டார் kuḻampamāṭṭār
|
குழம்பாது kuḻampātu
|
| negative
|
குழம்பவில்லை kuḻampavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
குழம்புகிறோம் kuḻampukiṟōm
|
குழம்புகிறீர்கள் kuḻampukiṟīrkaḷ
|
குழம்புகிறார்கள் kuḻampukiṟārkaḷ
|
குழம்புகின்றன kuḻampukiṉṟaṉa
|
| past
|
குழம்பினோம் kuḻampiṉōm
|
குழம்பினீர்கள் kuḻampiṉīrkaḷ
|
குழம்பினார்கள் kuḻampiṉārkaḷ
|
குழம்பின kuḻampiṉa
|
| future
|
குழம்புவோம் kuḻampuvōm
|
குழம்புவீர்கள் kuḻampuvīrkaḷ
|
குழம்புவார்கள் kuḻampuvārkaḷ
|
குழம்புவன kuḻampuvaṉa
|
| future negative
|
குழம்பமாட்டோம் kuḻampamāṭṭōm
|
குழம்பமாட்டீர்கள் kuḻampamāṭṭīrkaḷ
|
குழம்பமாட்டார்கள் kuḻampamāṭṭārkaḷ
|
குழம்பா kuḻampā
|
| negative
|
குழம்பவில்லை kuḻampavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
kuḻampu
|
குழம்புங்கள் kuḻampuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
குழம்பாதே kuḻampātē
|
குழம்பாதீர்கள் kuḻampātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of குழம்பிவிடு (kuḻampiviṭu)
|
past of குழம்பிவிட்டிரு (kuḻampiviṭṭiru)
|
future of குழம்பிவிடு (kuḻampiviṭu)
|
| progressive
|
குழம்பிக்கொண்டிரு kuḻampikkoṇṭiru
|
| effective
|
குழம்பப்படு kuḻampappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
குழம்ப kuḻampa
|
குழம்பாமல் இருக்க kuḻampāmal irukka
|
| potential
|
குழம்பலாம் kuḻampalām
|
குழம்பாமல் இருக்கலாம் kuḻampāmal irukkalām
|
| cohortative
|
குழம்பட்டும் kuḻampaṭṭum
|
குழம்பாமல் இருக்கட்டும் kuḻampāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
குழம்புவதால் kuḻampuvatāl
|
குழம்பாததால் kuḻampātatāl
|
| conditional
|
குழம்பினால் kuḻampiṉāl
|
குழம்பாவிட்டால் kuḻampāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
குழம்பி kuḻampi
|
குழம்பாமல் kuḻampāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
குழம்புகிற kuḻampukiṟa
|
குழம்பிய kuḻampiya
|
குழம்பும் kuḻampum
|
குழம்பாத kuḻampāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
குழம்புகிறவன் kuḻampukiṟavaṉ
|
குழம்புகிறவள் kuḻampukiṟavaḷ
|
குழம்புகிறவர் kuḻampukiṟavar
|
குழம்புகிறது kuḻampukiṟatu
|
குழம்புகிறவர்கள் kuḻampukiṟavarkaḷ
|
குழம்புகிறவை kuḻampukiṟavai
|
| past
|
குழம்பியவன் kuḻampiyavaṉ
|
குழம்பியவள் kuḻampiyavaḷ
|
குழம்பியவர் kuḻampiyavar
|
குழம்பியது kuḻampiyatu
|
குழம்பியவர்கள் kuḻampiyavarkaḷ
|
குழம்பியவை kuḻampiyavai
|
| future
|
குழம்புபவன் kuḻampupavaṉ
|
குழம்புபவள் kuḻampupavaḷ
|
குழம்புபவர் kuḻampupavar
|
குழம்புவது kuḻampuvatu
|
குழம்புபவர்கள் kuḻampupavarkaḷ
|
குழம்புபவை kuḻampupavai
|
| negative
|
குழம்பாதவன் kuḻampātavaṉ
|
குழம்பாதவள் kuḻampātavaḷ
|
குழம்பாதவர் kuḻampātavar
|
குழம்பாதது kuḻampātatu
|
குழம்பாதவர்கள் kuḻampātavarkaḷ
|
குழம்பாதவை kuḻampātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
குழம்புவது kuḻampuvatu
|
குழம்புதல் kuḻamputal
|
குழம்பல் kuḻampal
|
References
- Johann Philipp Fabricius (1972) “குழம்பு”, in Tamil and English Dictionary, Tranquebar: Evangelical Lutheran Mission Pub. House
- University of Madras (1924–1936) “குழம்பு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press