சிறகடி
Tamil
Etymology
Compound of சிறகு (ciṟaku, “wing”) + அடி (aṭi, “strike, flap”). Cognate with Malayalam ചിറകടിക്കുക (ciṟakaṭikkuka).
Pronunciation
- IPA(key): /t͡ɕiraɡaɖi/, [siraɡaɖi]
Verb
சிறகடி • (ciṟakaṭi) (intransitive)
Conjugation
Conjugation of சிறகடி (ciṟakaṭi)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | சிறகடிக்கிறேன் ciṟakaṭikkiṟēṉ |
சிறகடிக்கிறாய் ciṟakaṭikkiṟāy |
சிறகடிக்கிறான் ciṟakaṭikkiṟāṉ |
சிறகடிக்கிறாள் ciṟakaṭikkiṟāḷ |
சிறகடிக்கிறார் ciṟakaṭikkiṟār |
சிறகடிக்கிறது ciṟakaṭikkiṟatu | |
| past | சிறகடித்தேன் ciṟakaṭittēṉ |
சிறகடித்தாய் ciṟakaṭittāy |
சிறகடித்தான் ciṟakaṭittāṉ |
சிறகடித்தாள் ciṟakaṭittāḷ |
சிறகடித்தார் ciṟakaṭittār |
சிறகடித்தது ciṟakaṭittatu | |
| future | சிறகடிப்பேன் ciṟakaṭippēṉ |
சிறகடிப்பாய் ciṟakaṭippāy |
சிறகடிப்பான் ciṟakaṭippāṉ |
சிறகடிப்பாள் ciṟakaṭippāḷ |
சிறகடிப்பார் ciṟakaṭippār |
சிறகடிக்கும் ciṟakaṭikkum | |
| future negative | சிறகடிக்கமாட்டேன் ciṟakaṭikkamāṭṭēṉ |
சிறகடிக்கமாட்டாய் ciṟakaṭikkamāṭṭāy |
சிறகடிக்கமாட்டான் ciṟakaṭikkamāṭṭāṉ |
சிறகடிக்கமாட்டாள் ciṟakaṭikkamāṭṭāḷ |
சிறகடிக்கமாட்டார் ciṟakaṭikkamāṭṭār |
சிறகடிக்காது ciṟakaṭikkātu | |
| negative | சிறகடிக்கவில்லை ciṟakaṭikkavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | சிறகடிக்கிறோம் ciṟakaṭikkiṟōm |
சிறகடிக்கிறீர்கள் ciṟakaṭikkiṟīrkaḷ |
சிறகடிக்கிறார்கள் ciṟakaṭikkiṟārkaḷ |
சிறகடிக்கின்றன ciṟakaṭikkiṉṟaṉa | |||
| past | சிறகடித்தோம் ciṟakaṭittōm |
சிறகடித்தீர்கள் ciṟakaṭittīrkaḷ |
சிறகடித்தார்கள் ciṟakaṭittārkaḷ |
சிறகடித்தன ciṟakaṭittaṉa | |||
| future | சிறகடிப்போம் ciṟakaṭippōm |
சிறகடிப்பீர்கள் ciṟakaṭippīrkaḷ |
சிறகடிப்பார்கள் ciṟakaṭippārkaḷ |
சிறகடிப்பன ciṟakaṭippaṉa | |||
| future negative | சிறகடிக்கமாட்டோம் ciṟakaṭikkamāṭṭōm |
சிறகடிக்கமாட்டீர்கள் ciṟakaṭikkamāṭṭīrkaḷ |
சிறகடிக்கமாட்டார்கள் ciṟakaṭikkamāṭṭārkaḷ |
சிறகடிக்கா ciṟakaṭikkā | |||
| negative | சிறகடிக்கவில்லை ciṟakaṭikkavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| ciṟakaṭi |
சிறகடியுங்கள் ciṟakaṭiyuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| சிறகடிக்காதே ciṟakaṭikkātē |
சிறகடிக்காதீர்கள் ciṟakaṭikkātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of சிறகடித்துவிடு (ciṟakaṭittuviṭu) | past of சிறகடித்துவிட்டிரு (ciṟakaṭittuviṭṭiru) | future of சிறகடித்துவிடு (ciṟakaṭittuviṭu) | |||||
| progressive | சிறகடித்துக்கொண்டிரு ciṟakaṭittukkoṇṭiru | ||||||
| effective | சிறகடிக்கப்படு ciṟakaṭikkappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | சிறகடிக்க ciṟakaṭikka |
சிறகடிக்காமல் இருக்க ciṟakaṭikkāmal irukka | |||||
| potential | சிறகடிக்கலாம் ciṟakaṭikkalām |
சிறகடிக்காமல் இருக்கலாம் ciṟakaṭikkāmal irukkalām | |||||
| cohortative | சிறகடிக்கட்டும் ciṟakaṭikkaṭṭum |
சிறகடிக்காமல் இருக்கட்டும் ciṟakaṭikkāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | சிறகடிப்பதால் ciṟakaṭippatāl |
சிறகடிக்காததால் ciṟakaṭikkātatāl | |||||
| conditional | சிறகடித்தால் ciṟakaṭittāl |
சிறகடிக்காவிட்டால் ciṟakaṭikkāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | சிறகடித்து ciṟakaṭittu |
சிறகடிக்காமல் ciṟakaṭikkāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| சிறகடிக்கிற ciṟakaṭikkiṟa |
சிறகடித்த ciṟakaṭitta |
சிறகடிக்கும் ciṟakaṭikkum |
சிறகடிக்காத ciṟakaṭikkāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | சிறகடிக்கிறவன் ciṟakaṭikkiṟavaṉ |
சிறகடிக்கிறவள் ciṟakaṭikkiṟavaḷ |
சிறகடிக்கிறவர் ciṟakaṭikkiṟavar |
சிறகடிக்கிறது ciṟakaṭikkiṟatu |
சிறகடிக்கிறவர்கள் ciṟakaṭikkiṟavarkaḷ |
சிறகடிக்கிறவை ciṟakaṭikkiṟavai | |
| past | சிறகடித்தவன் ciṟakaṭittavaṉ |
சிறகடித்தவள் ciṟakaṭittavaḷ |
சிறகடித்தவர் ciṟakaṭittavar |
சிறகடித்தது ciṟakaṭittatu |
சிறகடித்தவர்கள் ciṟakaṭittavarkaḷ |
சிறகடித்தவை ciṟakaṭittavai | |
| future | சிறகடிப்பவன் ciṟakaṭippavaṉ |
சிறகடிப்பவள் ciṟakaṭippavaḷ |
சிறகடிப்பவர் ciṟakaṭippavar |
சிறகடிப்பது ciṟakaṭippatu |
சிறகடிப்பவர்கள் ciṟakaṭippavarkaḷ |
சிறகடிப்பவை ciṟakaṭippavai | |
| negative | சிறகடிக்காதவன் ciṟakaṭikkātavaṉ |
சிறகடிக்காதவள் ciṟakaṭikkātavaḷ |
சிறகடிக்காதவர் ciṟakaṭikkātavar |
சிறகடிக்காதது ciṟakaṭikkātatu |
சிறகடிக்காதவர்கள் ciṟakaṭikkātavarkaḷ |
சிறகடிக்காதவை ciṟakaṭikkātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| சிறகடிப்பது ciṟakaṭippatu |
சிறகடித்தல் ciṟakaṭittal |
சிறகடிக்கல் ciṟakaṭikkal | |||||
References
- University of Madras (1924–1936) “சிறகடி-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.