சுருள்
Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /t͡ɕuɾuɭ/, [suɾuɭ]
Audio: (file)
Noun
சுருள் • (curuḷ)
Verb
சுருள் • (curuḷ) (intransitive)
Conjugation
Conjugation of சுருள் (curuḷ)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | சுருள்கிறேன் curuḷkiṟēṉ |
சுருள்கிறாய் curuḷkiṟāy |
சுருள்கிறான் curuḷkiṟāṉ |
சுருள்கிறாள் curuḷkiṟāḷ |
சுருள்கிறார் curuḷkiṟār |
சுருள்கிறது curuḷkiṟatu | |
| past | சுருண்டேன் curuṇṭēṉ |
சுருண்டாய் curuṇṭāy |
சுருண்டான் curuṇṭāṉ |
சுருண்டாள் curuṇṭāḷ |
சுருண்டார் curuṇṭār |
சுருண்டது curuṇṭatu | |
| future | சுருள்வேன் curuḷvēṉ |
சுருள்வாய் curuḷvāy |
சுருள்வான் curuḷvāṉ |
சுருள்வாள் curuḷvāḷ |
சுருள்வார் curuḷvār |
சுருளும் curuḷum | |
| future negative | சுருளமாட்டேன் curuḷamāṭṭēṉ |
சுருளமாட்டாய் curuḷamāṭṭāy |
சுருளமாட்டான் curuḷamāṭṭāṉ |
சுருளமாட்டாள் curuḷamāṭṭāḷ |
சுருளமாட்டார் curuḷamāṭṭār |
சுருளாது curuḷātu | |
| negative | சுருளவில்லை curuḷavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | சுருள்கிறோம் curuḷkiṟōm |
சுருள்கிறீர்கள் curuḷkiṟīrkaḷ |
சுருள்கிறார்கள் curuḷkiṟārkaḷ |
சுருள்கின்றன curuḷkiṉṟaṉa | |||
| past | சுருண்டோம் curuṇṭōm |
சுருண்டீர்கள் curuṇṭīrkaḷ |
சுருண்டார்கள் curuṇṭārkaḷ |
சுருண்டன curuṇṭaṉa | |||
| future | சுருள்வோம் curuḷvōm |
சுருள்வீர்கள் curuḷvīrkaḷ |
சுருள்வார்கள் curuḷvārkaḷ |
சுருள்வன curuḷvaṉa | |||
| future negative | சுருளமாட்டோம் curuḷamāṭṭōm |
சுருளமாட்டீர்கள் curuḷamāṭṭīrkaḷ |
சுருளமாட்டார்கள் curuḷamāṭṭārkaḷ |
சுருளா curuḷā | |||
| negative | சுருளவில்லை curuḷavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| curuḷ |
சுருளுங்கள் curuḷuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| சுருளாதே curuḷātē |
சுருளாதீர்கள் curuḷātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of சுருண்டுவிடு (curuṇṭuviṭu) | past of சுருண்டுவிட்டிரு (curuṇṭuviṭṭiru) | future of சுருண்டுவிடு (curuṇṭuviṭu) | |||||
| progressive | சுருண்டுக்கொண்டிரு curuṇṭukkoṇṭiru | ||||||
| effective | சுருளப்படு curuḷappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | சுருள curuḷa |
சுருளாமல் இருக்க curuḷāmal irukka | |||||
| potential | சுருளலாம் curuḷalām |
சுருளாமல் இருக்கலாம் curuḷāmal irukkalām | |||||
| cohortative | சுருளட்டும் curuḷaṭṭum |
சுருளாமல் இருக்கட்டும் curuḷāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | சுருள்வதால் curuḷvatāl |
சுருளாததால் curuḷātatāl | |||||
| conditional | சுருண்டால் curuṇṭāl |
சுருளாவிட்டால் curuḷāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | சுருண்டு curuṇṭu |
சுருளாமல் curuḷāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| சுருள்கிற curuḷkiṟa |
சுருண்ட curuṇṭa |
சுருளும் curuḷum |
சுருளாத curuḷāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | சுருள்கிறவன் curuḷkiṟavaṉ |
சுருள்கிறவள் curuḷkiṟavaḷ |
சுருள்கிறவர் curuḷkiṟavar |
சுருள்கிறது curuḷkiṟatu |
சுருள்கிறவர்கள் curuḷkiṟavarkaḷ |
சுருள்கிறவை curuḷkiṟavai | |
| past | சுருண்டவன் curuṇṭavaṉ |
சுருண்டவள் curuṇṭavaḷ |
சுருண்டவர் curuṇṭavar |
சுருண்டது curuṇṭatu |
சுருண்டவர்கள் curuṇṭavarkaḷ |
சுருண்டவை curuṇṭavai | |
| future | சுருள்பவன் curuḷpavaṉ |
சுருள்பவள் curuḷpavaḷ |
சுருள்பவர் curuḷpavar |
சுருள்வது curuḷvatu |
சுருள்பவர்கள் curuḷpavarkaḷ |
சுருள்பவை curuḷpavai | |
| negative | சுருளாதவன் curuḷātavaṉ |
சுருளாதவள் curuḷātavaḷ |
சுருளாதவர் curuḷātavar |
சுருளாதது curuḷātatu |
சுருளாதவர்கள் curuḷātavarkaḷ |
சுருளாதவை curuḷātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| சுருள்வது curuḷvatu |
சுருண்டல் curuṇṭal |
சுருளல் curuḷal | |||||
Descendants
- → Sinhalese: හුරුල්ල (hurulla)
References
- University of Madras (1924–1936) “சுருள்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.