மூர்ச்சி
Tamil
Etymology
Borrowed from Sanskrit मूर्छा (mūrchā).
Pronunciation
- IPA(key): /muːɾt͡ɕːi/
Verb
மூர்ச்சி • (mūrcci) (intransitive)
- to swoon, faint
- to sigh
- Synonym: பெருமூச்சுவிடு (perumūccuviṭu)
Conjugation
Conjugation of மூர்ச்சி (mūrcci)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | மூர்ச்சிக்கிறேன் mūrccikkiṟēṉ |
மூர்ச்சிக்கிறாய் mūrccikkiṟāy |
மூர்ச்சிக்கிறான் mūrccikkiṟāṉ |
மூர்ச்சிக்கிறாள் mūrccikkiṟāḷ |
மூர்ச்சிக்கிறார் mūrccikkiṟār |
மூர்ச்சிக்கிறது mūrccikkiṟatu | |
| past | மூர்ச்சித்தேன் mūrccittēṉ |
மூர்ச்சித்தாய் mūrccittāy |
மூர்ச்சித்தான் mūrccittāṉ |
மூர்ச்சித்தாள் mūrccittāḷ |
மூர்ச்சித்தார் mūrccittār |
மூர்ச்சித்தது mūrccittatu | |
| future | மூர்ச்சிப்பேன் mūrccippēṉ |
மூர்ச்சிப்பாய் mūrccippāy |
மூர்ச்சிப்பான் mūrccippāṉ |
மூர்ச்சிப்பாள் mūrccippāḷ |
மூர்ச்சிப்பார் mūrccippār |
மூர்ச்சிக்கும் mūrccikkum | |
| future negative | மூர்ச்சிக்கமாட்டேன் mūrccikkamāṭṭēṉ |
மூர்ச்சிக்கமாட்டாய் mūrccikkamāṭṭāy |
மூர்ச்சிக்கமாட்டான் mūrccikkamāṭṭāṉ |
மூர்ச்சிக்கமாட்டாள் mūrccikkamāṭṭāḷ |
மூர்ச்சிக்கமாட்டார் mūrccikkamāṭṭār |
மூர்ச்சிக்காது mūrccikkātu | |
| negative | மூர்ச்சிக்கவில்லை mūrccikkavillai | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | மூர்ச்சிக்கிறோம் mūrccikkiṟōm |
மூர்ச்சிக்கிறீர்கள் mūrccikkiṟīrkaḷ |
மூர்ச்சிக்கிறார்கள் mūrccikkiṟārkaḷ |
மூர்ச்சிக்கின்றன mūrccikkiṉṟaṉa | |||
| past | மூர்ச்சித்தோம் mūrccittōm |
மூர்ச்சித்தீர்கள் mūrccittīrkaḷ |
மூர்ச்சித்தார்கள் mūrccittārkaḷ |
மூர்ச்சித்தன mūrccittaṉa | |||
| future | மூர்ச்சிப்போம் mūrccippōm |
மூர்ச்சிப்பீர்கள் mūrccippīrkaḷ |
மூர்ச்சிப்பார்கள் mūrccippārkaḷ |
மூர்ச்சிப்பன mūrccippaṉa | |||
| future negative | மூர்ச்சிக்கமாட்டோம் mūrccikkamāṭṭōm |
மூர்ச்சிக்கமாட்டீர்கள் mūrccikkamāṭṭīrkaḷ |
மூர்ச்சிக்கமாட்டார்கள் mūrccikkamāṭṭārkaḷ |
மூர்ச்சிக்கா mūrccikkā | |||
| negative | மூர்ச்சிக்கவில்லை mūrccikkavillai | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| mūrcci |
மூர்ச்சியுங்கள் mūrcciyuṅkaḷ | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| மூர்ச்சிக்காதே mūrccikkātē |
மூர்ச்சிக்காதீர்கள் mūrccikkātīrkaḷ | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of மூர்ச்சித்துவிடு (mūrccittuviṭu) | past of மூர்ச்சித்துவிட்டிரு (mūrccittuviṭṭiru) | future of மூர்ச்சித்துவிடு (mūrccittuviṭu) | |||||
| progressive | மூர்ச்சித்துக்கொண்டிரு mūrccittukkoṇṭiru | ||||||
| effective | மூர்ச்சிக்கப்படு mūrccikkappaṭu | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | மூர்ச்சிக்க mūrccikka |
மூர்ச்சிக்காமல் இருக்க mūrccikkāmal irukka | |||||
| potential | மூர்ச்சிக்கலாம் mūrccikkalām |
மூர்ச்சிக்காமல் இருக்கலாம் mūrccikkāmal irukkalām | |||||
| cohortative | மூர்ச்சிக்கட்டும் mūrccikkaṭṭum |
மூர்ச்சிக்காமல் இருக்கட்டும் mūrccikkāmal irukkaṭṭum | |||||
| casual conditional | மூர்ச்சிப்பதால் mūrccippatāl |
மூர்ச்சிக்காததால் mūrccikkātatāl | |||||
| conditional | மூர்ச்சித்தால் mūrccittāl |
மூர்ச்சிக்காவிட்டால் mūrccikkāviṭṭāl | |||||
| adverbial participle | மூர்ச்சித்து mūrccittu |
மூர்ச்சிக்காமல் mūrccikkāmal | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| மூர்ச்சிக்கிற mūrccikkiṟa |
மூர்ச்சித்த mūrccitta |
மூர்ச்சிக்கும் mūrccikkum |
மூர்ச்சிக்காத mūrccikkāta | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | மூர்ச்சிக்கிறவன் mūrccikkiṟavaṉ |
மூர்ச்சிக்கிறவள் mūrccikkiṟavaḷ |
மூர்ச்சிக்கிறவர் mūrccikkiṟavar |
மூர்ச்சிக்கிறது mūrccikkiṟatu |
மூர்ச்சிக்கிறவர்கள் mūrccikkiṟavarkaḷ |
மூர்ச்சிக்கிறவை mūrccikkiṟavai | |
| past | மூர்ச்சித்தவன் mūrccittavaṉ |
மூர்ச்சித்தவள் mūrccittavaḷ |
மூர்ச்சித்தவர் mūrccittavar |
மூர்ச்சித்தது mūrccittatu |
மூர்ச்சித்தவர்கள் mūrccittavarkaḷ |
மூர்ச்சித்தவை mūrccittavai | |
| future | மூர்ச்சிப்பவன் mūrccippavaṉ |
மூர்ச்சிப்பவள் mūrccippavaḷ |
மூர்ச்சிப்பவர் mūrccippavar |
மூர்ச்சிப்பது mūrccippatu |
மூர்ச்சிப்பவர்கள் mūrccippavarkaḷ |
மூர்ச்சிப்பவை mūrccippavai | |
| negative | மூர்ச்சிக்காதவன் mūrccikkātavaṉ |
மூர்ச்சிக்காதவள் mūrccikkātavaḷ |
மூர்ச்சிக்காதவர் mūrccikkātavar |
மூர்ச்சிக்காதது mūrccikkātatu |
மூர்ச்சிக்காதவர்கள் mūrccikkātavarkaḷ |
மூர்ச்சிக்காதவை mūrccikkātavai | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| மூர்ச்சிப்பது mūrccippatu |
மூர்ச்சித்தல் mūrccittal |
மூர்ச்சிக்கல் mūrccikkal | |||||
References
- University of Madras (1924–1936) “மூர்ச்சி-த்தல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is available under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 unless otherwise noted. Additional terms may apply for the media files.