கன்னி
See also: கண்ணி
Tamil
| சிம்மம் (cimmam) | துலாம் (tulām) | |
| Tamil Wikipedia has an article about கன்னி. | ||
Etymology
Borrowed from Sanskrit कन्या (kanyā).
Pronunciation
- IPA(key): /kanːi/
Audio: (file)
Noun
கன்னி • (kaṉṉi)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | kaṉṉi |
கன்னிகள் kaṉṉikaḷ |
| vocative | கன்னியே kaṉṉiyē |
கன்னிகளே kaṉṉikaḷē |
| accusative | கன்னியை kaṉṉiyai |
கன்னிகளை kaṉṉikaḷai |
| dative | கன்னிக்கு kaṉṉikku |
கன்னிகளுக்கு kaṉṉikaḷukku |
| benefactive | கன்னிக்காக kaṉṉikkāka |
கன்னிகளுக்காக kaṉṉikaḷukkāka |
| genitive 1 | கன்னியுடைய kaṉṉiyuṭaiya |
கன்னிகளுடைய kaṉṉikaḷuṭaiya |
| genitive 2 | கன்னியின் kaṉṉiyiṉ |
கன்னிகளின் kaṉṉikaḷiṉ |
| locative 1 | கன்னியில் kaṉṉiyil |
கன்னிகளில் kaṉṉikaḷil |
| locative 2 | கன்னியிடம் kaṉṉiyiṭam |
கன்னிகளிடம் kaṉṉikaḷiṭam |
| sociative 1 | கன்னியோடு kaṉṉiyōṭu |
கன்னிகளோடு kaṉṉikaḷōṭu |
| sociative 2 | கன்னியுடன் kaṉṉiyuṭaṉ |
கன்னிகளுடன் kaṉṉikaḷuṭaṉ |
| instrumental | கன்னியால் kaṉṉiyāl |
கன்னிகளால் kaṉṉikaḷāl |
| ablative | கன்னியிலிருந்து kaṉṉiyiliruntu |
கன்னிகளிலிருந்து kaṉṉikaḷiliruntu |
See also
| Zodiac signs in Tamil (layout · text) | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
உதள் (utaḷ), மேஷம் (mēṣam) |
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal), ரிஷபம் (riṣapam) |
ஆடவை (āṭavai), மிதுனம் (mituṉam) |
நள்ளி (naḷḷi), கடகம் (kaṭakam) | ||||||||
மடங்கல் (maṭaṅkal), சிம்மம் (cimmam) |
ஆயிழை (āyiḻai), கன்னி (kaṉṉi) |
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ), துலாம் (tulām) |
நளி (naḷi), விருச்சிகம் (viruccikam) | ||||||||
கொடுமரம் (koṭumaram), தனுசு (taṉucu) |
சுறவம் (cuṟavam), மகரம் (makaram) |
குடங்கர் (kuṭaṅkar), கும்பம் (kumpam) |
மயிலை (mayilai), மீனம் (mīṉam) | ||||||||
References
- University of Madras (1924–1936) “கன்னி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press