திற
Tamil
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *tiṯV- (“to open”). Cognate with Malayalam തുറക്കുക (tuṟakkuka), Telugu తెరచు (teracu).
Pronunciation
- IPA(key): /t̪ira/
- (Tamil Nadu, spoken) IPA(key): /t̪erɐ/ (தெற teṟa), /t̪orɐ/ (தொற toṟa)
- (Sri Lanka, spoken) IPA(key): /t̪ɨtə/, [t̪ɨrə]
Verb
திற • (tiṟa)
- to open
Conjugation
Conjugation of திற (tiṟa)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | திறக்கிறேன் tiṟakkiṟēṉ |
திறக்கிறாய் tiṟakkiṟāy |
திறக்கிறான் tiṟakkiṟāṉ |
திறக்கிறாள் tiṟakkiṟāḷ |
திறக்கிறார் tiṟakkiṟār |
திறக்கிறது tiṟakkiṟatu | |
| past | திறந்தேன் tiṟantēṉ |
திறந்தாய் tiṟantāy |
திறந்தான் tiṟantāṉ |
திறந்தாள் tiṟantāḷ |
திறந்தார் tiṟantār |
திறந்தது tiṟantatu | |
| future | திறப்பேன் tiṟappēṉ |
திறப்பாய் tiṟappāy |
திறப்பான் tiṟappāṉ |
திறப்பாள் tiṟappāḷ |
திறப்பார் tiṟappār |
திறக்கும் tiṟakkum | |
| future negative | திறக்கமாட்டேன் tiṟakkamāṭṭēṉ |
திறக்கமாட்டாய் tiṟakkamāṭṭāy |
திறக்கமாட்டான் tiṟakkamāṭṭāṉ |
திறக்கமாட்டாள் tiṟakkamāṭṭāḷ |
திறக்கமாட்டார் tiṟakkamāṭṭār |
திறக்காது tiṟakkātu | |
| negative | திறக்கவில்லை tiṟakkavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | திறக்கிறோம் tiṟakkiṟōm |
திறக்கிறீர்கள் tiṟakkiṟīrkaḷ |
திறக்கிறார்கள் tiṟakkiṟārkaḷ |
திறக்கின்றன tiṟakkiṉṟaṉa | |||
| past | திறந்தோம் tiṟantōm |
திறந்தீர்கள் tiṟantīrkaḷ |
திறந்தார்கள் tiṟantārkaḷ |
திறந்தன tiṟantaṉa | |||
| future | திறப்போம் tiṟappōm |
திறப்பீர்கள் tiṟappīrkaḷ |
திறப்பார்கள் tiṟappārkaḷ |
திறப்பன tiṟappaṉa | |||
| future negative | திறக்கமாட்டோம் tiṟakkamāṭṭōm |
திறக்கமாட்டீர்கள் tiṟakkamāṭṭīrkaḷ |
திறக்கமாட்டார்கள் tiṟakkamāṭṭārkaḷ |
திறக்கா tiṟakkā | |||
| negative | திறக்கவில்லை tiṟakkavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| tiṟa |
திறவுங்கள் tiṟavuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| திறக்காதே tiṟakkātē |
திறக்காதீர்கள் tiṟakkātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of திறந்துவிடு (tiṟantuviṭu) | past of திறந்துவிட்டிரு (tiṟantuviṭṭiru) | future of திறந்துவிடு (tiṟantuviṭu) | |||||
| progressive | திறந்துக்கொண்டிரு tiṟantukkoṇṭiru | ||||||
| effective | திறக்கப்படு tiṟakkappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | திறக்க tiṟakka |
திறக்காமல் இருக்க tiṟakkāmal irukka | |||||
| potential | திறக்கலாம் tiṟakkalām |
திறக்காமல் இருக்கலாம் tiṟakkāmal irukkalām | |||||
| cohortative | திறக்கட்டும் tiṟakkaṭṭum |
திறக்காமல் இருக்கட்டும் tiṟakkāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | திறப்பதால் tiṟappatāl |
திறக்காததால் tiṟakkātatāl | |||||
| conditional | திறந்தால் tiṟantāl |
திறக்காவிட்டால் tiṟakkāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | திறந்து tiṟantu |
திறக்காமல் tiṟakkāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| திறக்கிற tiṟakkiṟa |
திறந்த tiṟanta |
திறக்கும் tiṟakkum |
திறக்காத tiṟakkāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | திறக்கிறவன் tiṟakkiṟavaṉ |
திறக்கிறவள் tiṟakkiṟavaḷ |
திறக்கிறவர் tiṟakkiṟavar |
திறக்கிறது tiṟakkiṟatu |
திறக்கிறவர்கள் tiṟakkiṟavarkaḷ |
திறக்கிறவை tiṟakkiṟavai | |
| past | திறந்தவன் tiṟantavaṉ |
திறந்தவள் tiṟantavaḷ |
திறந்தவர் tiṟantavar |
திறந்தது tiṟantatu |
திறந்தவர்கள் tiṟantavarkaḷ |
திறந்தவை tiṟantavai | |
| future | திறப்பவன் tiṟappavaṉ |
திறப்பவள் tiṟappavaḷ |
திறப்பவர் tiṟappavar |
திறப்பது tiṟappatu |
திறப்பவர்கள் tiṟappavarkaḷ |
திறப்பவை tiṟappavai | |
| negative | திறக்காதவன் tiṟakkātavaṉ |
திறக்காதவள் tiṟakkātavaḷ |
திறக்காதவர் tiṟakkātavar |
திறக்காதது tiṟakkātatu |
திறக்காதவர்கள் tiṟakkātavarkaḷ |
திறக்காதவை tiṟakkātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| திறப்பது tiṟappatu |
திறத்தல் tiṟattal |
திறக்கல் tiṟakkal | |||||
Derived terms
- திறப்பு (tiṟappu)
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.