புரள்
Tamil
Etymology
Cognate with Malayalam പുരളുക (puraḷuka).
Pronunciation
- IPA(key): /puɾaɭ/
Verb
புரள் • (puraḷ)
- (intransitive) to roll over
Conjugation
Conjugation of புரள் (puraḷ)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | புரள்கிறேன் puraḷkiṟēṉ |
புரள்கிறாய் puraḷkiṟāy |
புரள்கிறான் puraḷkiṟāṉ |
புரள்கிறாள் puraḷkiṟāḷ |
புரள்கிறார் puraḷkiṟār |
புரள்கிறது puraḷkiṟatu | |
| past | புரண்டேன் puraṇṭēṉ |
புரண்டாய் puraṇṭāy |
புரண்டான் puraṇṭāṉ |
புரண்டாள் puraṇṭāḷ |
புரண்டார் puraṇṭār |
புரண்டது puraṇṭatu | |
| future | புரள்வேன் puraḷvēṉ |
புரள்வாய் puraḷvāy |
புரள்வான் puraḷvāṉ |
புரள்வாள் puraḷvāḷ |
புரள்வார் puraḷvār |
புரளும் puraḷum | |
| future negative | புரளமாட்டேன் puraḷamāṭṭēṉ |
புரளமாட்டாய் puraḷamāṭṭāy |
புரளமாட்டான் puraḷamāṭṭāṉ |
புரளமாட்டாள் puraḷamāṭṭāḷ |
புரளமாட்டார் puraḷamāṭṭār |
புரளாது puraḷātu | |
| negative | புரளவில்லை puraḷavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | புரள்கிறோம் puraḷkiṟōm |
புரள்கிறீர்கள் puraḷkiṟīrkaḷ |
புரள்கிறார்கள் puraḷkiṟārkaḷ |
புரள்கின்றன puraḷkiṉṟaṉa | |||
| past | புரண்டோம் puraṇṭōm |
புரண்டீர்கள் puraṇṭīrkaḷ |
புரண்டார்கள் puraṇṭārkaḷ |
புரண்டன puraṇṭaṉa | |||
| future | புரள்வோம் puraḷvōm |
புரள்வீர்கள் puraḷvīrkaḷ |
புரள்வார்கள் puraḷvārkaḷ |
புரள்வன puraḷvaṉa | |||
| future negative | புரளமாட்டோம் puraḷamāṭṭōm |
புரளமாட்டீர்கள் puraḷamāṭṭīrkaḷ |
புரளமாட்டார்கள் puraḷamāṭṭārkaḷ |
புரளா puraḷā | |||
| negative | புரளவில்லை puraḷavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| puraḷ |
புரளுங்கள் puraḷuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| புரளாதே puraḷātē |
புரளாதீர்கள் puraḷātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of புரண்டுவிடு (puraṇṭuviṭu) | past of புரண்டுவிட்டிரு (puraṇṭuviṭṭiru) | future of புரண்டுவிடு (puraṇṭuviṭu) | |||||
| progressive | புரண்டுக்கொண்டிரு puraṇṭukkoṇṭiru | ||||||
| effective | புரளப்படு puraḷappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | புரள puraḷa |
புரளாமல் இருக்க puraḷāmal irukka | |||||
| potential | புரளலாம் puraḷalām |
புரளாமல் இருக்கலாம் puraḷāmal irukkalām | |||||
| cohortative | புரளட்டும் puraḷaṭṭum |
புரளாமல் இருக்கட்டும் puraḷāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | புரள்வதால் puraḷvatāl |
புரளாததால் puraḷātatāl | |||||
| conditional | புரண்டால் puraṇṭāl |
புரளாவிட்டால் puraḷāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | புரண்டு puraṇṭu |
புரளாமல் puraḷāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| புரள்கிற puraḷkiṟa |
புரண்ட puraṇṭa |
புரளும் puraḷum |
புரளாத puraḷāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | புரள்கிறவன் puraḷkiṟavaṉ |
புரள்கிறவள் puraḷkiṟavaḷ |
புரள்கிறவர் puraḷkiṟavar |
புரள்கிறது puraḷkiṟatu |
புரள்கிறவர்கள் puraḷkiṟavarkaḷ |
புரள்கிறவை puraḷkiṟavai | |
| past | புரண்டவன் puraṇṭavaṉ |
புரண்டவள் puraṇṭavaḷ |
புரண்டவர் puraṇṭavar |
புரண்டது puraṇṭatu |
புரண்டவர்கள் puraṇṭavarkaḷ |
புரண்டவை puraṇṭavai | |
| future | புரள்பவன் puraḷpavaṉ |
புரள்பவள் puraḷpavaḷ |
புரள்பவர் puraḷpavar |
புரள்வது puraḷvatu |
புரள்பவர்கள் puraḷpavarkaḷ |
புரள்பவை puraḷpavai | |
| negative | புரளாதவன் puraḷātavaṉ |
புரளாதவள் puraḷātavaḷ |
புரளாதவர் puraḷātavar |
புரளாதது puraḷātatu |
புரளாதவர்கள் puraḷātavarkaḷ |
புரளாதவை puraḷātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| புரள்வது puraḷvatu |
புரண்டல் puraṇṭal |
புரளல் puraḷal | |||||
Derived terms
- புரட்சி (puraṭci)
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.