Tamil
Etymology
This etymology is incomplete. You can help Wiktionary by elaborating on the origins of this term. Cognate with Kannada ಹಸಿವು (hasivu), Jennu Kurumba ಹಜಿ (haji), Malayalam പശി (paśi).
Pronunciation
- IPA(key): /pat͡ɕi/, [pasi]
Noun
பசி • (paci)
- hunger
Declension
i-stem declension of பசி (paci) (singular only)
|
|
singular
|
plural
|
| nominative
|
paci
|
-
|
| vocative
|
பசியே paciyē
|
-
|
| accusative
|
பசியை paciyai
|
-
|
| dative
|
பசிக்கு pacikku
|
-
|
| benefactive
|
பசிக்காக pacikkāka
|
-
|
| genitive 1
|
பசியுடைய paciyuṭaiya
|
-
|
| genitive 2
|
பசியின் paciyiṉ
|
-
|
| locative 1
|
பசியில் paciyil
|
-
|
| locative 2
|
பசியிடம் paciyiṭam
|
-
|
| sociative 1
|
பசியோடு paciyōṭu
|
-
|
| sociative 2
|
பசியுடன் paciyuṭaṉ
|
-
|
| instrumental
|
பசியால் paciyāl
|
-
|
| ablative
|
பசியிலிருந்து paciyiliruntu
|
-
|
Verb
பசி • (paci)
- (impersonal) to cause hunger [with dative]
Conjugation
Conjugation of பசி (paci)
| singular affective
|
first
|
second
|
third masculine
|
third feminine
|
third honorific
|
third neuter
|
| நான்
|
நீ
|
அவன்
|
அவள்
|
அவர்
|
அது
|
| present
|
பசிக்கிறேன் pacikkiṟēṉ
|
பசிக்கிறாய் pacikkiṟāy
|
பசிக்கிறான் pacikkiṟāṉ
|
பசிக்கிறாள் pacikkiṟāḷ
|
பசிக்கிறார் pacikkiṟār
|
பசிக்கிறது pacikkiṟatu
|
| past
|
பசித்தேன் pacittēṉ
|
பசித்தாய் pacittāy
|
பசித்தான் pacittāṉ
|
பசித்தாள் pacittāḷ
|
பசித்தார் pacittār
|
பசித்தது pacittatu
|
| future
|
பசிப்பேன் pacippēṉ
|
பசிப்பாய் pacippāy
|
பசிப்பான் pacippāṉ
|
பசிப்பாள் pacippāḷ
|
பசிப்பார் pacippār
|
பசிக்கும் pacikkum
|
| future negative
|
பசிக்கமாட்டேன் pacikkamāṭṭēṉ
|
பசிக்கமாட்டாய் pacikkamāṭṭāy
|
பசிக்கமாட்டான் pacikkamāṭṭāṉ
|
பசிக்கமாட்டாள் pacikkamāṭṭāḷ
|
பசிக்கமாட்டார் pacikkamāṭṭār
|
பசிக்காது pacikkātu
|
| negative
|
பசிக்கவில்லை pacikkavillai
|
| plural affective
|
first
|
second (or singular polite)
|
third epicene
|
third neuter
|
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive)
|
நீங்கள்
|
அவர்கள்
|
அவை
|
| present
|
பசிக்கிறோம் pacikkiṟōm
|
பசிக்கிறீர்கள் pacikkiṟīrkaḷ
|
பசிக்கிறார்கள் pacikkiṟārkaḷ
|
பசிக்கின்றன pacikkiṉṟaṉa
|
| past
|
பசித்தோம் pacittōm
|
பசித்தீர்கள் pacittīrkaḷ
|
பசித்தார்கள் pacittārkaḷ
|
பசித்தன pacittaṉa
|
| future
|
பசிப்போம் pacippōm
|
பசிப்பீர்கள் pacippīrkaḷ
|
பசிப்பார்கள் pacippārkaḷ
|
பசிப்பன pacippaṉa
|
| future negative
|
பசிக்கமாட்டோம் pacikkamāṭṭōm
|
பசிக்கமாட்டீர்கள் pacikkamāṭṭīrkaḷ
|
பசிக்கமாட்டார்கள் pacikkamāṭṭārkaḷ
|
பசிக்கா pacikkā
|
| negative
|
பசிக்கவில்லை pacikkavillai
|
| imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
paci
|
பசியுங்கள் paciyuṅkaḷ
|
| negative imperative
|
singular
|
plural (or singular polite)
|
பசிக்காதே pacikkātē
|
பசிக்காதீர்கள் pacikkātīrkaḷ
|
| perfect
|
present
|
past
|
future
|
| past of பசித்துவிடு (pacittuviṭu)
|
past of பசித்துவிட்டிரு (pacittuviṭṭiru)
|
future of பசித்துவிடு (pacittuviṭu)
|
| progressive
|
பசித்துக்கொண்டிரு pacittukkoṇṭiru
|
| effective
|
பசிக்கப்படு pacikkappaṭu
|
| non-finite forms
|
plain
|
negative
|
| infinitive
|
பசிக்க pacikka
|
பசிக்காமல் இருக்க pacikkāmal irukka
|
| potential
|
பசிக்கலாம் pacikkalām
|
பசிக்காமல் இருக்கலாம் pacikkāmal irukkalām
|
| cohortative
|
பசிக்கட்டும் pacikkaṭṭum
|
பசிக்காமல் இருக்கட்டும் pacikkāmal irukkaṭṭum
|
| casual conditional
|
பசிப்பதால் pacippatāl
|
பசிக்காததால் pacikkātatāl
|
| conditional
|
பசித்தால் pacittāl
|
பசிக்காவிட்டால் pacikkāviṭṭāl
|
| adverbial participle
|
பசித்து pacittu
|
பசிக்காமல் pacikkāmal
|
| adjectival participle
|
present
|
past
|
future
|
negative
|
பசிக்கிற pacikkiṟa
|
பசித்த pacitta
|
பசிக்கும் pacikkum
|
பசிக்காத pacikkāta
|
| verbal noun
|
singular
|
plural
|
| masculine
|
feminine
|
honorific
|
neuter
|
epicene
|
neuter
|
| present
|
பசிக்கிறவன் pacikkiṟavaṉ
|
பசிக்கிறவள் pacikkiṟavaḷ
|
பசிக்கிறவர் pacikkiṟavar
|
பசிக்கிறது pacikkiṟatu
|
பசிக்கிறவர்கள் pacikkiṟavarkaḷ
|
பசிக்கிறவை pacikkiṟavai
|
| past
|
பசித்தவன் pacittavaṉ
|
பசித்தவள் pacittavaḷ
|
பசித்தவர் pacittavar
|
பசித்தது pacittatu
|
பசித்தவர்கள் pacittavarkaḷ
|
பசித்தவை pacittavai
|
| future
|
பசிப்பவன் pacippavaṉ
|
பசிப்பவள் pacippavaḷ
|
பசிப்பவர் pacippavar
|
பசிப்பது pacippatu
|
பசிப்பவர்கள் pacippavarkaḷ
|
பசிப்பவை pacippavai
|
| negative
|
பசிக்காதவன் pacikkātavaṉ
|
பசிக்காதவள் pacikkātavaḷ
|
பசிக்காதவர் pacikkātavar
|
பசிக்காதது pacikkātatu
|
பசிக்காதவர்கள் pacikkātavarkaḷ
|
பசிக்காதவை pacikkātavai
|
| gerund
|
Form I
|
Form II
|
Form III
|
பசிப்பது pacippatu
|
பசித்தல் pacittal
|
பசிக்கல் pacikkal
|