தனுசு
Tamil
| விருச்சிகம் (viruccikam) | மகரம் (makaram) | |
| Tamil Wikipedia has an article about தனுசு. | ||
Alternative forms
- தனு (taṉu)
- தனுஷு (taṉuṣu)
Etymology
Borrowed from Sanskrit धनुस् (dhanus).
Pronunciation
Audio: (file)
- IPA(key): /t̪ɐnʊt͡ɕʊ/, [t̪ɐnʊsɯ]
Noun
தனுசு • (taṉucu)
- (astrology) the Zodiac sign Sagittarius
See also
| Zodiac signs in Tamil (layout · text) | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
உதள் (utaḷ), மேஷம் (mēṣam) |
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal), ரிஷபம் (riṣapam) |
ஆடவை (āṭavai), மிதுனம் (mituṉam) |
நள்ளி (naḷḷi), கடகம் (kaṭakam) | ||||||||
மடங்கல் (maṭaṅkal), சிம்மம் (cimmam) |
ஆயிழை (āyiḻai), கன்னி (kaṉṉi) |
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ), துலாம் (tulām) |
நளி (naḷi), விருச்சிகம் (viruccikam) | ||||||||
கொடுமரம் (koṭumaram), தனுசு (taṉucu) |
சுறவம் (cuṟavam), மகரம் (makaram) |
குடங்கர் (kuṭaṅkar), கும்பம் (kumpam) |
மயிலை (mayilai), மீனம் (mīṉam) | ||||||||
References
- University of Madras (1924–1936) “தனுசு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press