Tamil
Pronunciation
Etymology 1
From Proto-Dravidian *kō. Cognates include Malayalam കോ (kō).
Noun
கோ • (kō)
- king
- Synonyms: ராஜா (rājā), அரசன் (aracaṉ), மன்னன் (maṉṉaṉ)
- emperor
Declension
Declension of கோ (kō)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
kō
|
கோக்கள் kōkkaḷ
|
| vocative
|
கோவே kōvē
|
கோக்களே kōkkaḷē
|
| accusative
|
கோவை kōvai
|
கோக்களை kōkkaḷai
|
| dative
|
கோவுக்கு kōvukku
|
கோக்களுக்கு kōkkaḷukku
|
| benefactive
|
கோவுக்காக kōvukkāka
|
கோக்களுக்காக kōkkaḷukkāka
|
| genitive 1
|
கோவுடைய kōvuṭaiya
|
கோக்களுடைய kōkkaḷuṭaiya
|
| genitive 2
|
கோவின் kōviṉ
|
கோக்களின் kōkkaḷiṉ
|
| locative 1
|
கோவில் kōvil
|
கோக்களில் kōkkaḷil
|
| locative 2
|
கோவிடம் kōviṭam
|
கோக்களிடம் kōkkaḷiṭam
|
| sociative 1
|
கோவோடு kōvōṭu
|
கோக்களோடு kōkkaḷōṭu
|
| sociative 2
|
கோவுடன் kōvuṭaṉ
|
கோக்களுடன் kōkkaḷuṭaṉ
|
| instrumental
|
கோவால் kōvāl
|
கோக்களால் kōkkaḷāl
|
| ablative
|
கோவிலிருந்து kōviliruntu
|
கோக்களிலிருந்து kōkkaḷiliruntu
|
Etymology 2
Cognate with Malayalam കോയുക (kōyuka) and Kannada ಕೋ (kō). (This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Verb
கோ • (kō) (transitive)
- to string, insert, thread (flowers, beads, files)
- to join, clasp (as hands)
Conjugation
Conjugation of கோ (kō)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
கோக்கிறேன் kōkkiṟēṉ
|
கோக்கிறாய் kōkkiṟāy
|
கோக்கிறான் kōkkiṟāṉ
|
கோக்கிறாள் kōkkiṟāḷ
|
கோக்கிறார் kōkkiṟār
|
கோக்கிறது kōkkiṟatu
|
| past
|
கோத்தேன் kōttēṉ
|
கோத்தாய் kōttāy
|
கோத்தான் kōttāṉ
|
கோத்தாள் kōttāḷ
|
கோத்தார் kōttār
|
கோத்தது kōttatu
|
| future
|
கோப்பேன் kōppēṉ
|
கோப்பாய் kōppāy
|
கோப்பான் kōppāṉ
|
கோப்பாள் kōppāḷ
|
கோப்பார் kōppār
|
கோக்கும் kōkkum
|
| future negative
|
கோக்கமாட்டேன் kōkkamāṭṭēṉ
|
கோக்கமாட்டாய் kōkkamāṭṭāy
|
கோக்கமாட்டான் kōkkamāṭṭāṉ
|
கோக்கமாட்டாள் kōkkamāṭṭāḷ
|
கோக்கமாட்டார் kōkkamāṭṭār
|
கோக்காது kōkkātu
|
| negative
|
கோக்கவில்லை kōkkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
கோக்கிறோம் kōkkiṟōm
|
கோக்கிறீர்கள் kōkkiṟīrkaḷ
|
கோக்கிறார்கள் kōkkiṟārkaḷ
|
கோக்கின்றன kōkkiṉṟaṉa
|
| past
|
கோத்தோம் kōttōm
|
கோத்தீர்கள் kōttīrkaḷ
|
கோத்தார்கள் kōttārkaḷ
|
கோத்தன kōttaṉa
|
| future
|
கோப்போம் kōppōm
|
கோப்பீர்கள் kōppīrkaḷ
|
கோப்பார்கள் kōppārkaḷ
|
கோப்பன kōppaṉa
|
| future negative
|
கோக்கமாட்டோம் kōkkamāṭṭōm
|
கோக்கமாட்டீர்கள் kōkkamāṭṭīrkaḷ
|
கோக்கமாட்டார்கள் kōkkamāṭṭārkaḷ
|
கோக்கா kōkkā
|
| negative
|
கோக்கவில்லை kōkkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
kō
|
கோவுங்கள் kōvuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
கோக்காதே kōkkātē
|
கோக்காதீர்கள் kōkkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of கோத்துவிடு (kōttuviṭu)
|
past of கோத்துவிட்டிரு (kōttuviṭṭiru)
|
future of கோத்துவிடு (kōttuviṭu)
|
| progressive
|
கோத்துக்கொண்டிரு kōttukkoṇṭiru
|
| effective
|
கோக்கப்படு kōkkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
கோக்க kōkka
|
கோக்காமல் இருக்க kōkkāmal irukka
|
| potential
|
கோக்கலாம் kōkkalām
|
கோக்காமல் இருக்கலாம் kōkkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
கோக்கட்டும் kōkkaṭṭum
|
கோக்காமல் இருக்கட்டும் kōkkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
கோப்பதால் kōppatāl
|
கோக்காததால் kōkkātatāl
|
| conditional
|
கோத்தால் kōttāl
|
கோக்காவிட்டால் kōkkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
கோத்து kōttu
|
கோக்காமல் kōkkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
கோக்கிற kōkkiṟa
|
கோத்த kōtta
|
கோக்கும் kōkkum
|
கோக்காத kōkkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
கோக்கிறவன் kōkkiṟavaṉ
|
கோக்கிறவள் kōkkiṟavaḷ
|
கோக்கிறவர் kōkkiṟavar
|
கோக்கிறது kōkkiṟatu
|
கோக்கிறவர்கள் kōkkiṟavarkaḷ
|
கோக்கிறவை kōkkiṟavai
|
| past
|
கோத்தவன் kōttavaṉ
|
கோத்தவள் kōttavaḷ
|
கோத்தவர் kōttavar
|
கோத்தது kōttatu
|
கோத்தவர்கள் kōttavarkaḷ
|
கோத்தவை kōttavai
|
| future
|
கோப்பவன் kōppavaṉ
|
கோப்பவள் kōppavaḷ
|
கோப்பவர் kōppavar
|
கோப்பது kōppatu
|
கோப்பவர்கள் kōppavarkaḷ
|
கோப்பவை kōppavai
|
| negative
|
கோக்காதவன் kōkkātavaṉ
|
கோக்காதவள் kōkkātavaḷ
|
கோக்காதவர் kōkkātavar
|
கோக்காதது kōkkātatu
|
கோக்காதவர்கள் kōkkātavarkaḷ
|
கோக்காதவை kōkkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
கோப்பது kōppatu
|
கோத்தல் kōttal
|
கோக்கல் kōkkal
|
References
- University of Madras (1924–1936) “கோ-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press