Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /t͡ɕeːɾ/, [seːɾ]
- (Etymology 4) IPA(key): /t͡ɕæ(ɾɯ)/
Etymology 1
Cognate with Malayalam ചേരുക (cēruka), Telugu చేరు (cēru) and Kannada ಸೇರು (sēru).
Verb
சேர் • (cēr)
- (intransitive) to become united, incorporated; to join together
- to become mixed, blended
- to have connection (as with a society or an institution)
- to be in close friendship or union
- to fit, suit; to be adapted to (as the tenon to the mortise)
- to be incident, co-existent; to appertain, as a quality
- to be collected, to become aggregated
- to be well-rounded, plump
- to be full, replete
- to lie down
- to exist, co-exist
- to go, advance
- (transitive) to join, associate with
- to be in contact with
- to copulate
- to belong to; to be attached to, dependent on, connected with
- to obtain, acquire
- to reach, gain, arrive at
- to unite in meditation
- to resemble, equal, correspond with
Conjugation
Conjugation of சேர் (cēr)
singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
present
|
சேர்கிறேன் cērkiṟēṉ
|
சேர்கிறாய் cērkiṟāy
|
சேர்கிறான் cērkiṟāṉ
|
சேர்கிறாள் cērkiṟāḷ
|
சேர்கிறார் cērkiṟār
|
சேர்கிறது cērkiṟatu
|
past
|
சேர்ந்தேன் cērntēṉ
|
சேர்ந்தாய் cērntāy
|
சேர்ந்தான் cērntāṉ
|
சேர்ந்தாள் cērntāḷ
|
சேர்ந்தார் cērntār
|
சேர்ந்தது cērntatu
|
future
|
சேர்வேன் cērvēṉ
|
சேர்வாய் cērvāy
|
சேர்வான் cērvāṉ
|
சேர்வாள் cērvāḷ
|
சேர்வார் cērvār
|
சேரும் cērum
|
future negative
|
சேரமாட்டேன் cēramāṭṭēṉ
|
சேரமாட்டாய் cēramāṭṭāy
|
சேரமாட்டான் cēramāṭṭāṉ
|
சேரமாட்டாள் cēramāṭṭāḷ
|
சேரமாட்டார் cēramāṭṭār
|
சேராது cērātu
|
negative
|
சேரவில்லை cēravillai
|
plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
present
|
சேர்கிறோம் cērkiṟōm
|
சேர்கிறீர்கள் cērkiṟīrkaḷ
|
சேர்கிறார்கள் cērkiṟārkaḷ
|
சேர்கின்றன cērkiṉṟaṉa
|
past
|
சேர்ந்தோம் cērntōm
|
சேர்ந்தீர்கள் cērntīrkaḷ
|
சேர்ந்தார்கள் cērntārkaḷ
|
சேர்ந்தன cērntaṉa
|
future
|
சேர்வோம் cērvōm
|
சேர்வீர்கள் cērvīrkaḷ
|
சேர்வார்கள் cērvārkaḷ
|
சேர்வன cērvaṉa
|
future negative
|
சேரமாட்டோம் cēramāṭṭōm
|
சேரமாட்டீர்கள் cēramāṭṭīrkaḷ
|
சேரமாட்டார்கள் cēramāṭṭārkaḷ
|
சேரா cērā
|
negative
|
சேரவில்லை cēravillai
|
imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
cēr
|
சேருங்கள் cēruṅkaḷ
|
negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
சேராதே cērātē
|
சேராதீர்கள் cērātīrkaḷ
|
perfect
|
present
|
past
|
future
|
past of சேர்ந்துவிடு (cērntuviṭu)
|
past of சேர்ந்துவிட்டிரு (cērntuviṭṭiru)
|
future of சேர்ந்துவிடு (cērntuviṭu)
|
progressive
|
சேர்ந்துக்கொண்டிரு cērntukkoṇṭiru
|
effective
|
சேரப்படு cērappaṭu
|
non-finite forms
|
plain
|
negative
|
infinitive
|
சேர cēra
|
சேராமல் இருக்க cērāmal irukka
|
potential
|
சேரலாம் cēralām
|
சேராமல் இருக்கலாம் cērāmal irukkalām
|
cohortative
|
சேரட்டும் cēraṭṭum
|
சேராமல் இருக்கட்டும் cērāmal irukkaṭṭum
|
casual conditional
|
சேர்வதால் cērvatāl
|
சேராததால் cērātatāl
|
conditional
|
சேர்ந்தால் cērntāl
|
சேராவிட்டால் cērāviṭṭāl
|
adverbial participle
|
சேர்ந்து cērntu
|
சேராமல் cērāmal
|
adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
சேர்கிற cērkiṟa
|
சேர்ந்த cērnta
|
சேரும் cērum
|
சேராத cērāta
|
verbal noun
|
singular
|
plural
|
masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
present
|
சேர்கிறவன் cērkiṟavaṉ
|
சேர்கிறவள் cērkiṟavaḷ
|
சேர்கிறவர் cērkiṟavar
|
சேர்கிறது cērkiṟatu
|
சேர்கிறவர்கள் cērkiṟavarkaḷ
|
சேர்கிறவை cērkiṟavai
|
past
|
சேர்ந்தவன் cērntavaṉ
|
சேர்ந்தவள் cērntavaḷ
|
சேர்ந்தவர் cērntavar
|
சேர்ந்தது cērntatu
|
சேர்ந்தவர்கள் cērntavarkaḷ
|
சேர்ந்தவை cērntavai
|
future
|
சேர்பவன் cērpavaṉ
|
சேர்பவள் cērpavaḷ
|
சேர்பவர் cērpavar
|
சேர்வது cērvatu
|
சேர்பவர்கள் cērpavarkaḷ
|
சேர்பவை cērpavai
|
negative
|
சேராதவன் cērātavaṉ
|
சேராதவள் cērātavaḷ
|
சேராதவர் cērātavar
|
சேராதது cērātatu
|
சேராதவர்கள் cērātavarkaḷ
|
சேராதவை cērātavai
|
gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
சேர்வது cērvatu
|
சேர்தல் cērtal
|
சேரல் cēral
|
Derived terms
- சேர்கொடு (cērkoṭu)
- சேர்க்கை (cērkkai)
- சேர்ச்சி (cērcci)
- சேர்த்தி (cērtti)
- சேர்ந்தகை (cērntakai)
- சேர்ந்தகைமை (cērntakaimai)
- சேர்ந்தரணையாக (cērntaraṇaiyāka)
- சேர்ந்தலை (cērntalai)
- சேர்ந்தார் (cērntār)
- சேர்ந்திரணையாக (cērntiraṇaiyāka)
Etymology 2
Causative of சேர் (cēr).
Verb
சேர் • (cēr)
- (transitive) to join, combine, unite
- to append, attach, piece together
- to admix, incorporate, amalgamate
- to cause sexual union
- to admit to one's company or party, receive into friendship or service, bring under protection or shelter
- to tie, fasten (as with a rope or chain), to secure by fastening
- to build, construct, make
- to add, interpolate, insert
- to lay plates or leaves for dinner
- to collect, gather, muster, assemble
- to aggregate; to add sum to sum; to amass (as wealth)
- to appropriate, make one's own, annex
- to restore
Conjugation
Conjugation of சேர் (cēr)
singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
present
|
சேர்க்கிறேன் cērkkiṟēṉ
|
சேர்க்கிறாய் cērkkiṟāy
|
சேர்க்கிறான் cērkkiṟāṉ
|
சேர்க்கிறாள் cērkkiṟāḷ
|
சேர்க்கிறார் cērkkiṟār
|
சேர்க்கிறது cērkkiṟatu
|
past
|
சேர்த்தேன் cērttēṉ
|
சேர்த்தாய் cērttāy
|
சேர்த்தான் cērttāṉ
|
சேர்த்தாள் cērttāḷ
|
சேர்த்தார் cērttār
|
சேர்த்தது cērttatu
|
future
|
சேர்ப்பேன் cērppēṉ
|
சேர்ப்பாய் cērppāy
|
சேர்ப்பான் cērppāṉ
|
சேர்ப்பாள் cērppāḷ
|
சேர்ப்பார் cērppār
|
சேர்க்கும் cērkkum
|
future negative
|
சேர்க்கமாட்டேன் cērkkamāṭṭēṉ
|
சேர்க்கமாட்டாய் cērkkamāṭṭāy
|
சேர்க்கமாட்டான் cērkkamāṭṭāṉ
|
சேர்க்கமாட்டாள் cērkkamāṭṭāḷ
|
சேர்க்கமாட்டார் cērkkamāṭṭār
|
சேர்க்காது cērkkātu
|
negative
|
சேர்க்கவில்லை cērkkavillai
|
plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
present
|
சேர்க்கிறோம் cērkkiṟōm
|
சேர்க்கிறீர்கள் cērkkiṟīrkaḷ
|
சேர்க்கிறார்கள் cērkkiṟārkaḷ
|
சேர்க்கின்றன cērkkiṉṟaṉa
|
past
|
சேர்த்தோம் cērttōm
|
சேர்த்தீர்கள் cērttīrkaḷ
|
சேர்த்தார்கள் cērttārkaḷ
|
சேர்த்தன cērttaṉa
|
future
|
சேர்ப்போம் cērppōm
|
சேர்ப்பீர்கள் cērppīrkaḷ
|
சேர்ப்பார்கள் cērppārkaḷ
|
சேர்ப்பன cērppaṉa
|
future negative
|
சேர்க்கமாட்டோம் cērkkamāṭṭōm
|
சேர்க்கமாட்டீர்கள் cērkkamāṭṭīrkaḷ
|
சேர்க்கமாட்டார்கள் cērkkamāṭṭārkaḷ
|
சேர்க்கா cērkkā
|
negative
|
சேர்க்கவில்லை cērkkavillai
|
imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
cēr
|
சேருங்கள் cēruṅkaḷ
|
negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
சேர்க்காதே cērkkātē
|
சேர்க்காதீர்கள் cērkkātīrkaḷ
|
perfect
|
present
|
past
|
future
|
past of சேர்த்துவிடு (cērttuviṭu)
|
past of சேர்த்துவிட்டிரு (cērttuviṭṭiru)
|
future of சேர்த்துவிடு (cērttuviṭu)
|
progressive
|
சேர்த்துக்கொண்டிரு cērttukkoṇṭiru
|
effective
|
சேர்க்கப்படு cērkkappaṭu
|
non-finite forms
|
plain
|
negative
|
infinitive
|
சேர்க்க cērkka
|
சேர்க்காமல் இருக்க cērkkāmal irukka
|
potential
|
சேர்க்கலாம் cērkkalām
|
சேர்க்காமல் இருக்கலாம் cērkkāmal irukkalām
|
cohortative
|
சேர்க்கட்டும் cērkkaṭṭum
|
சேர்க்காமல் இருக்கட்டும் cērkkāmal irukkaṭṭum
|
casual conditional
|
சேர்ப்பதால் cērppatāl
|
சேர்க்காததால் cērkkātatāl
|
conditional
|
சேர்த்தால் cērttāl
|
சேர்க்காவிட்டால் cērkkāviṭṭāl
|
adverbial participle
|
சேர்த்து cērttu
|
சேர்க்காமல் cērkkāmal
|
adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
சேர்க்கிற cērkkiṟa
|
சேர்த்த cērtta
|
சேர்க்கும் cērkkum
|
சேர்க்காத cērkkāta
|
verbal noun
|
singular
|
plural
|
masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
present
|
சேர்க்கிறவன் cērkkiṟavaṉ
|
சேர்க்கிறவள் cērkkiṟavaḷ
|
சேர்க்கிறவர் cērkkiṟavar
|
சேர்க்கிறது cērkkiṟatu
|
சேர்க்கிறவர்கள் cērkkiṟavarkaḷ
|
சேர்க்கிறவை cērkkiṟavai
|
past
|
சேர்த்தவன் cērttavaṉ
|
சேர்த்தவள் cērttavaḷ
|
சேர்த்தவர் cērttavar
|
சேர்த்தது cērttatu
|
சேர்த்தவர்கள் cērttavarkaḷ
|
சேர்த்தவை cērttavai
|
future
|
சேர்ப்பவன் cērppavaṉ
|
சேர்ப்பவள் cērppavaḷ
|
சேர்ப்பவர் cērppavar
|
சேர்ப்பது cērppatu
|
சேர்ப்பவர்கள் cērppavarkaḷ
|
சேர்ப்பவை cērppavai
|
negative
|
சேர்க்காதவன் cērkkātavaṉ
|
சேர்க்காதவள் cērkkātavaḷ
|
சேர்க்காதவர் cērkkātavar
|
சேர்க்காதது cērkkātatu
|
சேர்க்காதவர்கள் cērkkātavarkaḷ
|
சேர்க்காதவை cērkkātavai
|
gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
சேர்ப்பது cērppatu
|
சேர்த்தல் cērttal
|
சேர்க்கல் cērkkal
|
Etymology 3
From the above verbs.
Noun
சேர் • (cēr)
- roundness, plumpness, globularity
- straw-receptacle for paddy
- granary
- yoke of oxen, pair of oxen yoked together
- band joining the forelegs of a pair of cattle
- marking-nut tree
Etymology 4
Borrowed from English chair.
Noun
சேர் • (cēr)
- synonym of நாற்காலி (nāṟkāli)
References
- University of Madras (1924–1936) “சேர்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “சேர்-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
- University of Madras (1924–1936) “சேர்-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press