மின்னு
Tamil
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *min-. Cognate with Kannada ಮಿಂಚು (miñcu), Telugu మించు (miñcu).
Pronunciation
- IPA(key): /minːɯ/
Verb
மின்னு • (miṉṉu)
Conjugation
Conjugation of மின்னு (miṉṉu)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | மின்னுகிறேன் miṉṉukiṟēṉ |
மின்னுகிறாய் miṉṉukiṟāy |
மின்னுகிறான் miṉṉukiṟāṉ |
மின்னுகிறாள் miṉṉukiṟāḷ |
மின்னுகிறார் miṉṉukiṟār |
மின்னுகிறது miṉṉukiṟatu | |
| past | மின்னினேன் miṉṉiṉēṉ |
மின்னினாய் miṉṉiṉāy |
மின்னினான் miṉṉiṉāṉ |
மின்னினாள் miṉṉiṉāḷ |
மின்னினார் miṉṉiṉār |
மின்னியது miṉṉiyatu | |
| future | மின்னுவேன் miṉṉuvēṉ |
மின்னுவாய் miṉṉuvāy |
மின்னுவான் miṉṉuvāṉ |
மின்னுவாள் miṉṉuvāḷ |
மின்னுவார் miṉṉuvār |
மின்னும் miṉṉum | |
| future negative | மின்னமாட்டேன் miṉṉamāṭṭēṉ |
மின்னமாட்டாய் miṉṉamāṭṭāy |
மின்னமாட்டான் miṉṉamāṭṭāṉ |
மின்னமாட்டாள் miṉṉamāṭṭāḷ |
மின்னமாட்டார் miṉṉamāṭṭār |
மின்னாது miṉṉātu | |
| negative | மின்னவில்லை miṉṉavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | மின்னுகிறோம் miṉṉukiṟōm |
மின்னுகிறீர்கள் miṉṉukiṟīrkaḷ |
மின்னுகிறார்கள் miṉṉukiṟārkaḷ |
மின்னுகின்றன miṉṉukiṉṟaṉa | |||
| past | மின்னினோம் miṉṉiṉōm |
மின்னினீர்கள் miṉṉiṉīrkaḷ |
மின்னினார்கள் miṉṉiṉārkaḷ |
மின்னின miṉṉiṉa | |||
| future | மின்னுவோம் miṉṉuvōm |
மின்னுவீர்கள் miṉṉuvīrkaḷ |
மின்னுவார்கள் miṉṉuvārkaḷ |
மின்னுவன miṉṉuvaṉa | |||
| future negative | மின்னமாட்டோம் miṉṉamāṭṭōm |
மின்னமாட்டீர்கள் miṉṉamāṭṭīrkaḷ |
மின்னமாட்டார்கள் miṉṉamāṭṭārkaḷ |
மின்னா miṉṉā | |||
| negative | மின்னவில்லை miṉṉavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| miṉṉu |
மின்னுங்கள் miṉṉuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| மின்னாதே miṉṉātē |
மின்னாதீர்கள் miṉṉātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of மின்னிவிடு (miṉṉiviṭu) | past of மின்னிவிட்டிரு (miṉṉiviṭṭiru) | future of மின்னிவிடு (miṉṉiviṭu) | |||||
| progressive | மின்னிக்கொண்டிரு miṉṉikkoṇṭiru | ||||||
| effective | மின்னப்படு miṉṉappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | மின்ன miṉṉa |
மின்னாமல் இருக்க miṉṉāmal irukka | |||||
| potential | மின்னலாம் miṉṉalām |
மின்னாமல் இருக்கலாம் miṉṉāmal irukkalām | |||||
| cohortative | மின்னட்டும் miṉṉaṭṭum |
மின்னாமல் இருக்கட்டும் miṉṉāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | மின்னுவதால் miṉṉuvatāl |
மின்னாததால் miṉṉātatāl | |||||
| conditional | மின்னினால் miṉṉiṉāl |
மின்னாவிட்டால் miṉṉāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | மின்னி miṉṉi |
மின்னாமல் miṉṉāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| மின்னுகிற miṉṉukiṟa |
மின்னிய miṉṉiya |
மின்னும் miṉṉum |
மின்னாத miṉṉāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | மின்னுகிறவன் miṉṉukiṟavaṉ |
மின்னுகிறவள் miṉṉukiṟavaḷ |
மின்னுகிறவர் miṉṉukiṟavar |
மின்னுகிறது miṉṉukiṟatu |
மின்னுகிறவர்கள் miṉṉukiṟavarkaḷ |
மின்னுகிறவை miṉṉukiṟavai | |
| past | மின்னியவன் miṉṉiyavaṉ |
மின்னியவள் miṉṉiyavaḷ |
மின்னியவர் miṉṉiyavar |
மின்னியது miṉṉiyatu |
மின்னியவர்கள் miṉṉiyavarkaḷ |
மின்னியவை miṉṉiyavai | |
| future | மின்னுபவன் miṉṉupavaṉ |
மின்னுபவள் miṉṉupavaḷ |
மின்னுபவர் miṉṉupavar |
மின்னுவது miṉṉuvatu |
மின்னுபவர்கள் miṉṉupavarkaḷ |
மின்னுபவை miṉṉupavai | |
| negative | மின்னாதவன் miṉṉātavaṉ |
மின்னாதவள் miṉṉātavaḷ |
மின்னாதவர் miṉṉātavar |
மின்னாதது miṉṉātatu |
மின்னாதவர்கள் miṉṉātavarkaḷ |
மின்னாதவை miṉṉātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| மின்னுவது miṉṉuvatu |
மின்னுதல் miṉṉutal |
மின்னல் miṉṉal | |||||
References
- University of Madras (1924–1936) “மின்னு-தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.